Image 1
Image 2

NECESITATEA ADĂPOSTURILOR

Câinii de pe străzi, problema tuturor primarilor

Cititorii consecvenţi ai ziarului nostru “Informaţia Zilei” şi a site-ului „Informaţia Zilei”, au putut remarca în ultimele săptămâni, o serie de informaţii privind averstimentele date primarilor din judeţ...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… de către inspectori ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor – DSVSA Satu Mare, în echipă mixtă cu reprezentanţi ai Poliţiei Animalelor, ca urmare a gestionării defectuoase a câinilor fără stăpân.
Potrivit legislaţiei în vigoare, proprietarii de câini au obligaţia de a notifica medicul veterinar de liberă practică, operator al Registrului de Evidenţă al Câinilor fără Stăpân – RECS, în termen de 7 zile de la producerea lor, evenimentele referitoare la animal< vânzare, cumpărare, pierdere, dispariţie, furt, donaţie, moarte.

 

Desigur, alături de cele menţionate mai sus, proprietarii câinilor au obligaţia de a solicita medicului veterinar vaccinarea şi microciparea. Ba mai mult, pentru câinii “rasă comună”, se impune ca obligativitate castrarea/ sterilizarea.

Nerespectarea acestei din urmă prevederi legale contribuie la creşterea numărului câinilor, dar mai ales a celor fără stăpân, fiind astfel un rezervor real de animale părăsite.

 

Printre comunele ai căror primari au fost avertizaţi în ultima perioadă menţionăm< Târşolţ, Certeze, Homoroade, Apa, Medieşu Aurit, Odoreu, Valea Vinului, Bârsău, Căuaş, Batarci, Turţ, Călineşti-Oaş, Bixad, Racşa, Pir ş.a., fiind vorba despre peste 25% din primari.
Majoritatea comunelor menţionate mai sus au fost supuse verificărilor în urma unor sesizări făcute de către locuitori ai acelor unităţi administrativ teritoriale. Din fericire, susţin unii primari, nu au fost probleme deosebite ca urmare a existenţei câinilor fără stăpân pe uliţele satelor. Aceste animale în majoritatea lor cu stăpân, reprezintă o problemă, mai ales acolo în comunele în care, proprietarii lor sunt la muncă în străinătate, iar animalele au fost lăsate spre îngrijire unor rudenii şi/sau vecini.

 

 

Subiectul câinilor fără stăpân şi necesitatea adăposturilor regionale este vechi

 

 

Cu diverse ocazii, încă din luna februarie a acestui an, am consemnat în coloanele ziarului nostru mai multe iniţiative ale prefectului de Satu Mare Radu Roca, de a găsi cu primarii soluţia potrivită pentru a reduce numărul câinilor fără stăpân, de a controla situaţia în adevăratul sens al cuvântului. Contactat, prefectul Radu Roca, ne-a spus că susţine şi pe mai departe găsirea fondurilor necesare pentru amenajarea unor adăposturi regionale/zonale. Se pare că cei mai receptivi primari în realizarea unui adăpost zonal s-au dovedit cei din Tăşnad şi Carei. Asta presupune că, GAL Sud-Vest Petreşti, în şedinţa din 8 decembrie, o să includă în strategia perioadei următoare şi o măsură de finanţare a adăposturilor pentru câinii comunitari. O iniţiativă similară este în lucru şi în cea ce priveşte GAL Ţara-Oaşului, în sensul susţinerii în perioada următoare de finanţare, a demersurilor privind construirea unui adăpost zonal.

 

Majoritatea primarilor contactaţi au convingerea că avertismentul aplicat este în conformitate cu prevederile legale, dar parte din vină este pusă şi pe seama medicilor veterinari. Cu alte cuvinte, nici primarii, dar nici medicii veterinari nu s-au achitat de prevederile legale referitoare la câini. Am auzit voci care, în ciuda bunelor intenţii, problema se poate rezolva doar prin implicarea Consiliului Judeţean, iniţierea şi constituirea unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară – ADI, care să se ocupe de implementarea unor măsuri menite a reduce numărul câinilor fără stăpân. Desigur, o altă problemă invocată de primarii hotărâţi să pună umărul la rezolvarea acestei situaţi nedorite este imposibilitatea de a obţine informaţii din Registrul Naţional – denumit RECS. Ei consider că munca în gestionarea situaţiei referitoare la câinii fără stăpân ar fi mult mai eficientă în clipa în care ar putea vizualiza acest document.

 

Utilitatea vizualizării/ consultării bazelor de date, spunea şi dr. Nicolae Dumuţa, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor DSVSA Satu Mare este multiplă. Accesul la această bază de date ar permite autorităţilor publice locale să contribuie la confruntarea cu registrele agricole şi aducerea la zi a informaţiilor privind animalele, în sprijinul bunei informări.

