Image 1
Image 2
Acasa

JUDEȚUL SATU MARE

A fost definitivat programul Festivalului Folcloric „Sâmbra Oilor”, ajuns la cea de-a 66 – a ediție

sambra oilor
Pe lângă campania electorală care începe în 10 mai, luna aceasta în județul Satu Mare vor fi organizate două evenimente de mare amploare. Este vorba de Festivalul Folcloric Sâmbra Oilor,
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…. ajuns la ediția 66 și Zilele Orașului Satu Mare, manifestare ajunsă la ediția 26. Programul Zilelor Orașului Satu Mare a fost prezentat ieri într-o conferință de presă de Kereskenyi Gabor – primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Butka Gergo – directorul Centrului Cultural G.M. Zamfirescu şi Natalia Covaci, consilier pe probleme culturale. Despre Sâmbra Oilor și monografia comunei Certeze, care va fi lansată la Festival, au vorbit ieri la Informația TV – gen. (r) Vasile Ciocan – autorul volumului și Liviu Marta – manager al Muzeului Județean Satu Mare. Lucrarea cuprinde 10 capitole, structurate pe teme istorice, tradiții și obiceiuri, administrație, familii din Certeze, dar și multe fotografii mai vechi dar și recente.

 

După ce marţi, 7 mai, prefectul Ioan Tibil, a convocat un “comandament” al serbării câmpeneşti care va avea lor duminică, 12 mai, cu începere de la ora 12, pe dealul de la Huta Certeze, chiar la locul de desfăşurare a celei mai longevive manifestări folclorice de acest gen din România, ajunsă la cea de a 66-a ediţie, a fost dat publicităţii programul manifestărilor.

 

Consiliul Judeţean Satu Mare, Instituția Prefectului – Județul Satu Mare, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Primăria şi Consiliul Local Certeze, Primăria şi Consiliul Local Negreşti Oaş și Casa de Cultură Negreşti Oaş, organizează duminică 12 mai, cea de-a LXVI – a ediție a festivalului folcloric „Sâmbra Oilor” pe dealul de la Huta Certeze şi Moişeni.
În program: Ansamblurile Folclorice din Certeze, Bixad, Turț, Gherța Mică și Batarci – coregraf Viorel Ianoşi, care vor preceda deschiderea festivă.
Deschiderea oficială va avea loc la ora 12.30, după care, de la 13, vor evolua formaţiile care vor reproduce ritualul sâmbrei – măsurișul laptelui și sfințirea turmelor de oi;  Ansamblurile Folclorice „Oașul” și „Sânzienele” din Negrești Oaș – cu Maria Tripon; Grupul Iza; Ansamblul Folcloric „Florile Tărnii” – Bianca Cionca; Maria Petca Poptean; Fraţii Zele şi Ansamblul Folcloric „Vocea Oșenilor”; Ansamblul Folcloric „Florile Turțului”; Ionela Bumb; Grupul din Batarci; Ansamblul Folcloric „Cununița Năzdrăvană” –Leontina Dorca şi Maria Carmen Sas; Grupul din Prilog: Gheorghe Berende, Mihai Ardelean, Malanca Jessica, Lupișcă Rodica și Floare Pop; Ansamblul Folcloric al Județului „Doruri Sătmărene”: Aida Negrea, Alexandra Deac, Luca Molnar, Karina Molnar, Tudor Molnar.

 

La începutul manifestării va fi prezentat volumul monografic “CERTEZE: istorie – creștinism – obiceiuri – tradiții” de către autor, generalul în rezervă Vasile Ciocan – președinte al Asociației Socio-Culturale Țara Oașului.
Volumul a fost prezentat și în cadrul emisiunii “Info Studio” de miercuri seara, de la Informația TV.
Dacă oferta culturală vi se potriveşte, asemeni ediţiilor anterioare, de la manifestarea folclorică nu vor lipsi oferte de produse alimentare tradiţionale, stropite din belşug cu pălincă, vin, bere şi băuturi răcoritoare.
Prognoza meteo pare să fie alături de cei care vor decide să petreacă mai multe ore în aer liber, în compania muzicii populare şi a ofertelor culinare. Nu va fi foarte cald, dar nici nu sunt excluse reprize de ploaie, aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori. Desigur, de la sărbătoare nu vor lipsi meşterii artizani care că vor oferi amintiri din cele mai diverse.

 

Cu siguranţă, din programul neoficial nu vor lipsi surprizele din partea formaţiunilor politice, care îşi vor dori să-şi prezinte liderii de la „Centru”, cei care au interesul să se facă cunoscuţi şi în judeţiul nostru. Nu mai vorbim despre corturile care vor fi instalate de către formaţiunile politice mai mari, care îşi vor omeni oaspeţii din afară, dar şi din judeţ.

 

CITEȘTE ȘI:

 

VIDEO DE ARHIVĂ: Imagini de la Sâmbra oilor din anul 1964

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Cart