Image 1
Image 2

Biserica de la Mănăstirea Măriuș a primit numele Catedrala Codrului

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În duminica a 23-a după Rusalii, în 20 octombrie, Mănăstirea ”Izvorul Tămăduirii” Măriuș, din comuna Valea Vinului, a îmbrăcat haină aleasă de sărbătoare. Sfântul aşezământ monahal a marcat un moment foarte important pentru întreaga comunitate, și anume târnosirea bisericii mănăstirii.

Acest moment cu totul special a dat prilejul sătmărenilor, dar și maramureșenilor, de a fi prezenţi în număr foarte mare la sfinţirea sfântului lăcaş, fiind un semn al preţuirii şi dragostei pe care oamenii o poartă pentru mănăstire şi obştea ei. Mii de sătmăreni, maramureșeni, oficialităţi locale şi judeţene din Satu Mare, fii ai satului, prieteni, cunoştinţe, simpli credincioşi din tot cuprinsul judeţului şi nu numai, au răspuns cu bucurie chemării bisericii. Printre aceștia s-au aflat și Radu Cristea – primarul comunei Valea Vinului, prefectul județului Satu Mare – Darius Filip, deputatul Octavian Petric, deputatul Ioana Bran, Ovidiu Silaghi, Ciprian Ardelean, Adrian Ștef și mulți alții.

Doi episcopi au sfințit lucrările

Slujba de târnosire urmată de Sfânta Liturghie au fost săvârşite de Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar, împreună cu un sobor de 47 de preoţi şi diaconi.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, întrucât PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a mărturisit că problemele de sănătate îl impiedică să stea în picioare pentru oficierea slujbei. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Timotei a vorbit despre Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, care este oficiată în Sfântul și Marele Post de dinaintea Învierii Domnului, subliniind bucuria pe care târnosirea a adus-o în viața comunității. Credincioșilor li s-a vorbit despre bucurie, despre binecuvântarea de a fi în viață și de a fi sănătoși.

”Mari lucruri a făcut Dumnezeu cu noi, ne-a umplut de bucurie… credem cu toții că aceste cuvinte inspirate de Dumnezeu și lăsate moștenire nouă până la sfârșitul veacurilor prin glasul și scrisul marelui prooroc David se potrivesc pentru ceea ce noi astăzi aici și acum trăim în aceste clipe, o mare bucurie sufletească și duhovnicească. O împlinire a unei perioade îndelungate de muncă și de jertfelnicie pe care părintele stareț împreună cu ostenitorii, ctitorii, constructorii și binefăcătorii și împreună cu dumneavoastră toți ați depus-o pentru ca astăzi, în această minunată poiană, în curțile casei Dumnezeului nostru, noi să fim plini de bucurie. Aceasta este, dacă vreți, semnificația bucuriei”, a predicat Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul.

Cuvinte despre importanța mănăstirilor

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, le-a vorbit credincioșilor despre importanța mănăstirilor, despre cât de greu au fost acestea clădite. De la început acesta a străbătut Maramureșul și Sătmarul ”în mod apostolic”, iar pe biserica sființintă ieri a denumit-o ”Catedrala Codrului”: ”În 1992, de la Mănăstirea Rohia am adus trei viețuitori în frunte cu părintele stareț, și pe care i-am lăsat într-un modul, așa îi spuneam construcției mici. Acolo au făcut și liturghie, s-au și rugat, au și dormit și au și gătit. Într-un perimetru de cinci pe cinci. Eram stareț atunci, și m-am întors acasă plângând. Dar iată că jertfa depusă de ei i-a ajutat să construiască ceea ce azi există. Au făcut ceea ce puțini ctitori sunt în stare să facă. Părintele stareț și-a rectitorit propria mănăstire. Au rămas cele modeste, și s-a înălțat acest palat al Maicii Domnului, această Catedrală a Codrului”.

Cinci persoane au primit ordinul “Iustinian Episcopul”

Mai apoi cinci persoane printre care prefectul Darius Filip, primarul Radu Cristea și deputatul Octavian Petric au primit ordinul ”Iustinian Episcopul” în semn de mulțumire pentru contribuția adusă la realizarea bisericii.

De asemenea, părintele stareț Gherontie Nergheș a primit binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, fiind ridicat la rangul de arhimandrit.

După terminarea slujbei religioase credincioșii au fost miruiți, după care au fost invitați să guste din sarmalele pregătite pentru această ocazie specială. Mai bine de 16.000 de sarmale au fost împărțite.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with

Intrarea Domnului în Ierusalim – Floriile

CATEDRALA EPISCOPALĂ

Intrarea Domnului în Ierusalim – Floriile

Duminică, 28 aprilie 2023, Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. Slujba a avut loc în biserica din partea de sus, în mijlocul unui mare sobor de preoţi şi diaconi