Image 1
Image 2
Ciornă automată

COROANA DE SPINI

Când focul aproape a distrus catedrala Notre-Dame, Coroana de spini a fost primul obiect pe care pompierii au fost rugați să îl salveze

Când focul aproape a distrus catedrala Notre-Dame, Coroana de spini  a fost primul obiect pe care pompierii au fost rugai s[ îl salveze
În urmă cu cinci ani, a existat o mare îngrijorare cu privire la Coroana de spini a lui Iisus Hristos, după ce un incendiu uriaș a mistuit catedrala în care se afla.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Când focul aproape a distrus catedrala Notre-Dame din Paris, în aprilie 2019, Coroana de spini a fost primul obiect pe care pompierii au fost rugați să îl salveze din flăcări. Aceștia au intrat în clădirea care ardea, fără să știe locul exact în care era ascunsă. De pe harta primită lipsea prețiosul artefact, în asa fel încât să nu existe niciun document care să divulge locul secret. În cele din urmă, un pompier a reușit să localizeze seiful în care se afla Coroana de spini și să o scoată la timp din clădirea distrusă. Asta după ce, inițial, scosese, cu greu, din flăcări, o replică aflată într-o casetă de sticlă, pe care o credea a fi originalul.

 

 

Acum, Coroana de spini este păstrată în trezoreria catedralei Notre-Dame din Paris.
Această relicvă supremă a Răstignirii, la un pas de distrugere
A scăpat de pasiunea naziștilor pentru suveniruri ale Patimilor în timpul ocupării Parisului, dar a fost aproape de distrugere în timpul Revoluției Franceze din 1789.
Depozitarul acestui obiect rafinat nu a fost Notre-Dame decât după Revoluția Franceză. La scurt timp după sosirea sa în Franța, Coroana de spini a fost depusă într-o biserică a cărei existență era o cârpă roșie pentru revoluționarii deja înfuriați din Paris. La Sainte-Chapelle (Sfânta Capelă) a fost construită în principal pentru uzul regelui, în cadrul palatului său regal. Era, de asemenea, un depozit pentru colecția de relicve sacre a regelui. Cele mai importante dintre acestea au fost achiziționate de regele Ludovic al IX-lea în 1239. Singurul suveran francez care a devenit sfânt, acesta avea gusturi scumpe în materie de suveniruri sacre.

 

 

La Sainte-Chapelle a fost concepută ca un relicvariu enorm în sine, o vitrină pentru Coroana de Spini. Costul relicvei a fost de 13.134 de monede de aur, o sumă impresionantă. Pentru a nu părea o achiziție lumească, regele a aranjat să achite în schimb datoriile proprietarului anterior. Costul capelei a reprezentat mai puțin de o treime din această sumă. Privită în termeni moderni, aceasta a fost cea mai scumpă piesă de colecție pe care lumea a văzut-o vreodată. Prețul îl eclipsează pe cel al “Salvator Mundi” al lui Leonardo, potrivit aleteia.org.
În loc să o ascundă, noul proprietar regal și-a proclamat achiziția în lung și-n lat. Împăratul Bizanțului a câștigat o mulțime de bani, în timp ce Ludovic a câștigat un prestigiu pe care niciun conducător din Europa de Vest nu îl avusese vreodată.

 

Coroana este concepută, dar nu orice fel de spini, ci din spin târâtor. Această specie este fără floare, fără frunze, doar nuiele elastice pline cu spini ascuțiți, care se întindeau în tot pietrișul și bolovănișul drumurilor din Ierusalim.
Se spune că este atât de dureros să fii înțepat de un astfel de spin, încât dacă ar pătrunde în piciorul cuiva, imediat s-ar umfla și s-ar înegri zona, asemenea efectului provocat de otravă. În acea perioadă, pentru a fi îndepărtat de către un medic, spinul ar fi trebuit să fie extras din carne împreună cu o bucată din locul în care s-a înfipt, deoarece altă modalitate nu ar fi fost posibilă.
Coroana de spini este un simbol atât de puternic, încât este uimitor cât timp le-a luat artiștilor să o încorporeze în scenele de Crucificare.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with