Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Când va renunţa PSD la politica populistă?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Contrar aşteptărilor, PSD a avut cea mai slabă prestaţie la dezbarerile pe legea bugetului. După ce a anunţat că are propria variantă de buget, PSD s-a limitat la un simplu atac verbal. “Cel mai mic… cel mai slab…” nu sunt argumente pentru un partid care are atâta experienţă la guvernare.

Înafară de câteva teme populiste cu care a câştigat alegerile Liviu Dragnea, PSD nu a adus nimic nou. Este simplu să spui “creştem salariile şi pensiile, majorăm alocaţiile pentru copii”. În acelaşi timp cer guvernului să nu se mai împrumute. De unde să vină banii? Din economia lovită drastic de pandemie?

Dacă doreşte să demonstreze că este o alternativă viabilă la actuala guvernare de centru-dreapta, PSD trebuie să se reinventeze. Adică să vină cu un program realist.

S-ar părea că după Darius Vâlcov, social democraţii nu mai au profesionişti din zona economei, a finanţelor. Partidul a rămas numai cu teoreticieni. Liderii s-au transformat într-un fel de sindicalişti, de purtărori de cuvânt ai sindicatelor, a pensionarilor.

Cum bine observa un comentator, sindicatele active sunt doar cele ale instituţiilor de stat. Totul se învârte în jurul banilor de la buget. Din banii adunaţi de la firme se dau şi salariile bugetarilor, şi sporurile, şi pensiile, şi alocaţiile pentru copii.

Tot din economia reală sunt şi banii alocaţi pentru investiţii. Din impozitele, din taxele, din munca supraimpozitată se adună toţi bani din amărâtul de buget stors ani şi ani de zile pentru a alimenta un anumit tip de electorat.

Atâta vreme cât apar informaţii despre salarii la stat fabuloase, “aristocraţia bugetară” chiar există. Aşa cum a existat în urmă cu ani de zile casta “baronilor locali”.

Ambele categorii sociale au apărut în timpul guvernărilor de stânga. Desigur, restul partidelor văzând că o astfel de abordare dă roade electorale, au preluat-o şi au aplicat-o. Toate guvernele şi-au adus contribuţia la crerea acestei caste funcţionăreşti care până la urmă împiedică dezvoltarea României.

Singurul care a avut curajul să spună “stop” a fost Traian Băsescu. Şi pentru tăierea salariilor din sistemul de stat cu 25% a plătit scump PDL-ul.

Există o explicaţie pentru sucesul politic care vine în urma creşterii salariilor din sistemul de stat. Această categorie socio- profesională alimemtată de la buget se prezintă masiv la vot, în timp ce clasa mijlocie stă acasă în ziua votului.

Excepţie fac alegerile prezidenţiale. De cinci mandate alegerile prezidenţiale sunt câştigate de candidatul dreptei.

Cum se explică asta? Cum este posibil ca electoratul de dreapta să decidă alegerea preşedintelui, dar la alegerile parlamentare cele mai bune rezultate să le obţină de fiecare dată PSD?

Această anomalie se datorează desprinderii alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare. Modificarea aparţine PSD-ului. Mandatul de cinci ani era pregătit pentru candidatul prezidenţial al PSD din 2004, Adrian Năstase.

Să ne imaginăm ce s-ar fi întâmplat dacă Adrian Năstase câştiga alegerile în 2004 şi de atunci România avea numai guverne de stânga.

Îndrăznesc să spun că Adrian Năstase ajuns preşedinte ar fi renunţat la politicile populiste. Dar nu în primul mandat. În al doilea mandat ar fi făcut acelaşi gen de reforme pe care încearcă să le facă în această perioadă guvernul Cîţu.

Aşadar, 2 martie 2021 poate deveni ziua în care se adoptă un buget de stat similar cu o schimbare de regim? Pentru prima oară nu s-au acceptat amendamente. Bugetul va fi votat în forma în care a fost trimis de la guvern.

Acest lucru este un cuţit cu două tăişuri. Dacă se vor vedea rezultatele înseamnă că guvernul Cîţu merge într-o direcţie bună. Dacă rezultatele vor fi catastrofale PNL va plăti electoral curajul premierului.

Pe ce mizează PSD? Pe proteste, pe nemulţumirile personalului din sistemul de stat.

Care este miza coaliţiei de guvernare? O creştere vizibilă a potenţialului economic al României prin “deturnarea” fondurilor de la buget dinspre consum spre investiţii.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Cum ne construim dușmanul?

Cu un titlu împrumutat de la Umberto Eco, “Cum ne construim dușmanul”, o carte mai puțin celebră decât “Numele trandafirului”, dar mai aplicată pe realitatea politică, încerc să înțeleg dinamica vieții publice românești prin prisma dușmanilor pe care și-i construiește fiecare partid.

Sigla Informatia Zilei

Destrămarea unei utopii

Asculta acest articol     PP-DD, adică Partidul Poporului – Dan Diaconescu, a făcut senzație la alegerile din 2012. A intrat