Image 1
Image 2

IFPLUSSFATURI DE LA SALVAMONT

Avalanșe și alte riscuri la munte în timpul iernii

Ninsorile abundente din ultima perioadă au creat peisaje feerice în zona montană, iar panorama ce se deschide în fața celor care privesc natura în aceste zile pe cei mai mulți îi îndeamnă să urce pe piscuri și mai înalte, pentru a putea vedea cât mai multe frumuseți.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Însă, o astfel de aventură poate fi, pe cât de frumoasă, pe atât de periculoasă. Dincolo de zăpada moale și pufoasă se ascund multe capcane care, pentru necunoscători pot deveni chiar fatale.

La începutul lunii decembrie, de exemplu, când stratul de nea a fost semnificativ mai subțire, doi turişti au murit din cauza unei avalanşe pe Valea Morarului, în Munţii Bucegi. Cei doi erau prieteni, iar unul dintre ei era profesor şi un împătimit al drumeţiilor. Bărbatul a ignorat avertismentele de avalanşă și s-a aventurat împreună cu prietenul său pe un traseu închis pe timp de iarnă. Avalanşa s-a produs la o altitudine de 2200 de metri. Salvatorii montani din Bucegi au pornit pe urmele lor și i-au căutat până la lăsarea întunericului. Ambele cadavre au fost găsite dimineaţa, la cca 50 cm sub nămeţi.

 

 

În Munții Gutâi

 

Suntem tentați să credem că Bucegii sunt departe, iar înălțimea Munților Oașului, sau a celor din Maramureș nici cel puțin nu se apropie de 2200 m, deci munții noștri nu prezintă astfel de pericole. Impresie greșită! Săptămâna trecută Salvamont Maramureș a emis un avertisment de pericol de avalanșă. În zona Creasta Cocoșului, jud Maramureș la peste 1400 m, precum și pe văile montane, zăpada depășește 100 cm, stratul de nea fiind foarte instabil. Pericolul de avalanșă anunțat a fost de grad 3 – 4. În condiții de ninsoare și viscol puternic și ceață cu vizibilitate sub 5 metri, pentru siguranța montaniarzilor Salvamont Maramureș a montat noi panouri de avertizare și acces restricționat pe traseul de Creastă. “Vă informăm că datorită căderilor abundente de zăpadă pe traseul Mină Șuior – Poiana Boului – Creasta Cocoșului sunt o serie de copaci prăbușiți accesul efectuându-se cu dificultate.
În cazul unor probleme de natură medicală sau rătăcire, apărute la deplasarea pe traseele turistice v[ rugăm nu ezitați să sunați în cel mai scurt timp la 112 sau SALVAMONT (0725826688). Salvamont România este singura structură abilitată să intervină pe domeniile schiabile și traseele turistice, salvatorii montani fiind special pregătiți pentru acordarea primului ajutor. Pentru mai multe detalii instalați pe orice telefon mobil aplicația SALVAMONT” – atrag atenția salvatorii din județul vecin.

 

 

În Oaș

 

 

Chiar dacă vârfurile munților din județul nostru abia depășesc înălțimea de 1200 m, pericolele sunt însemnate și aici. Serviciul Public Județean Salvamont aduce în atenția montaniarzilor două aspecte semnalate în zona de stâncărie de pe Vârful Pietroasa cu o înălțime de 1201 m<
“1) Partea superioară a pereților și câteva turnuri de andezit care oferă puncte de panoramă sunt înc[rcate de zăpadă instabilă, iar aceasta, la încărcare cu greutatea corpului se pot rupe și pot cauza căderea în gol. Zona vizată este cea dintre Sfinxul Oașului și Turnul Crăpat (penultimul turn către linia de telescaun). La fel și punctul de panoramă de deasupra peretelui Malek (Șaua Pietroasa) precum și cel din vârful Țiganu necesită atenție sporită, recomandarea noastră constând în păstrarea distanței de siguranță de cca 3 m față de marginea pereților.
2) Culoarele abrupte din dreapta și stânga Sfinxului (traseu Cruce Roșie) se parcurg greu la bocanc din cauza stratului gros de zăpadă, de circa un metru, în plus din cauza pericolului de avalanșe nu recomandăm parcurgerea sau traversarea acestor culoare. Zone expuse cu pericol de avalanșă mai sunt abruptul de sub linia de telescaun între pilonul 13 și v]rf (culoarul dintre stânci) și fața sudică a Pietroasei, din vărf către Maramureș care are toate condițiile de declanșare Grad 3 (pe o scară de la 1 la 5) mai ales că poteca de vară traversează această față cam pe la mijlocul ei!!!
Atenție! …pârtia de schi, în special zona superioară, din golul alpin până în virajul mare, este încărcată cu zăpadă netasată de circa 120 cm grosime, în mai multe straturi și reprezintă un real pericol, de aceea încă o dată în plus atragem atenția că deplasarea pe pârtia de schi este INTERZISĂ!

