Image 1
Image 2

EVENIMENT ASTRONOMIC

Astăzi, 8 aprilie, milioane de oameni vor asista la un fenomen inedit

Astăzi, 8 aprilie, milioane de oameni vor asista la un fenomen inedit
Pe data de 8 aprilie, milioane de oameni din America de Nord se vor bucura de un eveniment rar: o eclipsă totală de Soare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Aceasta va începe deasupra Oceanului Pacific de Sud, apoi va traversa Mazatlanul de-a lungul coastei pacifice a Mexicului, urmând să-și continue traiectoria deasupra Mexicului, SUA (de la Texas până în Maine) și Canadei, pe o traiectorie diagonală.

 

Eclipsa totală de Soare din 8 aprilie 2024 va putea fi observată în anumite zone din Mexic, SUA și Canada, în timp ce în alte regiuni din Pacific, America de Nord, America Centrală și nordul Atlanticului va fi doar parțială. Acest fenomen nu va fi vizibil din România sau din Europa.

 

Eclipsele totale de Soare au loc în mod regulat, dar nu foarte des. Următoarea eclipsă se va întâmpla abia în 2026 și va fi vizibilă mai ales în Oceanul Atlantic.

Pe 8 aprilie 2024, o eclipsă totală de Soare va traversa America de Nord, trecând peste Mexic, Statele Unite și Canada. Primii care vor vedea eclipsa totală de Soare sunt locuitorii atolului Penrhyn, parte a Insulelor Cook din sudul Oceanului Pacific, scrie BBC News.

 

 

Apoi umbra de pe Lună, care va acoperi Soarele, va zbura peste ocean cu o viteză de peste 2500 km/h. Ora la care este de aşteptat ca eclipsa totală de Soare să ajungă pe coasta Pacifică a Mexicului este 11:07. După aceea, eclipsa va intra în Statele Unite prin Texas. Mai apoi, eclipsa solară de pe 8 aprilie va traversa state precum Oklahoma, Arkansas, Missouri și Tennessee, apoi va continua prin Illinois, Kentucky și altele, până când va ajunge pe coasta atlantică a Newfoundland, Canada, în jurul orei 17:16 (ora Newfoundland).

Eclipsa de Soare din 8 aprilie 2024 este o eclipsă totală de Soare, cu durata maximă a totalității destul de mare, de 4 minute și 28 de secunde. Eclipsa debutează la ora 15:42 UT (Universal Time), în centrul Oceanului Pacific, cu primul contact al penumbrei Lunii cu suprafața Pământului, începând, astfel, eclipsa parțială.

 

 

Eclipsa totală va dura cel mult 4 minute şi 28 de secunde, mai mult în Torreon, Mexic, şi între 3,5 şi 4 minute în alte locuri. În New York, eclipsa va începe la 15:16, ora locală, când soarele va fi acoperit în proporţie de 90%. Mai multe informații despre eclipsa totală de Soare din 8 aprilie, puteți găsi pe site-ul NASA, care a creat o pagină dedicată evenimentului. De altfel, în timpul ecplipsei, NASA va efectua mai multe experimente ştiinţifice. De la baza Insulei Wallops din Virginia, va lansa trei rachete de cercetare pentru a studia modul în care este afectată atmosfera superioară a Pământului atunci când lumina soarelui se diminuează temporar deasupra unei părţi a planetei.

Eclipsa totală de Soare de pe 8 aprilie 2024 va fi vizibilă doar în anumite regiuni ale lumii, inclusiv în Statele Unite ale Americii. Motivul pentru care nu poate fi văzută din România este că traiectoria umbrei lunare va trece în principal peste America de Nord, nu peste Europa.

 

 

Fenomenele astronomice precum eclipsa totală de Soare sunt vizibile doar din anumite locuri de pe Pământ din cauza geometriei complexe a sistemului nostru solar. Traseul complet al umbrei lunare, cunoscut sub numele de “umbra de totalitate”, este relativ îngust și se deplasează pe suprafața Pământului într-un anumit mod în funcție de mișcarea relativă a Pământului, Lunii și a Soarelui.

Eclipsa totală de Soare va fi vizibilă doar în America de Nord, dar va putea fi urmărită – virtual – oriunde în lume. NASA oferă transmisiuni în direct ale eclipsei pe canalul său de YouTube şi pe contul său de Twitch. Transmisiunile se vor desfăşura de la ora 20.00 (ora României) până la ora 23.00, pentru a urmări întreaga traiectorie a eclipsei. În program sunt discuţii şi explicaţii cu invitaţi experţi în astronomie, precum şi o privire asupra eclipsei din interiorul telescopului.

 

CITEȘTE ȘI:

 

NASA va lansa în 2022 o operaţiune de deviere a unui asteroid cu diametrul de 170 de metri

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns