Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Atenţie la urşi! Ce trebuie să facem când dăm nas în nas cu o ursoaică?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Serviciul Public Judeţean Salvamont Satu Mare atrage atenţia turiştilor despre apariţia unei ursoaice cu doi pui în perimetrul Văilor Brada Mică, Brada Mare, Tinoavele, Valea Talna din apropierea zonei turistice Luna :es. Se recomandă mai multă prudenţă în cazul parcurgerii traseelor turistice din zonă, Crucea Galbenă şi Punct Roşu. Deocamdată, a fost semnalată prezenţa urşilor doar pentru acest areal, dar după cum se ştie, aceştia pot străbate kilometri întregi în căutarea hranei.

Prezentăm câteva din recomandările lucrătorilor silvici, în cazul în care sesizaţi prezenţa ursoaicei cu pui, al cărei comportament diferă de cel al ursului solitar: nu intraţi în panică; nu faceţi zgomote stridente în ideea de a speria animalul, s-ar putea ca acestea să fie percepute ca o ameninţare la adresa puilor, de unde şi un posibil atac; îndepărtaţi-vă în direcţia opusă, retrageţi-vă ordonat în cazul grupurilor; anunţaţi prezenţa animalului la SNUAU 112 sau Dispecerat Naţional Salvamont 0(SALVAMONT) – 0725826668.

În timpul drumeţiilor este recomandat ca grupul să fie compact, păstraţi permanent o conversaţie, pentru a vă face auzită prezenţa, nu părăsiţi traseele turistice.

Obţineţi  informaţii despre zonă şi traseele  pe care doriţi să le parcurgeţi de la Dispeceratul Naţional Salvamont care vă va pune în legătură directă cu salvamontiştii SPJS Satu Mare.

SPJ Salvamont Satu Mare ţine legătura în permanenţă cu lucrătorii Ocoalelor Silvice. Salvamontisul Alex Costin aduce mulţumiri pădurarului Ştern Bogdan pentru informaţiile obiective şi pentru monitorizarea în continuare a situaţiei.

Urme de urs au fost văzute în zonă şi de alţi cititori ai cotidianului nostru care ne-au semnalat această prezenţă. Dealtfel, şi Daniel Dragoş – directorul AJVPS Satu Mare, a subliniat că numărul animalelor sălbatice din judeţul Satu Mare este peste efectivele optime. Numai în zona Racşa – Negreşti-Oaş au fost identificaţi 9 urşi.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Doar intr-o tara tiganeasca ursii sunt mai presus si mai importanti decat cetatenii !!!. Cei de la protectia mediulului si ai animalelor salbatice care protejeaza ursii in dauna cetatenilor ar trebui sa-si ia salariul din taxele si impozitele platite de ursi si atunci altfel ar aprecia cetatenii si munca acestora !. Ursii ar trebui tinuti in rezervatii ingradite cu garduri electrice iar cei din afara rezervatiilor ar trebui impuscate !!!. Dauna produsa de urs acum un an de zile nici pana azi nu mi-a fost platita !!!. Banii pe care-mi datoreaza statul acesta artificial tiganesc se depreciaza iar eu raman cu paguba produsa de urs !. Intr-un stat civilizat si de drept ( nu e cazul romanicai…) pagubele produse de animalele salbatice se platesc in timp util ( conform Cartei drepturilor fundamentale a UE , Art. 17 ) ca sa nu afecteze pagubitii !!!. Totodata conform Cartei, Art. 6 cetatenii au dreptul la libertate si siguranta !. Siguranta cetatenilor este periclitata de inmultirea ursilor !!!. Cine are nevoie de ursi sa-i duca acasa si sa-i tina acasa pe terenul lui si nu in dauna altora !!!. Ursii fac numai victime, pagube si distrugeri de care nu avem nevoie !!!.

Lasă un răspuns