Image 1
Image 2
Acasa

Ciolan la cuptor pe varză murată

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ingrediente:

Un ciolan afumat mai mărișor de peste 1 kg, 1kg de varză murată, 200 g bacon, piper, mărat uscat, ulei de măsline, 200 ml supă de carne sau de zarzavaturi (se poate prepara și din cubuleț de supă), circa 200 g de smântână.

Mod de preparare:

Ciolanul afumat se lasă circa o oră în apă rece, apoi în altă apă se pune la fiert timp de 40 minute – o oră după ce dă primul clocot. Baconul se taie felii subțiri, sau cubulețe mărunte. Varza se spală, se stoarce bine-bine, se amestecă cu baconul și se condimentează cu piper și cu mărar, după gust. O tavă antiaderentă se unge cu un pic de ulei de măsline, apoi se pune varza în tavă. Ciolanul se scoate din apă, iar zeama ce rămâne se poate folosi pentru prepararea unor supe sau cioarbe. Ciolanul, fie se lasă întreg, fie se taie în 3-4 bucăți și se așează pe varză, în așa fel încât să fie puțin îngropate în varză. Se toarnă supa peste varză și peste ciolan, se acoperă cu o folie de aluminiu sau cu o altă tavă și se pune în cuptorul preîncălzit. După 40 de minute se descoperă și se stropește totul cu ulei de măsline, apoi se mai dă la cuptor până când ciolanul se rumenește bine. La servire se ornează cu smântână.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Budinca de griș, un desert tradițional românesc

Budinca de griș, un desert tradițional românesc

Budinca de griș, un desert tradițional românesc simplu și confortabil, este iubită pentru versatilitatea sa și asociată adesea cu dulceața de fructe de pădure, reprezentând o legătură dulce între amintirile copilăriei și bogăția naturală a României.

chiftelute de vinete

DE SEZON

Chifteluţe de vinete

Alimente şi cantităţile pentru 6 porţii: 800 grame vinete, 100 grame brânză, 50 gr. caşcaval, 2 ouă, 50 gr. făină, 100 gr. ceapă, 200 ml. ulei, 50 gr. salată verde, 10 gr. piper, un vârf cuţit de piper.

Sărmăluțe în frunză de ștevie

Cronicari de la curtea sultanilor au scris despre sarmale, dar Imperiul Otoman este o putere apărută mult mai târziu decât relatările despre preparat. Se vorbește despre faptul că Alexandru Macedon le-a descoperit în incursiunile armate în Orient. Cea mai veche rețetă de sarmale pare a fi cea datată 782 î.e.n. În muzeele din Armenia se află multe mențiuni și chiar rețete, păstrate în scrieri cuneiforme. De exemplu, o rețetă păstrată datând din anul 782 î.e.n. Aceasta se prepara din carne de pui, ciuperci, brânză, ca o frânghie împletită care se desface în fâșii subțiri ca firele de păr) și nuci.