Image 1
Image 2

Dinamica scandalurilor în campaniile electorale

Campania electorală a început din momentul în care au fost stabilite datele primelor alegeri: 9 iunie.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

9 iunie devine o țintă pentru partide, dar și pentru tot felul de amatori, fără absolut nicio șansă, dar dornici de afirmare cu orice preț.

Suprapunerile alegerilor locale peste cele europarlamentare oferă opoziției ocazia de acuza puterea că vrea să manipuleze alegătorii. Discutabilă este și ideea că se vor prezenta la vot mai mulți alegători.

Ceea ce va conta în cel mai înalt grad este dinamica scandalurilor. Vor fi atâtea scandaluri câte va dori presa. Fiecare partid, fiecare candidat, devine un potențial declanșator de scandal.

Deși rețelele de socializare în sine nu mai au impactul de altădată, orice postare poate avea un impact major dacă este preluat de mijloacele de informare în masă. Mass media devine un multiplicator, care poate da direcția dezbaterilor publice.

Un alt lucru demn de remarcat este că în timpul campaniilor electorale mass media își recuperează potențialul justițiar, în mare parte pierdut.

O imagine a importanței presei o expune Marcel Ciolacu. Primul ministru spune că lucrează la guvern împreună cu miniștri PSD și PNL, totul pare în regulă, dar când ajunge acasă și se uita la televizor și deschide site-urile constată că PSD și PNL sunt în război.

Da, mass media joacă rolul unui Putin care anunță în fiecare zi că armele nucleare sunt pe poziție și că 95% din arsenal sunt deja modernizate, aduse la zi.

Dacă în ultima vreme despre presă nu s-a mai putut spune că este câinele de pază al democrației, iată că în campanie presa devine elementul catalizator, dar și butonul roșu care va declanșa o serie de scandaluri care nu se vor termina decât odată cu ultimele alegeri, din luna decembrie. Și  vor continua până la instalarea noului guvern.

Ce poziție va lua Informația Zilei? Este o întrebare legitimă. Dacă am spune că nu știm există riscul să nu ne creadă o mare parte dintre zecile de mii de cititori. Poziția unei prese independente din punct de vedere politic este pusă mereu în discuție. Există mai mulți factori care trebuie luați în calcul.

În primul rând o presă independentă trebuie să se lase condusă de principii morale. Asta înseamnă că în primul rând trebuie să țină seama de moralitatea fiecărui candidat în parte.

Mai contează orientările, ideologiile  partidelor? Ce mai înseamnă stânga și dreapta? Nimic. Germania este condusă de 20 de ani de două partide, care prin definiția clasică sunt adversare naturale. Comisia Europeană este condusă de comisari aparținând  popularilor  și socialiștilor europeni. PSD, în cazul României, are tot atâtea elemente de dreapta câte elemente de stânga are PNL.

Au dispărut diferențele de gen dintre stânga și dreapta. Ele există numai în teorie. În schimb nu au dispărut diferențele dintre oameni. Diferiți între ei sunt doar candidații. Morali sau imorali, corupți sau cinstiți, capabili sau incapabili. În rest, totul este politică.

Diferența dintre persoane va face diferența dintre partide la alegerile de anul acesta. Un element care nu poate fi ignorat ține de structura fiecărei formațiuni politice.

Un partid cu sute de mii de membri, cu organizații puternice, evident are un ascendent în fața partidelor mai noi, mai mici, cu o logistică mai fragilă sau inexistentă.

Armata celor două partide aliate, PSD și PNL, se ridică la circa un milion de soldați. La o adică este comparabilă cu armata pe care o poate arunca Rusia în războiul cu Ucraina.

AUR continuă să fie o stare de spirit, tot mai puțin revoluționară, mai fără proiecte viabile. A început bine, dar odată cu apropierea campaniei electorale se varsă spre partidul lui George Simion mii de foști politicieni aruncați peste bord de alte partidele. AUR este un aspirator pentru cei marginalizați în partidele din care au făcut parte.

La Satu Mare, lupta se va da ca la fiecare alegeri între UDMR-ul aliat cu Forumul German și Partidul Civic Maghiar și alianța PSD-PNL.

Vom avea, deci, o dublă coaliție pentru Satu Mare, pe de o parte UDMR și aliații săi, pe de altă parte PSD-PNL și aliații care se vor ralia pentru că singuri nu pot obține nimic.

Va fi o competiție între unguri și români? Nici nu se poate altfel într-un județ cu populație mixtă. Așa a fost dintotdeauna, așa va fi și în 2024.

Ceea ce va departaja cele două tabere, sunt previzibilele scandaluri din jurul principalilor candidați.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with