Image 1
Image 2

ALEGERI 2024

Câţi dintre actualii parlamentari sătmăreni vor mai fi pe liste anul viitor?

De la ultimele alegeri parlamentare din 2020 au trecut trei ani în care fiecare ales a avut ocazia să demonstreze dacă-şi merită sau nu votul alegătorilor.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 Încercăm o succintă analiză a activităţii parlamentarilor aleşi în circumscripţia Satu Mare. 

Aceştia sunt: Turos Lorand, Robert Zob (senatori), Radu Cristescu ,AdrianCozma, Radu Panait, Magyar Lorand şi Nagy Szabolcs (deputaţi). Au meritat să fie aleşi? Au făcut ceva pentru judeţul lor? S-au remarcat în parlament prin iniţiative, prin luări de cuvânt? S-au întâlnit la birourile lor cu cetăţeni cu probleme? Nu prea avem date. Pentru că nu prea ştim unde îşi au birourile, când acordă audienţe, când fac vizite prin circumscripţie ca să-i întrebe pe alegători cu ce probleme se confruntă. Dar anul viitor vor avea loc alegeri parlamentare şi candidaţii vor bate judeţul în lung şi în lat să lămurească alegătorii să-i voteze pentru un nou mandat.

PSD. Radu Cristescu. Nu a prea dat prin Satu Mare. O vreme s-a antrenat într-o dispută internă în propriul partid, cu Mircea Govor, a criticat UDMR-ul într-o manieră extrem de dură, pentru ca apoi să nu-şi mai facă deloc vocea auzită pe problemele locale din Satu Mare. Aşadar, putem trage concluzia că nu mai este interesat de un mandat pentru circumscripţia Satu Mare. Fiind în relaţii bune cu preşedintele partidului Marcel Ciolacu, RaduCristescu are şanse să fie înscris pe listele electorale ale PSD, pe un loc eligibil, într-un alt judeţ. S-a remarcat prin iniţierea, împreună cu deputatul PNL Adrian Cozma, a unui proiect de lege care propunea ridicarea pragului electoral la 7%, cu intenţia vădită de a împiedica intrarea UDMR în parlament.

PNL. Adrian Cozma. Foarte vizibil, invitat pe toate temele la televiziunile centrale, deputatul Adrian Cozma poartă un război cam de unul singur cu toată lumea politică. A intrat în conflict cu PSD pe problema parcării subterane din faţa hotelului Dacia. Subiectul este de domeniul trecutului, dar faptul că a atacat PSD, Prefectura Satu Mare, pe prefectul Radu Roca, şi a acuzat conducerea PSD, pe Mircea Govor, pe motiv că ar fi în cârdăşie cu UDMR, fac aproape imposibilă o alianţă PNL-PSD pentru alegerile locale viitoare. Dă lovituri scurte, fără continuitate, de genul postărilor pe reţele de socializare. Adrian Cozma ţinteşte funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, drept pentru care ţine sub presiune actuala conducere, pe preşedintele Pataki Csaba, pe anumite teme, gen Spitalul Judeţean, Biblioteca Judeţeană etc. Ţinta principală este însă Primăria Satu Mare, primarul Kereskenyi Gabor. Asta poate însemna că în cazul în care PNL şi PSD merg împreună în alegerile locale, aşa cum se pare că este indicaţia de la Bucureşti, probabil Adrian Cozma s-ar mulţumi şi cu funcţia de primar al municipiului Satu Mare. Asta pentru că preşedintele PSD Mircea Govor şi-a exprimat clar intenţia de a candida pentru preşedinţia Consiliului Judeţean. Dar adevărata lui vocaţie este politica la nivel naţional, nu administraţia publică, unde este de muncă. Recomandabil pentru cariera lui politică este un nou mandat de parlamentar, şi eventual ţintirea unei funcţii de ministru într-un viitor cabinet PNL, după ce se mai maturizează.

USR. La nivelul judeţului Satu Mare are un senator şi un deputat.

Senatorul Robert Alexandru Zob este cvasi inexistent. Este limpede că nu se va mai regăsi pe listele USR pe un loc eligibil. Nu-i place să iasă în faţă, nu are iniţiative pe care să le expună marelui public. Pe scurt, nu este un politician.

Deputatul Radu Panait. Are intervenţii rare. Nu s-a impus ca o voce puternică în faţa publicului, deşi are calităţile necesare. Ar putea fi trecut pe lista politicienilor comozi, mulţumiţi cu privilegiile pe care le oferă funcţia. Fiind preşedintele organizaţiei judeţene USR se poate aprecia că va candida pentru un nou mandat. Drept pentru care va reîncepe să fie mai activ pentru a ridica sau măcar a menţine USR la nivelul la care se afla în anul 2020.

Parlamentarii UDMR de Satu Mare

Senatorul Turos Lorand a devenit o figură publică încă de când era membru CNA. Este liderul grupului parlamentar din Senat. A participat la negocierile pentru intrarea, darşi ieşirea UDMR, de la guvernare. S-ar părea că va rămâne în continuare pe lista pentru Senat a UDMR. S-a ţinut departe de disputele interne din organizaţia Satu Mare.

Deputatul Magyar Lorand. S-a specializat pe probleme de agricultură. Iese rar în presă, drept pentru care se bucură de o slabă notorietate.

Deputatul Nagy Szabolcs. Pare cu totul străin de politică. Este o figură discretă, dacă nu cumva chiar ştearsă. Foarte posibil să nu se mai regăsească pe listele electorale ale UDMR, care are nevoie de mai multă imagine.

Prestaţia parlamentarilor UDMR este importantă pentru imaginea candidaţilor la preşedinţia Consiliului Judeţean, Pataki Csaba, a municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, care pot aduna voturi şi din partea românilor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns