Image 1
Image 2

Algoritmul funcțiilor secundare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Prima etapă, cea mai grea, a trecut. Partidele care vor forma guvernul au ajuns la o înțelegere. Au împărțit ce era mai greu de împărțit: ministerele și conducerile celor două camere ale parlamentului. Etapa următoare presupune împărțirea funcțiilor din lina a doua și a treia, miniștri adjuncți, directori generali, șefi de agenții etc.

Structura guvernamentală este atât de stufoasă încât este greu de făcut o listă. Ea se extinde de la Palatul Victoria până la direcții și instituții din județe.

Decisivă pentru repartiția zonelor de influență și putere politică este departajarea ministerelor pe partide. Algoritmul funcțiilor secundare este o formulă convenită în mod discret de liderii celor trei partide guvernamentale.

Cum va funcționa algoritmul în județe? Dacă PNL are 9 ministere, USR-PLUS are 6, iar UDMR doar 3, foarte probabil și funcțiile de prefecți și subprefecți vor fi repartizate după aceeași formulă. Se va ține seama de culoarea politică a președinților de consilii județene?

Dacă într-un județ președintele CJ este de la PNL, primarul reședinței de județ tot de la PNL, este normal ca prefectul să facă parte din zona PNL? Același lucru este valabil pentru USR-PLUS și pentru UDMR.

Deși se zice că prefecții sunt apolitici, știe toată lumea că nu sunt deloc apolitici. Doar că nu sunt înscriși într-un partid. Ca reprezentați ai guvernului în teritoriu, este normal ca prefecții și subprefecții să facă politica guvernului.

După numirea prefecților urmează distribuirea funcțiilor de șefi ai instituțiilor deconcetrate,  a directorilor  direcțiilor care în fiecare județ se ridică la vreo 20.

După ce se schimbă șeful, la rândul lui acesta face modificări în organigramă. Este un întreg proces declanșat după fiecare shimbare de guvern. Odată cu plecarea PSD de la guvernare, acum un an și ceva, PNL și-a instalat oameni în funcții. PSD a protestat, dar degeaba. Acum, deși PNL nu pleacă de la guvernare, se va vedea obligat să cedeze cel puțin jumătate din funcții partenerilor de la USR-PLUS și UDMR. La rândul lor, USR și PLUS, își vor împărți porțiile între ele. Ca întotdeauna, aceste permutări de personal nu se pot lăsa fără nemulțumiri, fără scandal. Cum să demarezi o reformă a administrației publice locale când singura modalitate de a recompensa oamenii care au lucrat și lucrează pentru partid sunt tocmai funcțiile? Ce să le oferi altceva?

Ar mai fi ceva. Mai există un tip de susținători din umbră ai partidellor. Casta acestor susținători din umbră se numește “clientelă politică”. Este zona în care se învârt banii. Pentru partid, pentru cei ce ocupă funcții de conducere.

Cât de mare este acum clientela politică? S-a micșorat sau s-a umflat în ultimii ani? Greu de spus. Singurul lucru cert este că nu a dispărut și nu dispare odată cu alternanța la putere. Clientela politică alternează și ea odată cu puterea politică.

Ce rol își va asuma PSD după formarea guvernului de coaliție? Așa cum îi stă bine unui lider de partid aflat în opoziție, Marcel Ciolacu a declarat că PSD nu va vota guvernul Cîțu. Este un gest simbolic.

Vasile Dâncu, președinte al Consiliului Național, a  fost ceva mai nuanțat. El a declarat că PSD va  monitoriza activitatea fiecărui minister. Nu a vorbit despre un “guvern din umbră”, dar aceasta este ideea.

La nivel central este relativ ușor să fie monitorizată activitatea fiecărui ministru, dar ce se întâmplă la nivel local? Nu mare lucru. Oamenii din teritoriu s-au obișnuit cu “rotirea cadrelor” și, după un prim șoc, se consolează cu pierderea funcțiilor.

Cum se va comporta AUR, noul partid intrat în parlament? La nivel local nu pierde nimic. Pentru că nu a avut nimic.  Au oameni în linia a doua și a treia în structurile guvernamentale? Nu se știe.

În orice caz, avocata cu unghiile vopsite în culorile naționale, roșu, galben și albastru, care deja s-a afirmat prin refuzul de a purta mască, promite să fie o voce puternică printre parlamentari.

Este posibil să acopere vocile mai puțin zgomotoase ale parlamentarilor PSD? Într-o primă perioadă, de acomodare, este posibil ca AUR  să iasă în evidență, însă cu timpul adevărata opoziție o va face, totuși, PSD.  Despre algoritmul funcțiilor secundare, PSD va vorbi mai puțin, pentru că atunci când a fost la guvernare a procedat la fel.

Un gest politic semnificativ pentru intențiile lui Ciolacu

Câteva acţiuni ale premierului Marcel Ciolacu din ultima vreme ne îndrituiesc să credem că liderul PSD se pregăteşte pentru cea mai înaltă funcţie în stat. De ce să pleci în Israel printre primii şefi de guvern de la izbucnirea războiului?

Imagini care vă pot afecta emoţional

O tragedie naţională? Sau doar o nenorocire loveşte în jur de o sută de familii, poate mai multe, stopează pentru o scurtă perioadă idioata competiţie dintre două partide care nu-şi pot împărţi o pradă numită generic România.

Limitele populismului

Refuzul fermierilor ieșiți la proteste de a dialoga cu George Simion arată că atracția pentru noua mișcare numită AUR și-a atins limita.