Image 1
Image 2

SCUMPIRE ALIMENTE

Care alimente s-au scumpit cel mai mult în UE în 2023?

După creşterile substanţiale înregistrate în anul 2022, preţurile alimentelor în Uniunea Europeană au continuat să crească şi în 2023, chiar dacă la unele produse creşterile au fost mai lente decât în 2022...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… arată datele publicate de Eurostat (Oficiul European de Statistică).

Conform acestor date, în luna septembrie 2023, preţurile la ouă, unt şi cartofi în UE au fost mai mari decât în lunile ianuarie 2021 şi ianuarie 2022, dar nu la fel de mari ca în lunile precedente, în timp ce preţurile la uleiul de măsline au crescut constant.

În luna septembrie 2023, preţurile la uleiul de măsline în UE erau cu 75% mai mari decât în luna ianuarie 2021. În luna ianuarie 2022 preţurile erau deja mai mari cu 11% decât în luna ianuarie 2021, iar în perioada cuprinsă între luna septembrie 2022 şi luna septembrie 2023, preţurile la uleiul de măsline au înregistrat o creştere dramatică.

Preţurile la cartofi au înregistrat şi ele o creştere semnificativă. Începând din luna ianuarie 2021 şi până în luna septembrie 2023, acestea au avut un avans de 53%, însă vârful de creştere (60%) a fost înregistrat în luna iunie 2023.

La ouă, preţurile din UE erau în luna septembrie 2023 cu 37% mai mari decât în luna ianuarie 2021. Însă datele Eurostat arată că preţurile la ouă s-au stabilizat în primele două trimestre ale acestui an şi au înregistrat chiar unele scăderi în lunile august şi septembrie ale acestui an.

Preţurile la unt au evoluat în mod similar. După un vârf înregistrat în luna decembrie 2022 (când au fost cu 44% mai mari decât în luna ianuarie 2021), preţurile la unt au început să scadă lent. În luna septembrie 2023, untul era cu 27% mai scump decât în luna ianuarie 2021.

În ce privește Indicele global al preţurilor produselor alimentare, acesta a coborât în luna octombrie la cel mai redus nivel din ultimii doi ani şi jumătate graţie scăderilor înregistrate la zahăr, cereale, uleiuri vegetale şi carne, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna octombrie 2023, acest indice s-a situat la o medie de 120,6 puncte, în scădere cu 0,5% faţă de nivelul de 121,3 puncte înregistrat în luna septembrie. Valoarea din luna octombrie 2023 este cu 10,9% sub cea din urmă cu 12 luni şi totodată cel mai redus nivel înregistrat după luna martie 2021.

Potrivit agenţiei ONU cu sediul la Roma, preţurile mondiale la cereale au scăzut cu 1% în luna octombrie comparativ cu septembrie, în principal ca urmare a scăderii cotaţiilor la orez şi grâu. “Preţurile internaţionale la grâu au scăzut cu 1,9% în luna octombrie, ca urmare a unor livrări peste aşteptări în SUA şi concurenţei solide între exportatori”, a precizat FAO.

Scăderi de preţuri au fost înregistrate şi la uleiuri vegetale (minus 0,7%), zahăr (minus 2,2%) şi carne (minus 0,6%).

Singurul produs alimentar la care preţurile internaţionale au crescut de la o lună la alta sunt lactatele, care potrivit FAO s-au scumpit cu 2,2% în luna octombrie, punând punct la nouă luni de scădere. “Preţurile mondiale la lapte praf au înregistrat cele mai mari creşteri, stimulate în principal de explozia cererii la import precum şi de unele incertitudini cu privire la impactul fenomentului meteo El Nino”, a informat FAO.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with