Image 1
Image 2

JUDEȚUL SATU MARE

Mii de credincioși s-au rugat la Mănăstirea Scărișoara Nouă

Mii de credincioși din județele Satu Mare și Maramureș s-au rugat împreună în duminica de după Botezul Domnului, la hramul Mănăstirii Scărișoara, din protopopiatul Carei.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Praznicul de duminică, 7 ianuarie, al Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, a încheiat practic sfintele sărbători de iarnă.

 

Cu această ocazie, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, la Mănăstirea Scărişoara Nouă, Protopopiatul Carei, cu ocazia hramului de iarnă, în fruntea unui mare sobor de preoţi şi diaconi.

 

Mănăstirea este cel mai vestic aşezământ monahal al Eparhiei şi, poate din ţară, situat pe graniţa cu Ungaria, în zona Careiului.

Ierarhii şi soborul preoţilor şi diaconilor care au ieşit în întâmpinare au fost primiţi de sute de credincioşi din Scărişoara Nouă. Aici, în acest sat, a fost ridicată mănăstirea, care îl are ocrotitor pe Sfântul Ioan Botezătorul, ca mulţumire lui Dumnezeu peste binefacerile care s-au revărsat peste acest sat de când a fost înfiinţat şi până azi.

“Suntem la Mănăstirea Scărişoara Nouă, la această mănăstire care a luat fiinţă în 1991, care a fost păstorită de o succesiune de întâistătători. (…)

Binecuvântăm obştea monahală, în frunte cu Părintele Arhimandrit Spiridon şi-L rugăm pe Dumnezeu ca aşa cum frumuseţea această văzută a mănăstirii se arată lumii, să fie şi frumuseţea duhovnicească a vieţuirii, după modelul Sfântului Iona Botezătorul, Sfântul ei protector”, a spus, printre altele, episcopul Iustin.

 

Și cuvântul de învățătură al Preasfințitului părinte episcop Timotei Sătmăreanul a fost unul cuprinzător, și plin de semnificații.

 

“Suntem în această frumoasă şi binecuvântată zi, în care ne găsim de sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, aici, la sfânta noastră mănăstire, care îşi serbează hramul mic de iarnă.

 

Continuăm o tradiţie sfântă şi binecuvântată, pe care a iniţiat-o Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului, şi, iată, că, cu ajutorul lui Dumnezeu, continuăm această frumoasă rânduială adunându-ne în sobor duhovnicesc, arătând dragoste şi binecuvântare faţă de toţi cei care Îl cinstesc pe Dumnezeu, Care este minunat între Sfinţii Lui”, a precizat Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul.

 

S-a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica nouă a sfintei mănăstiri, înconjuraţi de un imens sobor de preoţi şi binecuvântarea Întâistătătorului Eparhiei noastre, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

 

Un mare sobor de preoţi şi diaconi a slujit la hramul de iarnă al Mănăstirii Scărişoara Nouă, alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Arhim. Spiridon Belei, stareţ, protopopul de Carei și preoți din aproape toate parohiile din județ, dar și din județele vecine, în special din Maramureș.

 

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois.

 

În rândul credincioşilor s-au aflat europarlamentarul Daniel Buda, fostul ministru Lucian Bode, prefectul Radu Roca, deputatul Adrian Cozma, membru în Adunarea Naţională Bisericească, Cozmin Varga, primarul comunei Pişcolt, de care aparţine satul Scărişoara Nouă, Ing. Mircea Leţiu, fost membru în Adunarea Naţională Bisericească, Valer Beșeni – secretar de stat, Romeo Pop – subprefect, președintele PSD Mircea Govor, precum și alţi oficiali judeţeni sătmăreni şi locali.

 

Un vast cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin despre Sfântul Prooroc şi Înainte-mergătorul Domnului Ioan Botezătorul.

 

“Mare a fost Ioan Botezătorul, a schimbat mentalitatea poporului, care trăia sub povara legii. Legea era neputincioasă, nu putea să cureţe de păcat. Şi atunci a venit Ioan şi a botezat cu botezul pocăinţei, spre iertarea păcatelor şi a pregătit poporul pentru primirea lui Hristos.

 

Mesajul lui s-a adresat tuturor categoriilor sociale. Atât a fost de puternic, încât a mişcat masele şi au venit la el. Pe cărturari şi pe farisei i-a mustrat. Pentru toţi avea mesaj. Şi toată lumea era în aşteptare, se boteza cu botezul pocăinţei şi se pregătea pentru primirea Celui Drept. Pe acest Sfânt mare îl cinstim noi astăzi.”

 

Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a oficiat rolul de gazdă, ca fost stareţ al acestei mănăstiri o perioadă de 11 ani, şi, drept urmare, a mulţumit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin pentru slujire, soborului pentru osteneală şi credincioşilor pentru prezenţă.

 

Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin i-a urat La mulţi, deoarece a fost botezat cu numele de Ioan, pe care l-a purtat până la depunerea voturilor monahale. Este născut în ajunul praznicului Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, pe care îl are ca sfânt ocrotitor, alături de cel de Iustin, primit la călugărire.

 

Citește și:

În fața a sute de credincioși, ÎPS Andrei Andreicuț a oferit un cuvânt de învățătură cuprinzător la hramul Mănăstirii Scărișoara (Foto)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with