Image 1
Image 2
Editorial Informatia Zilei
În buna tradiție a umorului politic care a făcut posibilă apariția spumoasei publicații purtând numele lui Cațavencu, un titlu care să reflecte actuala situație politică din România ar fi "Țara vă vrea dezbinați!"
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Când două sau mai multe partide se aliază nu este bine. Când se ceartă toată lumea este revoltată. Dacă nici uniți, nici dezbinați nu este bine atunci cum ar trebui să se comporte atât de hulitele partide politice?

Hulite, dar necesare. Politica este un rău necesar. Fără acest rău necesar nu există democrație. Partidele radicale apar când ceva nu merge bine. AUR este o reacție la ineficiența partidelor care au guvernat România. La fel a fost și partidul lui Dan Diaconescu, PP-DD, dar și partidul lui Vadim Tudor, PRM.

Alianța dintre un partid de dreapta, PNL, și altul de stânga PD,  a luat ființă ca reacție la partidul stat, PSD-ul devenit foarte puternic în timpul guvernului Adrian Năstase.   Se uită că Partidul Democrat ( PD) a lui Petre Roman și Traian Băsescu făcea parte din familia socialiștilor europeni.  Deci alianța care l-a făcut președinte pe Traian Băsescu a fost în esență o alianță stânga-dreapta.

USL, tot o alianță stânga-dreapta, a apărut ca reacție la regimul instituit de un președinte cu tendințe autoritare, dictatoriale chiar, ca Traian Băsescu.

Alianța PSD-PNL realizată de Crin Antonescu și Victor Ponta a fost o reacție la binomul SRI-DNA, devenit instrumentul politic al președintelui Băsescu. Că până la urmă același binom de tristă amintire s-a întors împotriva creatorului său era firesc.

După CDR, Alianța DA, USL, contextul politic intern și extern au condus la actuala alianță PNL-PSD. Și CDR a avut o componentă de stânga, Partidul Social Democrat, condus de Sergiu Cunescu.

Când un singur partid nu este capabil să guverneze o țară, neavând majoritate parlamentară, este de la sine înțeles că se recurge la combinații politice care devansează ideologiile și doctrinele.

Istoria ultimilor ani ne arată că nu se pot realiza alianțe de aceeași culoare politică. De ce nu a fost în stare USR să realizeze o alianță de dreapta cu PNL? Pentru că este un partid indisciplinat. O dovadă este fostul lider Dacian Cioloș care neputând face ordine în partid, și-a luat lumea în cap. Tot USR a spart coaliția PNL-USR-UDMR.
De altfel moartea ideologiilor s-a decretat în urmă cu decenii. Există vreun partid care se închină la propria lui doctrină ca la sfintele moaște? Există vreo formațiune politică în lume care se uită la propria ei ideologie ca la sfânta scriptură? Există, desigur, partidele comuniste, fasciste, extremiste. Partide care, în numele ideologiei, înfometează, bagă la închisoare adversarii, asasinează dacă interesul le dictează.

Alianța PSD-PNL. Era necesară?

Există vreun partid în România actuală care poate guverna singur? Are vreunul dintre actualele partide un lider capabil prin forțe proprii să impună un președinte? Nu există.

Singura formulă viabilă a momentului este parteneriatul dintre partidele care, de bine de rău, au o structură, pot livra persoane capabile să conducă diferitele instituții democratice. Chiar prea multe, create exact pentru a alimenta birocrația care, în sine, este un motor electoral. Aici opoziția poate deschide un front de luptă.

Multe, foarte multe lucruri reproșuri li se pot aduce celor două partide. Au în rândurile lor persoane controversate, însă situația este aceeași în toate formațiunile politice din lume.

Modul în care cele două partide își împart funcțiile, ce responsabilități își asumă fiecare, este problema lor. Pot fi criticate. Opoziția de aia este opoziție să critice.

Dincolo de spectacolul mediatic, regizat în bună parte de presă, cele două partide își pun în joc viitorul politic. Dacă vor da greș la următoare alegeri parlamentare, poate chiar anticipate, vor fi drastic sancționate de alegători.

Trebuie mai mare pedeapsă decât să pierzi încrederea alegătorilor? PNȚCD a înșelat speranțele celor care au votat CDR în anul 1996 și voturile  cetățenilor l-au scos afară din parlament.

Partidul România Mare, de asemenea, a fost spulberat de alegători. Partidul-minune a lui Dan Diaconescu, PP-DD, după un scor la parlamentare de 15% a dispărut. Fiecărui partid i se poate întâmpla asta. Scandalurile, divergența dintre George Simion și Diana Șoșoacă pot reduce AUR la un scor mai mic decât al Alianței Dreapta Unită.

În situația actuală marea masă a alegătorilor nu au de ales decât să-și îndrepte încrederea spre această alianță care poate fi numită oricum, alianță împotriva naturii, alianță dictată de interese, alianță impusă de la Bruxelles, dar în acest moment istoric alianța PSD-PNL este singura viabilă intern și extern din punct de vedere politic, logistic, administrativ.

Un cuvânt despre viitorul președinte. Ciolacu sau Ciucă? Important este ca instituțiile statului de drept, Constituția și interesul național, să-i dicteze viitorului președinte calea de urmat, agenda fiecărei zile.

Mai trebuie remarcat un lucru important: ieșirea României în lume. Nominalizarea președintelui Iohannis la conducerea NATO, ca secretar general, ar însemna imens pentru prestigiul României.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns