Image 1
Image 2

BRUXELLES

Iohannis: Fermierii români au aceleași probleme ca fermierii din Franța, din Germania, din Belgia, Italia

Peste 1.000 de tractoare au blocat joi principalele artere rutiere din Bruxelles, unde are loc un summit al Uniunii Europene.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Fermierii au aprins focuri și aruncat cu petarde. Protestatarii au încercat să forțeze intrarea în Parlamentul European, iar scutierii au intervenit cu tunuri cu apă și grenade lacrimogene.

 

 

 

Dacă iubiţi Pământul, sprijiniţi-i pe cei care îl gestionează”, scria pe un banner, iar un altul avea mesajul ”No farmers, no food”.

 

Președintele României, Klaus Iohannis spune că fermierii români au aceleași probleme ca fermierii din Franța, din Germania, din Belgia, din Italia.

Fermierii români au, în esență, aceleași probleme ca fermierii din Franța, din Germania, din Belgia, din Italia, este vorba de felul cum sunt alocate subvențiile, despre cât pot folosi din terenul arabil, și așa mai departe, în contextul în care aceste discuții au fost încheiate practic în anul 2020, deci nu este nimic nou. Însă trebuie să știți că, de când s-a decis acest lucru, în fiecare an până acum s-au dat derogări, și acum ar fi primul an când nu se dau derogări și fermierii simt aceste lucruri. Vom vedea cum poate Comisia să vină cu anumite proceduri de ameliorare. Culoarele Solidarității nu afectează agricultura din România și vreau să subliniez foarte clar acest lucru.

 

 

Noi am deschis aceste culoare fiindcă suntem conștienți că Ucraina are nevoie de acest ajutor și România poate să ofere acest ajutor fără a fi în detrimentul fermierilor români. Această toamnă, vă amintiți, chiar când am fost la Națiunile Unite, am negociat soluții, Guvernul le-a pus în aplicare la noi și nu au fost comercializate produse care trec prin România. Deci, nu a fost afectată piața românească de produsele care doar tranzitează România. Aceste lucruri sunt cunoscute și trebuie recunoscute. Dacă este nevoie, atunci, sigur, Guvernul va institui controale mai ferme pentru a vedea că nu se comercializează, doar se tranzitează, dar asta este o problemă care a fost deja rezolvată. Restul, ce se poate cultiva, cum se pot folosi pesticide, și așa mai departe, aici sunt discuții tehnice mai complicate și cred că se găsesc unele soluții.” a declarat președintele Klaus Iohannis, înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

 

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a scris pe Facebook că ”protestul fermierilor a acaparat cu totul Bruxelles-ul. Tractoarele au pus stăpânire pe intrarea Parlamentului European, iar străzile sunt pline de polițiști.

Fermierii europeni sunt afectați de numeroasele crize din ultima perioadă și le-a ajuns cuțitul la os. Peste tot au crescut prețurile la combustibili sau fertilizatori.

 

Sursa foto: Facebook Nicu Ștefănuță

 

CITEȘTE ȘI;Protestele fermierilor riscă să se transforme în mișcări de masă

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

EDUCAŢIE, BULGARIA

Profesorii vor primi bani mai mulţi

Bulgaria, ţară care în 2021 avea unele dintre cele mai mici salarii pentru profesori la nivelul UE, creşte nivelul acestora pe baza unei înţelegeri-cadru între guvern şi sindicate, în continuarea unei tendinţe care s-a făcut simţită în pofida crizei politice care a marcat în ultimii doi ani ţara.