Image 1
Image 2

Democrația înseamnă și conciliere

Editorial Informatia Zilei
Unul dintre cele mai echilibrate sondaje apare în plină precampanie. Potrivit INSCOP PNL a ajuns la două procente în spatele PSD.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dar nu printr-un salt al PNL la 26,7%, ci printr-o scădere de la o cifră cu trei în față la 28,4%.

Cu peste zece procente în urmă, urmează AUR. Partidul lui George Simion, cu 14,4% este în scădere. Proaspăt aliate cele trei partide USR, PMP și Forța Dreptei sub stindardul Alianța Dreapta Unită (ADU) adună împreună 10,8%. Un singur partid mai trece pragul electoral, UDMR cotat la 5,3%.
Sondajul a măsurat intențiile de vot ale alegătorilor la alegerile locale, votul politic acordat pentru alegerea consilierilor locali.

Dacă datele vor fi confirmate la alegerile din 9 iunie înseamnă că raportul dintre putere și opoziție este destul de mare încât și în continuare opoziția să fie destul de slabă.

Fiind vorba despre un vot politic se pare că cele două partide sunt îndreptățite să creadă că vor putea realiza o majoritate parlamentară confortabilă, de peste 55%, după redistribuire.
Dacă se va semna un acord și cu UDMR stabilitatea politică este realizată și după viitoarele alegeri parlamentare.

La un asemenea scor se poate vorbi despre o paritate între PSD și PNL. De fapt, cele două partide își împart aproape egal mandatele la alegerile locale.

Se vede și din acest sondaj că social democrații și liberalii, spre deosebire de AUR și de Alianța Dreapta Unită, au structuri teritoriale puternice.

După sondajele făcute prin telefon, AUR urca peste PNL, amenințând să egaleze PSD, însă electoratul lui era adunat de pe rețelele de socializare, în special de pe Tik Tok.

În mod paradoxal susținătorii AUR nu știu folosi internetul și astfel partidul lui George Simion a adunat cu greu numărul necesar de semnături pentru depunerea listelor la Biroul Electoral. Și după cum se vede aprecierile de pe rețelele de socializare nu se transformă în voturi.

În general partidele politice au rămas în urma societății în ansamblu. Grosul electoratului PSD este tradițional, dar cea mai mare parte a candidaților social democrați cred că este suficient să utilizeze rețelele de socializare.

După alianța cu PSD este greu de apreciat care va fi atitudinea electoratului  PNL la viitoarele alegeri. Partidul a făcut prea multe viraje într-un timp foarte scurt.

Ludovic Orban a trasat partidului o linie conservatoare, echipa lui Florin Cîțu a imprimat o dinamică mai degrabă apropiată USR-ului, în timp ce generalul Nicolae Ciucă prin alianța cu PSD a cotit-o spre stânga. Se va vedea după alegerile locale și europarlamentare.

Este AUR un partid suveranist sau doar a mimat un gen de suveranism nedus până la capăt? Un duș rece, amenințarea cu extremismul, este important pentru democrație. Alianța PNL-PSD s-a făcut de teama ascensiunii curentelor populiste, a amenințării ce părea să vină din partea AUR.

Se pare că înainte de a se alia nu a existat o diferență majoră între programele PSD și PNL, ci a fost vorba doar despre o adversitate definită ca un proces de conflict și de competiție pentru voturi.

Nimeni nu se aștepta ca foștii adversari să cadă unii în brațele celorlalți. Până la urmă democrația înseamnă și conciliere. Așa cum demonstrează și colaborarea dintre populari și socialiști la nivelul Parlamentului European.

Poate că respingerea de către o parte dintre liberali a alianței cu social-democrații nu este decât o prejudecată. Societatea nu se diferențiază prin ideologii și doctrine, ci este împărțită în săraci și bogați, indiferent dacă sunt bătrâni sau tineri, români sau unguri.

Când societatea este împărțită doar după criterii politice, așa cum a fost după 1990 este în pericol de a se prăbuși.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

O privire de ansamblu asupra lucrurilor bune și mai puțin bune

Amenințarea crescută a sărăciei, terorismul economic, brambureala politică la nivel mondial, nu foarte diferită de la o țară la alta, obligă partidele politice la o reconsiderare a programelor pentru găsirea unor soluții pentru revenirea măcar la normalitatea de dinainte de pandemie.