Image 1
Image 2

PIAȚA SĂTMĂREANĂ

Căpşunii de Micula s-au vândut duminică în Piaţa Someş cu 30 de lei kilogramul

Căpşunii de Micula s-au vândut duminică în Piaţa Someş cu 30 de lei kilogramul
      Cu siguranţă vă amintiţi că, în urmă cu aproximativ o săptămână, consemnam câteva opinii referitoare la apariţia pe piaţa locală a primelor căpşune din acest an, culese din serele în care sunt înfiinţate mici plantaţii de căpşun. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vorbitorii au preferat să facă declaraţii sub rezerva anonimatului. Unele voci estimau că pe la sfârşitul celei de a doua decade a lunii aprilie vor fi fructe, ceea ce ar fi însemnat sfârşitul săptămânii ce vine, ca dată aproximativă de scoatere pe piaţă a căpşunelor autohtone.

 

Coacerea căpșunelor, cu două săptămâni mai repede

 

Tot atunci, scriam că în unele sere din Micula au început să prindă culoare primele fructe. De aici încep probabil erorile de calcul.
Căpşunele din cel puţin o seră din Micula le-am văzut pe una din mese din Piaţa Someş, duminică 14 aprilie.
Este adevărat, aşa cum a spus persoana care oferea fructele proaspete în caserole de aproximativ un jumătate de kilogram, producţia nu este foarte mare, dar a început să se coacă cu aproape două săptămâni mai repede comparativ cu anii  precedenţi. Dacă în anii anteriori primele căpşune au apărut pe piaţă în ultimele zile ale lunii aprilie, iată că acum, consemnăm existenţa căpşunelor pe 14 aprilie, la mijloc de lună.

 

După cum probabil unii dintre dumneavoastră vă amintiţi faptul că, primele căpşune s-au vândut cu ani în urmă cu 20 de lei kilogramul, iată că pe 14 aprilie 2024, căpşunele s-au vândut la 30 de lei kilogramul.
Nu se stătea la coadă la fel ca şi la o gelaterie pe vreme de vară precum zilele trecute, dar s-au vândut. Cu siguranţă, aşa cum spune un proverb românesc: “Orice minune ţine trei zile”.
Şi asta când vine vorba despre preţuri. Cu siguranţă în câteva zile, preţul o să coboare spre jumătate din cel actual, fiind astfel mai accesibile primele fructe ale sezonului 2024.

 

Vă reamintim faptul că, în ultimii ani, tot mai multe persoane au înfiinţat pe suprafeţe modeste, plantații de căpşun în spaţiu protejat, în seră. Am enumera aici localităţi precum: Halmeu, Turulung, Drăguşeni, Ciuperceni, Agriş, Micula, Micula Nouă ş.a. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, în fiecare din aşezările enumerate mai sus, sunt minimum 10 cultivatori de căpşun în seră/solar.
Aceste persoane deţin şi plantaţii în câmp, acoperite cu folie microporoasă, dar şi cultură neprotejată.

 

Apariţia primelor căpşune de pe piaţa sătmăreană sunt un semnal demn de luat înseamă.  Dacă vremea nu se va încălzi excesiv, căpşunele vor creşte şi se vor coace treptat, ceea ce înseamnă pentru producători o perioadă mai lungă de valorificare, iar pentru cumpărători, un preţ mai mare. Poate vă reamintiţi faptul că, în urmă cu aproximativ trei sau patru ani, fiind înregistrate temperaturi relativ modeste în perioada de creştere şi coacere a căpşunelor, în mai bine de 30 – 45 de zile perioadă de valorificare, preţul căpşunelor nu a scăzut cub 7 – 8 lei kilogramul în pieţe, spre deosebire de alţi ani, când preţul a ajuns şi la 2,5 – 3 lei kilogramul.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Polonia a interzis importul de căpşuni din Ucraina, nu doar grâul

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with