 

Grigore Pop

 

Primarul comunei Târşolţ, susţine că de la aplicarea avertismentului de către DSVSA şi Poliţia Animalelor, a intensificat eforturile de a comunica localnicilor obligativitatea de a-şi ţine câinii în curte. Susţinerea funcţionării adăpostului pentru câinii fără stăpân este imposibilă pentru o unitate administrativ teritorială. S-a luat legătura cu Free Life, dar acest ONG a refuzat să încheie contract cu primăria. Soluţia rămâne constituirea unei ADI şi amenajarea adăposturilor zone, cu susţinerea financiară ulterioară de către unităţile administrativ-teritoriale. Din păcate, spunea primarul Pop, la nivelul comunei au fost situaţii în care cei plecaţi la muncă în străinătate au lăsat câinii pe seama vecinilor sau a rudelor, dar demersul nu funcţionează. Câinii tot ajung pe străzi.

 

Radu Vasile Trandafir

 

Primarul comunei Apa, spunea că pe raza unităţii administrativ teritoriale există două zone în care există câini fără stăpâni. S-a încercat informarea cetăţenilor asupra obligaţiilor proprietarilor de câini, dar efectele nu sunt vizibile. S-a luat legătura cu primarii din Seini, Cicârlău şi Pomi în vederea constituirii unei ADI pentru gestionarea în comun a câinilor fără stăpân. Primarul din Pomi a promis că o să pună la îndemână amplasamentul pentru construirea unui adăpost. Nu s-a luat încă nicio decizie. Se doreşte în schimb găsirea unor soluţii de finanţare a sterilizării/castrării câinilor.

Vasile Adrian Toma

 

Primarul comunei B[tarci, de profesie medic veterinar, a reiterat faptul că, rezervorul câinilor fără stăpân îl reprezintă populaţia.
Castrarea/sterilizarea ar fi unul dintre demersurile eficiente.
Ba mai mult, ar fi necesară armonizarea legislaţiei specific pentru clarificarea lucrurilor. Interlocutorul este de părere că avertismentul primit este în litera şi spiritual legislaţiei. Este clar că nici primarii, dar nici medicii veterinari nu s-au achitat de obligaţiile legale.
Tot primarul Toma a invocat faptul că a solicitat Colegiului Medicilor Veterinari să se dea primarilor posibilitatea de a vizualiza RECS-ul, dar răspunsul este negative, fără a avea o motivaţie.
Cunoaşterea situaţiilor înscrise în acest registru ar putea ajuta primarii să contribuie la completarea lui, iar prin accesarea Sistemului Naţional de Identificare a Animalelor – SNIA, s-ar putea asigura o concordanţă între registrele agricole şi bazele naţionale de date.

Dumitru Dorel Pop

 

Primarul comunei Odoreu, ne-a spus că la nivelul unităţii administrativ teritoriale a fost adoptată o hotărâre de Consiliu Local privind înfiinţarea unui serviciu de gestionare a câinilor fără stăpân. Din păcate nu s-a găsit un ONG căruia să i se delege această activitate. Primarii ar dori un sprijin real din partea Poliţiei Animalelor. Găsirea unor vinovaţi la nivelul unităţilor administrativ teritoriale nu rezolvă fondul problemei. În ultima perioadă, spunea primarul Pop, în comuna Odoreu au fost vaccinaţi şi microcipaţi peste 450 de câini.

 

Radu Cristea

 

Primarul comunei Valea Vinului, este de părere că în urma acţiunilor de conştientizare a populaţiei şi invocarea aplicării unor amenzi, numărul câinilor care se regăsesc uneori pe străzi a scăzut. Au fost situaţii în care au fost găsiţi în comună câini aduşi din alte localităţi. Asta ca urmare a faptului că nu este respectată reglementarea privind microciparea.

 

Traian Ciurdaş

 

Primarul comunei Bârsău, ne-a vorbit despre aspecte similare, spunând că au fost situaţii în care femei din comună l-au sesizat despre existenţa pe străzi a câinilor cu stăpân. Proprietarii acestora au fost ameninţaţi cu amenzi dacă nu-şi vor ţine câinii legaţi sau în curţi. Şi acesta susţine necesitatea amenajării şi funcţionarea unuia sau a mai multor adăposturi zonale în judeţ. Funcţionarea acestora să fie asigurată de unităţile administrativ teritoriale care vor adera la ADI.

 

CITEȘTE ȘI:

Cal chinuit de animale cu față umană pe str. Titu Maiorescu din Sighetu Marmației. Primăria a depus plângere penală împotriva autorilor

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with