Image 1
Image 2

DIETĂ

Caisele protejează ochii și țesuturile vitale ale organismului

Caisele ne duc cu g]ndul la un fruct delicios și răcoritor într-o zi toridă de vară.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Adevărul este că au caracteristici care le fac distincte de celelalte fructe: culori vii care îți fac cu ochiul, o aromă și o dulceață deosebită care acționează ca un magnet, mai ales asupra copiilor și o grămadă de beneficii pentru sănătatea celor care le consumă.

 

Caisul este faimos pentru faptul că e unul dintre copacii care au călătorit cel mai mult. Este originar din China, unde încă se găsește în sălbăticie.
A fost adus în Grecia de Alexandru cel Mare, la întoarcerea din expediția de cucerire a Indiei. Din Grecia a trecut în Roma, de unde cultivarea lui s-a răsp]ndit în toată regiunea mediteraneeană. În secolul al 18-lea a fost dus în America de Nord, unde s-a aclimatizat în California și în statele de-a lungul fluviului Mississippi. Caisele au ajuns și pe Lună, datorită expedițiilor Apollo.
Caisul produce fructe vreme de 25 de ani, fructele sale fiind culese cu m]na. Caisele coapte sunt foarte dulci, fapt atribuit celor trei tipuri de zahăr care se află în conținutul lor< fructoza, sucroză și glucoză.
|ara care produce cele mai multe caise este Turcia, urmată de Iran și Uzbekistan.

Caisul este un membru al familiei Rosaceae (din care fac parte și trandafirii), fiind o rudă apropiată a piersicului. Piersicile sunt mai puțin dulci dec]t caisele, dar sunt mai mari și au perisori pe suprafața cojii. S]mburii de caise se pot consuma, în timp ce s]mburii de piersici sunt evitați, fiind considerați otrăvitori. În limba latină, caisele sunt denumite praecocquum, ceea ce înseamnă “piersică care se coace mai repede”,ceea ce este perfect adevărat.
Tribul Hunza, care trăiește la granița dintre India și Pakistan obișnuiește să consume în mod regulat s]mburi de caise, fructele proaspete și cele uscate făc]nd parte, de asemenea din dieta lor. Acești oameni sunt considerați cei mai longevivi din lume, cu o speranță medie de viață de 120 de ani, fapt dovedit științific de o echipă medicală franceză în anul 1963.

 

Proprietăți și indicații

 

Dacă în trecut chinezii foloseau caisele ca tratament de înfrumusețare sau de prelungire a vieții, astăzi s-au găsit și alte numeroase întrebuințări terapeutice care au, de cele mai multe ori rezultate miraculoase.
Deoarece are un conținut caloric scăzut, caisa este un fruct excelent în dietele de slăbire. Are un efect alcalinizant datorită bogăției de săruri minerale alcaline. Se remarcă în special pentru conținutul scăzut de sodiu și pentru nivelurile ridicate de potasiu. Conține diverse oligoelemente de mare importanță fiziologică, cum ar fi manganul, fluorul, cobaltul și borul. Caisele confiate sunt o sursă importantă de proteine și de fier și de aceea sunt recomandate în anemiile cauzate de lipsa de fier.

 

Caisele conțin și vitamine, dintre care se remarcă în mod deosebit Betacarotenul. Datorită lui, caisele îmbunătățesc vederea și ajută la regenerarea țesuturilor și a nervilor. Ca un adevărat izvor de vitamine, aceste fructe ajută la toniferea ficatului, a stomacului și a inimii.
Consumul de caise menține vederea în condiții bune și oferă strălucire și frumusețe ochilor, semne caracteristice unei sănătăți bune. Acestea nu se datorează doar acțiunii provitaminei A, ci și acțiunii combinate a celorlalte vitamine și minerale care o însoțesc.
Caisele sunt recomandate în cazuri de uscăciune conjunctivală, iritație cronică sau m]ncărime a conjunctivei, pierderea acuității vizuale cauzată de atrofia retinală și cecitatea nocturnă.
Aceste fructe cresc rezistența la infecții. Astfel, caisele sunt recomandate în faringită cronică, sinuzită și eczeme.
Pentru o reușită în cazul tratării anumitor afecțiuni, este necesară o cură cu caise. Aceasta are un efect revitalizant și curativ, dar reprezintă și o etapă importantă în dietele de slăbit. Caisele elimină toxinele din organism, controlează digestia, elimină constipația, luptă împotriva infecțiilor, combat astenia și stările depresive. De asemenea, stopează pierderile de memorie datorită conținutului ridicat de fosfor.
Este indicat ca femeile însărcinate sau care iau anticoncepționale orale să urmeze o cură cu caise pentru echilibrarea nivelului de betacaroten.
În cazul în care aveți un stomac sensibil, curățați coaja caisei înainte de consum. Tratamentul cu caise durează 15 zile, timp în care se consumă o jumătate de kilogram de caise pe zi, de preferință la cină, ca singur fel de mâncare. Pot fi consumate cu pâine prăjită.

 

Utilizări diverse

 

În tratarea diferitelor afecțiuni sunt folosite at]t fructul ca atare c]t și s]mburii și florile. Fructul, sau mai bine zis miezul acestuia conține vitamina B 17, o vitamină care ajută organismul să lupte împotriva cancerului, contribuind la distrugerea celulelor canceroase.
Sâmburele caisei, bogat în acizi grași și proteine, este din ce în ce mai folosit în producerea de ulei. Acesta este utilizat în industria cosmetică, la prepararea de produse pentru hrănirea și revitalizarea tenului. Pe de altă parte, s]mburii sunt folosiți la tratarea problemelor respiratorii grave< astm, bronșită sau tuse. Florile de cais sunt și ele folosite în industria cosmetică, în special la fabricare produselor pentru tenul uscat și ridat.
Sucul natural de caise are și el indicații terapeutice importante. Este un remediu eficient în tratarea febrei și ajută la vindecarea unor boli ale pielii sau arsuri la nivelul epidermei.
Uleiul de caise este folosit atât pentru masaj, cât și în aromoterapie, întrucât calmează pielea și oferă o stare de bine psihicului.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns