Image 1
Image 2

NEDREPTATE LA SATU MARE

Acordare de burse fără criterii clare

Elevii liceelor particulare reclamă o nedreptate făcută cu acordul și cunoștința Ministerului Educației.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Concret, deși prin lege ar trebui să beneficieze de burse sociale, acestea nu se acordă din motive greu de înțeles. Pe de altă parte, traseul banilor este foarte complicat și implică multe instituții și funcționari care trebuie să mute banii dintr-un cont în altul.

 

Astfel, traseul banilor ar fi: Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar, Trezoreria, Primăria, unitatea școlară și în cele din urmă, în contul deschis pe numele elevului. Dacă unitatea școlară nu virează sumele în 3 zile, directorul este pasibil de o amendă de minumum 1000 de lei. „Fapta de nealocare a burselor săvârșită de directorul unității de învățământ, cu nerespectarea prevederilor art. 108, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau cu prestarea unei activități în folosul comunității”, potrivit .Art. 148. — (1) lit. b din Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023.” Dacă Ministerul sau Primăria nu virează banii, nimeni nu este vinovat!

 

 

Cazul neacordării burselor l-am întâlnit la liceele particulare George Pop de Băsești din județele Satu Mare și Maramureș, care nu cer taxe elevilor de la zi. Elevii și conducerea celor 6 licee din Satu Mare, Baia Mare, Ulmeni, Sighetu Marmației, Vișeu de Sus și Târgu Lăpuș au înaintat petiții la Ministerul Educației, Președinție, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, dar și la autoritățile locale. De necrezut este faptul că elevii din Maramureș au primit bursele, dar a doua zi ISJ Maramureș le-a cerut unităților particulare să strângă banii de la copii și să-i repună în bancă, pe motiv că nu au fost virați din contul care trebuie și legea nu e clară.

 

 

Potrivit petițiilor înaintate la forurile amintite mai sus, unitățile școlare particulare cer respectarea Art.108 (15) din Legea Învățământului Preuniversitar (LIP) 198/2023, care spune că “Prin excepție de la prevederile alin. (1), elevii din unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional beneficiază, de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, de: burse de excelență olimpică I și II; burse sociale, dacă sunt școlarizați fără taxe; burse tehnologice, dacă se încadrează în specializările și condițiile stabilite prin metodologia-cadru din LIP nr 198/2023.”

 

În continuare, se arată că “elevii noștri, chiar dacă studiază într-o unitate de învățământ particulară, nu achită nicio taxă de școlarizare. Elevii din instituțiile de învățământ particular acreditat sunt discriminați de statul român prin neaplicarea măsurilor legale în vigoare. Situația creată restrânge atât dreptul la educație al elevilor, cât și libertatea părinților de a alege pentru copiii lor instituții de învățământ particulare, precum și calitatea educației pe care o pot oferi unitățile particulare.

 

În considerarea acestei situații, vă rugăm să dispuneți măsurile necesare astfel încât, virarea sumelor de bani de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, necesare burselor școlare ale elevilor să se facă lunar și retroactiv, pe lunile septembrie și octombrie ale anului școlar în curs, cu respectarea Art.108 din LIP 198/2023 și a Metodologiei-cadru de acordare a burselor școlare, aprobată prin Ordinul de ministru nr. 6.238/08.09.2023.”

 

Rămâne de văzut dacă legea va fi respectată, deoarece conform metodologiei, elevii ar fi trebuit să primeasă până în 15 noiembrie bursele cuvenite pe lunile septembrie și octombrie.

 

Citește și

Instruire ISU despre cutremur, incendii şi prim ajutor la Liceul Teoretic „George Pop de Băseşti” Satu Mare

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with