
Aşa se face că, de regulă, în jurul datei de 15 martie, sosesc berzele, indiferent de conţiile meteo de la noi. Ne referim aici la masculi, femelele sosind cu anume întârziere, respectând cutumele. Dovada acestei afirmaţii a fost confirmată cu câţiva ani în urmă, atunci când la Andrid au sosit berzele în luna martie, după calendarul ştiut şi respectat cu rigoare, dar bălţile erau îngheţate.
Câţiva localnici iubitori de natură, ca să nu-i numim ornitologi amatori, au salvat berzele prin administrarea acestora ca hrană aripi de pui, până ce apele s-au dezgheţat. O altă dovadă a funcţionării impecabile şi a respectării „programului” de migraţie în sistem eleveţian, cu maximă precizie îl reprezintă faptul că, încălzirea prematură a vremii din acest an nu a devansat sosirea berzelor. Acestea au sosit cu aproximativ 2-3 zile întârziere, mai précis pe 17 – 18 martie, fiind vorba despre bărzoi, păsările de sex masculine – cocoşii. N-au reuşit bărzoii să repare cuiburile deteriorate de vremea din toamnă până în primăvară, că au sosit şi berzele femele. Am remarcat déjà perechi de berze în mai multe sate de pe valea Someşului precum: Apa, Băbăşeşti, Odoreu ş.a. Este încă prematur, spun ornitologii, de a afirma că au sosit sau nu toate berzele.
Există o probabilitate la să fie tot mai puţin cuiburi ocupate de la an la an, aşa cum se întâmplă în Andrid, comuna cu cele mai multe cuiburi de berze albe din judeţele din Nord-Vestul României, şi într-un top chiar oficial pentru ţara noastră la această specie de păsări călătoare.
CITEȘTE ȘI:
Primele berze au sosit deja în Andrid, localitatea cu cele mai multe cuiburi din judeţ
Fii primul care comentează