Image 1
Image 2

Ce înseamnă descentralizarea în viziunea PSD?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Fără să fie un proiect, fără o dezbatere aprinsă pe această temă, așa cum, spre exemplu, se întâmplă în cazul Justiției, brusc și dintr-odată Liviu Dragnea îi acuză pe bieții, și nevinovații, miniștri că se opun descentralizării. Care descentralizare? Căzuți ca din lună, într-adevăr, miniștrii se opun. Dar la ce? Se opun la propria lor îndatorire de serviciu.

Jumătate dintre ei habar nu au cu ce se mănâncă ministerul pe care îl conduc. Sunt atât de timorați încât nu știu pe ce lume trăiesc, dacă sunt treji sau visează. De unde și până unde să se opună la descentralizare?

Cine se opune la descentralizare trebuie să fie bine consolidat pe funcție, să controleze tot ce mișcă în parohia lui. Ce treabă are ministrul de la Economie cu ministerul în fruntea căruia este pus? Dar ministrul Transporturilor? Este vorba despre cel care spunea că va controla autostrăzile în weekend, dintr-un elicopter închiriat din banii lui. Bietul om! Ne dăm seama cam cu ce forță se opun aceștia la programul de descentralizare.

Descentralizarea este nu numai o temă veche, ci și o boală a tuturor partidelor. Când sunt în opoziție urlă după descentralizare, iar când ajung la putere centralizează și mai mult deciziile. Totul se decide la centru. Mai ales alocarea banilor. O adevărată descentralizare înseamnă că o parte însemnată din banii adunați de la contribuabili rămân la nivel local.

Așa cum stau acum finanțele țării, este dispus PSD să lase bani la județe? Descentralizarea despre care vorbește cu mânie Liviu Dragnea bănuim că înseamnă aruncarea responsabilității pe umerii autorităților locale, în condițiile în care banii rămân la centru. Ceva de genul, descurcați-vă singuri după ce vă luăm banii.

S-a vorbit undeva despre procentele care vor rămâne la nivel local din banii adunați la buget? Mai degrabă ne aducem aminte că guvernul PSD-ALDE a luat bani de la primării, nu le-a dat. De pildă trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat înseamnă diminuarea bugetelor primăriilor. Primarii, chiar și cei la PSD, s-au plâns că prin măsura respectivă pierd zeci și zeci de milioane de lei la bugete.

Descentralizarea cu siguranță înseamnă aruncarea sarcinilor de la centru la nivel local, fără transferul de bani. Descentralizarea înseamnă disponibilizări la toate instituțiile de stat din județe pentru că guvernul nu va mai aloca bani pentru salarii. Cum toți miniștrii provin din județe este normal să se opună. În mod natural se vor opune și conducerile județene ale organizațiilor PSD. Liderii locali sunt puternici și au autoritate în măsura în care se descurcă și reușesc să aducă bani de la centru.
Dintre toate partidele UDMR a ținut cel mai mult la descentralizare. Dar cu condiția ca banii să rămână la dispoziția comunității. Niciun guvern nu a fost dispus să renunțe. Să ne imaginăm ce sume imense vor rămâne la Cluj. Dar și din județele considerate sărace se adună sume colosale. Care iau drumul spre sacul din Capitală.

Așadar, înainte de a se certa cu miniștrii, liderul PSD ar proceda corect dacă ar da ordin să se anunțe câți bani în plus vor rămâne în fiecare județ după descentralizare. Sau, după caz, cu cât se vor diminua bugetele județelor. Prin definiție, partidele de stânga, cum este cazul PSD, cresc rolul statului în economie, deci centralizează. Descentralizarea este o nouă jucărie pe care PSD o aruncă în jocul politic.

Pe marginea demisiei de onoare a președintei Ungariei

O amplă dezbatere, dublată de protestele opoziției, se poartă în Ungaria după ce președintele țării, Katalin Novak, și ministrul Justiției, Varga Judit, au demisionat. Demisia lor a survenit în urma grațierii unui codamnat acuzat de pedofilie.