Image 1
Image 2

Reîntoarcerea la cultură

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Un fenomen straniu pare să se producă în ultima vreme. Tot mai multă lume se întoarce spre cultură.
Anul acesta de Ziua Culturii Naţionale au avut loc întâlniri spontane, neprogramate, în diferite locuri cu semnificaţie culturală, monumente, morminte ale unor oameni de cultură.
De altfel şi la Satu Mare au avut loc ample manifestări culturale la care au participat sute de persoane.
Cu ocazia comemorării a o sută de ani de la moartea dr. Vasile Lucaciu, organizată de Centrul Multicultural Poesis, în colaborare cu Centrul de Creaţie, Casa de cultură G. M. Zamfirescu, Teatrul de Nord şi Muzeul Judeţean, au participat sute de persoane, atât sala teatrului cât şi sala Poesis, fiind arhipline.
~n zilele premergătoare Zilei Culturii Naţionale s-a organizat la Poesis o întâlnire cu doi intelectuali de marcă, Mihail Neamţu şi Adrian Papahagi, la care au participat peste 200 de persoane.
În sfârşit, în chiar ziua de 15 ianuarie, în faţa bustului poetului Eminescu din faţa liceului cu acelaşi nume s-au adunat câteva sute de persoane. Nu au lipsit reprezentanţii instituţiilor de cultură, dar lucru inedit, au participat toate partidele politice.
Au fost prezente autorităţile locale, în frunte cu preşedintele Consiliului Judeţean, Pataki Csaba, primarul muncipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, senatorul UDMR Turos Lorand, preşedintele PSD, Mircea Govor, precum şi reprezentanţi ai celorlalte partide, PNL, USR, AUR. Ba a fost prezent şi un reprezentant al unui partid mai puţin cunoscut, S.O.S. România.
Suntem tentaţi să spunem că se apropie alegerile, dar adevărul este că după atâtea restricţii, după atâtea încercări provocate de crize, oamenii simt nevoia să se apropie de valorile spirituale, de lucrurile perene.
Manifestările culturale nu se încheie în ziua de 15 ianuarie. În 22 ianuarie va avea aloc la Catedrala Greco-Catolică Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril lansarea volumului “Dr. Vasile Lucaciu (1852-1922), activitatea culturală şi politică” de Adriana Zaharia. De remarcat că autoarea pune în faţă cultura apoi politica.
De asemenea, în 27 ianuarie are loc o manifestare culturală dedicată marelui poet maghiar Ady Endre, bun prieten cu Octavian Goga şi cu pictorul Aurel Popp.
Manifestarea inedită va avea loc la Poesis. Revista literară Poesis a invitat colectivul redacţional al revistei Vatra din Târgu Mureş, care a dedicat un număr poeţilor maghiari traduşi în limba română. Va fi prezent criticul literar Al. Cistelecan şi Kocsis Francisko, unul dintre cei mai buni traducători ai poeziei lui Ady Endre în limba română.
Din păcate, astfel de efuziuni culturale nu ţin mult. Vin şi trec. Se întâmplă să trecem printr-un moment ceva mai deosebit. Politica mai acordă culturii un moment de respiro.
Nu putem trece cu vederea că în curând se va inaugura un monument dedicat memoriei celor care au trudit în câmpul sărac, dar niciodată arid al culturii. Se numeşte simplu “Poarta Recunoştinţei”, opera artistului plastic Oana Păcurar, şi cuprinde peste o sută de nume de cultură, cioplite în piatră, începând cu Grigore Maior şi sfârşind cu ultimii scriitori, jurnalişti decedaţi.
Să sperăm că această aplecare spre cultură nu este doar o modă trecătoare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Peste două zile Informația Zilei împlinește 30 de ani

În urmă cu 30 de ani, în preajma şi chiar în ziua de Sfânta Maria, pregăteam primul număr al ziarului Informaţia Zilei. Cele două calculatoare Apple Macintosh, primele folosite de presa din România de “Informaţia Zilei” din Satu Mare şi de “România Liberă” din Bucureşti sunt deja obiecte de muzeu. Aşa cum sunt şi personalităţile publice de acum 30 de ani, uitate de mult.

Divergențe înaintea campaniei electorale

Ultima zi în care se poate lua o decizie în consens cu legea electorală se întâmplă să fie 20 februarie. Dincolo de această dată orice modificare legislativă este un abuz.