 

Traseul recomandat pentru a atinge Vfârful Pietroasa este prin Poiana Boroș pe Triunghi Albastru. Zona de vârf este acoperită de zăpadă, dar datorită vântului puternic din ultimele zile stratul de zăpadă depus pe versantul vestic pe unde urcă și traseul Triunghi Albastru este mai redus, de aceea recomandăm utilizarea acetei rute.
Nu uitați echipele Salvamont sunt singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale.
În caz de accidente montane apelați numărul unic de urgență 112 sau 0SALVAMONT-0725826668”.

 

Capcane pe pârtia Luna Șes

 

În cursul lunii decembrie, tot Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare a atras atenția montaniarzilor și asupra unor pericole existente la pârtia Luna Șes, aflată în curs de amenajare< „Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare informează turiștii care doresc ascensiunea vârfului Pietroasa să o facă doar pe traseele turistice, accesul pe pârtia de schi fiind interzis!

Restricționarea accesului pe pârtia de schi este în beneficiul și spre siguranța turiștilor! Domeniul schiabil are până la finalizare regim de șantier, de aceea lucrătorii implicați în paza obiectivului nu permit accesul pe pârtie și îndrumă turiștii pe traseele consacrate. Lucrările au fost suspendate din cauza stratului gros de zăpadă și astfel au rămas mai multe sute de metri de săpătură adâncă de-alungul pârtiei, materiale depozitate (țevi, grămezi de nisip) utilaje și dispozitivele din dotarea acestora. Chiar dacă este primul an, în care practic, de la începerea acestei investiții în 2012, se poate coborâ din vârf până jos în parcare, SPJ Salvamont nu recomandă acest lucru, deoarece momentan, pârtia poate deveni o capcană pentru cei ce se hazardează ignorând avertismentele și m[surile de siguranță impuse de constructor! Mai mult de at]t, intervenția în caz de accidente pe partea superioară, din cauza lucrărilor se poate face numai pe jos, iar pericolul instalării hipotermiei la victimă este foarte ridicat. Zilele trecute, condițiile de zăpadă au urcat timpii de atingere a v]rfului la 2 ore, (echipați complet pt. intervenție), în condiții normale acesta fiind ce circa o oră! (NR. de atunci a mai nins, deci traseul s-a mai îngreunat, ca atare, timpul de urcare a crescut)
La fel Salvamont recomandă în punctele de panoramă de deasupra st]ncăriilor, păstrarea unei distanțe de minim 3 m față de margine, deoarece și acestea sunt încărcate cu un strat gros de zăpadă. O ultimă mențiune se referă la echipament și anume bocancii să fie adecvați sezonului de iarnă, să nu lipsească parazăpezile, suprapantalonii, căciula și mănușile groase. Din rucsac, la fel să nu lipsească frontala și bricheta ținând cont că se întunecă devreme, în jurul orei 17!
Vă rugăm țineți cont de această avertizare – informare, este în beneficiul și pentru siguranța dvs.!
SPJ Salvamont Satu Mare. Alex. Costin”

 

O zi ușoară pentru Salvamont România

Într-o zi oarecare din cursul săptămânii, când cei mai mulți dintre noi sunt la locul de muncă, la nivel național Serviciul Salvamont este apelat să intervină la 5-10 cazuri. De exemplu, conform raportului emis vineri dimineața de către Salvamont România< ”În ultimele 24 de ore la Dispeceratul Național Salvamont, s-au primit 18 apeluri de urgență< 7 apeluri pentru Salvamont Sinaia, 5 pentru Salvamont Municipiul Brașov, 1 apel pentru Salvamont Neamț, 1 apel pentru Salvamont Predeal, 1 apel pentru Salvamont Harghita – Gheorgheni, 1 apel pentru Salvamont Bacău, 1 apel pentru Salvamont Lupeni și 1 apel pentru Salvamont Alba.
De asemenea s-au mai primit alte 22 apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre zona montană.”

 

CITEȘTE ȘI:

Recomandările poliţiştilor sătmăreni la volan, pe polei, gheaţă şi zăpadă

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with