Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PROGRAM PENTRU EDUCAȚIE

Sorin Ion: Din 450 de școli, doar în 5 nu s-a implementat Programul “masă caldă”

Sorin Ion: Din 450 de școli, doar în 5 nu s-a implementat Programul “masă caldă”
Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, spune că în anul școlar trecut, dintre cele 450 de școli selectate pentru programul masă caldă, doar 5 nu l-au implementat. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Declarația a fost făcută în cadrul unei dezbateri privind lansarea raportului World Vision din care reiese că Programul „Masă Sănătoasă” (n. red program care a preluat masa caldă ) e aplicat în doar o treime dintre școlile selectate, în primele 6 luni ale acestui an școlar. Secretarul de stat a spus că urmează ca în curând lista pe acest an să fie extinsă la 1500 de unități de învățământ, adică cu încă 240. Amintim, anul școlar actual se încheie în 2 luni, când au loc alegeri locale și europarlamentare.

 

Prea puțini bani alocați, iar mesele calde sunt înlocuite adesea cu pachete

 

De precizat, Guvernul Ciolacu a amânat până la 1 ianuarie 2025 prevederea care include 1 milion de elevi în programul Masă Sănătoasă.
Raport World Vision mai arată că sunt prea puțini bani alocați, mesele calde sunt înlocuite adesea cu pachete, iar astfel, alimentația primită este principala masă a zilei pentru jumate dintre elevii din program. “În anul școlar 2022-2023, din cele 450 de unități selectate, doar 5 nu au implementat programul“, a spus Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, în cadrul dezbaterii privind studiul World Vision care arată că în acest an școlar 2023-2024, programul “masă sănătoasă”, care a preluat programul “masa caldă”, desfășurat până acum, se aplică în doar o treime dintre școli.

 

Studiul mai arată și că la nivel național, 9% dintre școlile din eșantion au optat pentru masă caldă preparată în regim propriu, 28% pentru masă caldă în regim catering, 63% pentru varianta pachet alimentar.
Edupedu.ro a semnalat  că numărul elevilor beneficiari ai programului „Masă Sănătoasă” ar trebui să crească substanțial în urma noii Legi a învățământului preuniversitar. Prevederile acesteia, potrivit cărora 1 milion de elevi trebuie să beneficieze din actualul an școlar de „Masă sănătoasă”, au fost amânate deja, iar în măsurile adoptate între timp de guvern s-a început cu mai puțini copii decât prevede legea – aproximativ 500.000. Numărul este semnificativ mai mare decât cel folosit acum în program – elevi din circa 450 de școli, care fac obiectul studiului World Vision.

 

Ministerul Educației urmează să mai adauge 240 de școli lista în curând ca să ajungă la 1500 de școli, cu doar 2 luni înainte să se încheie școala.  Întrebat de Edupedu.ro de ce a fost extins numărul de beneficiari ai programului în noua lege a Educației având în vedere că Ministerul a publicat un raport în urmă cu doi ani în care au fost semnalate aceleași probleme legate de desfășurarea programului, Sorin Ion a spus: “Avem de ales între a nu oferi masă caldă pentru acum circa 500.000 de copii pentru că nu au suficient de bune condițiile de școală? În principiu, pachetul alimentar este o opțiune majoritară și din cauza faptului că nu toate școlile au cantină. (…) Nu putem să așteptăm ca autoritatea locală să construiască o cantină sau o sală de masă de mese în fiecare unitate de învățământ și abia apoi să dăm drumul programului. Programul este util și așa, este principalul factor de reducere a absenteismului”.
În plus, în cazul unuia dintre patru din medii defavorizate, mâncarea pe care o au acasă nu ajunge pentru toată familia, deci un astfel de ajutor e binevenit dacă și ajunge până la copiii care au nevoie de el. În multe dintre situații, societatea civilă și ONG-urile intervin cu programe similare, pe care reușesc să le implementeze, însă nu reușesc să facă față în totalitate pentru că nevoia este mult mai mare la nivel național. Sunt peste 100.000 de copii care se află în risc din cauza neajunsurilor de acasă.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Subvenția de la stat se reduce sau dispare dacă cei mici lipsesc de la școală

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns