Image 1
Image 2

Imagini care vă pot afecta emoţional

O tragedie naţională? Sau doar o nenorocire loveşte în jur de o sută de familii, poate mai multe, stopează pentru o scurtă perioadă idioata competiţie dintre două partide care nu-şi pot împărţi o pradă numită generic România.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

De zile întregi nu auzim decât că PSD vrea să facă şi PNL se opune. Şi invers, PNL vrea să facă şi PSD se opune.

Iată că acum cele două partide de la putere se văd obligate să-şi plece capul în faţa suferinţelor îndurate de o mână de oameni.

Unii sunt angajaţii unei firme care vindea pe sub mână gaz, alţii sunt pompieri şi poliţişti.

“Imagini care vă pot afecta emoţional” titrau pe ecranele televizoarelor televiziunile care arătau nişte flăcări înălţându-se până în înaltul cerului.
În ultima vreme textul impus de CNA Imagini care vă pot afecta emoţional apare tot mai des. Oameni mutilaţi de nebuni care conduc beţi sau drogaţi. Copii abuzaţi. Femei care nasc pe coridoare. Bătrâni culcaţi pe saltele în subsoluri insalubre.

Ce se întâmplă cu ţara asta? Politicienii care ştiu tot ar trebui să ne explice. Acum zece zile un drogat omora doi tineri cu maşina. Ţara fierbe, se discută despre poliţia care nu-şi face treaba. După câteva zile un tânăr şofer beat omoară trei persoane pe drum.

Evenimentul nu este la fel de mediatizat că apare tragedia de la Crevedia. Autorităţile se agită, se jură că au fost respectate procedurile, explică de ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, că se vor lua măsuri, dar morţii rămân morţi, tragediile lovesc familiile afectate, iar autorităţile cer televiziunilor să plaseze pe ecranele televizoarelor Imagini care vă pot efecta emoţional.

Întâmplarea face ca şi în cazul de la Vama Veche şi în cazul de la Crevedia la mijloc să fie vorba despre copii ai unor oameni de afaceri sau ai unor reprezentanţi ai autorităţilor publice, respectiv fiul primarului din Caracal.
S-ar părea că asta este noua diviziune a muncii judecată după cele mai fidele criterii marxiste. Cei cu bani îi omoară pe cei fără bani.

La tot ce se întâmplă se pot găsi justificări. Justiţia îşi poate face datoria, dar sentimentul de insecuritate al cetăţeanului creşte de la o zi la alta.

Statul este neputincios, însă nicio instituţie nu recunoşte că este depăşită chiar şi de cele mai simple evenimente. Când vine vorba să se verifice consumul de droguri aflăm că nu sunt aparate de testare, aşa numitele drug-teste.

Când se află de existenţa azilelor groazei aflăm că se consumă fonduri uriaşe destinate îngrijirii persoanelor în vârstă. Când se întâmplă câte o catastrofă precum cea de la Colectiv sau asta de la Crevedia, aflăm că nu s-au construit spitale pentru arşi, deşi au fost alocate sume mari de bani.

În linii mari cam asta este situaţia generală a României. Toate instituţiile statului par să se străduiască, însă rezultatele ne plasează printre ţările cel mai slab pregătite pentru preîntâmpinarea unor nenorociri, ale unor adevărate catastrofe soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, cu mari pierderi materiale.

Poate face guvernul Ciolacu mai mult decât au făcut guvernele anterioare? Se pare că nu. Prin urmare şi de aici înainte vom vedea la fel de des avertizarea “Atenţie! Urmează imagini care vă pot efecta emoţional.”

Sigla Informatia Zilei

Politica luată la mişto

Mai degrabă polemist decât miştocar, Viktor Orban este excepţia care întăreşte regula că democraţia până la urmă poate fi doar un joc al hazardului. Nu aş porni de la veşnicul scandal de la Băile Tuşnad din fiecare vară, ci de la observaţia lui că de când el este prim ministru al Ungariei, în România s-au schimbat 20 de prim-miniştri.