Culmea e că nu le fac niciun reproș, chiar dacă mă împiedic de ei prin bucătăria mea, devenită prea mică. Adevărul este că-i înțeleg perfect, tac, zâmbesc și înghit în sec la rândul meu, în timp ce adun vasele folosite în timp ce-am gătit, doar ca să-mi iau gândul de la momentul în care mă voi înfrupta din cartofii ăștia.
Și totuși, oricât de simplă este rețeta de cartofi zdrobiți la cuptor, ca orice alt preparat, își are propriile mici secrete. Ceea ce este specific acestui preparat este faptul că se folosesc cartofii cu tot cu coajă. Așadar, dacă știți că nu vă place deloc coaja cartofilor, renunțați de la început, sigur nu vor fi pe gustul vostru iar fără coajă nu ies la fel de bine. Eu însămi nu prea apreciez gustul cojii de cartofi, așa că, pentru această rețetă de cartofi zdrobiți, folosesc cartofi noi. Aceștia au coaja atât de subțire și fină încât nu am sesizat să aibă un gust propriu care să mă deranjeze.
Câteva mici secrete pentru mari efecte
1. Pentru rețeta asta e nevoie de cartofi de o greutate cât mai apropiată posibil. Altfel, nu au cum să fie gata în același timp, lucru esențial pentru reușita preparatului. Cartofii pe care i-am folosit eu au cântărit 1 kilogram, 1030 de grame, mai precis, și au fost în număr de șapte. Fiecare a avut greutatea de la 145 la 150 de grame.
2. Pentru rețeta asta, nu prea e important să folosiți cartofi albi sau roz, făinoși sau ceruiți. Personal, îi prefer pe cei făinoși, care în final vor fi incredibil de pufoși în interior iar exteriorul va ieși tot crocant, că nu are încotro. E mult mai important să aibă greutate egală și să fie mai degrabă micuți decât mari, decât să fie de vreun soi anume.
3. Eu pregătesc acești cartofi zdrobiți la cuptor într-o tavă de 42 x 32 de centimetri. Aștern în tavă o coală de hârtie de copt și o ung uniform cu o peliculă fină de ulei de măsline. Uleiul nu are rolul de a preîntâmpina lipirea cartofilor de hârtie, că oricum nu se lipesc. Rolul lui este acela de a face cartofii crocanți și în partea neexpusă direct la căldură, cea dinspre tavă.
4. Am încercat diverse instrumente pentru a zdrobi cartofii. Cel mai bine și mai bine îmi iese treaba asta folosind o spatulă lată, unsă cu un pic de ulei.
5. Cartofii ăștia pot fi ușor adaptați gusturilor voastre. În primul rând, puteți înlocui untul cu ulei și elimina cu totul brânza. Veți obține o variantă super delicioasă de cartofi zdrobiți de post.
Apoi, evident că puteți folosi și altfel de brânză decât cea folosită de mine. Puteți înlocui și ceapa verde cu alte verdețuri. Puteți adăuga fel de fel de condimente etc.
Ingrediente cartofi zdrobiți la cuptor – cu ceapă verde și brânză
1 kilogram de cartofi (eu am folosit cartofi noi)
1 cățel de usturoi
10 ml. de ulei de măsline
25 de grame de unt (poate fi înlocuit cu ulei de măsline)
sare și piper
opțional: verdețurile preferate, eu am folosit cozile de la 1 legătură de ceapă
opțional: 150 de grame de brânză feta
Sper că v-a plăcut rețeta acestor cartofi zdrobiți la cuptor, cu ceapă verde și brânză. M-ar bucura mult să o încercați și să-mi scrieți impresiile voastre într-un comentariu. Să știți că eu îi fac nu doar pe post de garnitură, cel mai adesea îi mâncăm așa, simpli, pentru că pur și simplu ne plac la nebunie!
Citește și:
Cum văd agricultorii sătmăreni roadele muncii lor din acest an?
Guvernul de la Budapesta alocă fonduri pentru agricultorii din Transilvania
Piept de pui cu legume la grătar
Fii primul care comentează