Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

LEGEA PRESEI

Prima lege a Presei în România

Pe data de 13 aprilie, acum 162 de ani, în anul 1862, România a făcut un pas semnificativ în consolidarea sistemului său juridic și cultural prin adoptarea Legii asupra presei. Această lege, prima dedicată jurnaliștilor în țară, a fost adoptată sub guvernarea lui Barbu Catargiu și promulgată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Pe data de 13 aprilie, acum 162 de ani, în anul 1862, România a făcut un pas semnificativ în consolidarea sistemului său juridic și cultural prin adoptarea Legii asupra presei. Această lege, prima dedicată jurnaliștilor în țară, a fost adoptată sub guvernarea lui Barbu Catargiu și promulgată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Legea stipula, printre altele, că drepturile de autor asupra unei opere puteau fi transmise prin moștenire pentru o perioadă de 10 ani de la decesul autorului. Aceasta reprezenta un progres important în recunoașterea și protejarea drepturilor intelectuale în România.

 

 

 

 

Tot într-o zi de 13 aprilie, dar cu 23 de ani mai târziu, în 1885, s-a realizat un alt avans semnificativ în domeniul cultural și educațional prin promulgarea Legii „Depozitului legal”. Aceasta impunea fiecărei tipografii obligația de a trimite trei exemplare din fiecare lucrare tipărită către bibliotecile centrale din București și Iași, precum și către Biblioteca Academiei Române. Acest demers avea ca scop conservarea și diseminarea patrimoniului cultural și științific prin intermediul lucrărilor tipărite, contribuind astfel la dezvoltarea continuă a culturii și educației în România. Aceste legi subliniază eforturile țării de a-și structura și proteja moștenirea culturală și intelectuală, reflectând evoluția României ca stat modern.

 

 

 

 

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Cart