Image 1
Image 2

Cât de stabil va fi “Guvernul stabilităţii”?

Sigla Informatia Zilei
Cât de stabil va fi "Guvernul stabilităţii"?
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Momentul emoţional din timpul negocierilor pentru instalarea guvernului Ciolacu a fost oferit de UDMR.

Intenţia transpusă în practică de PSD şi PNL de a lua ministerul Dezvoltării regionale de la UDMR a creat impresia că cele două partide mari nu mai sunt dispuse să nu împartă cu al treilea partid resurse care pot influenţa rezultatele alegerilor.

Acolo sunt banii pe care ministrul îi poate dirija spre anumite judeţe şi localităţi unde are interese politice.

Oricât de bun ar fi un ministru, el are în primul rând o datorie faţă de partidul din care face parte.
Având în vedere apropierea alegerilor, împărţirea portofoliilor între partide s-a făcut în funcţie de interesele politice ale partidelor. Fiecare partid ar fi vrut să scape de ministerele cu probleme. La un moment dat s-a vorbit că PSD a vrut să scape de ministerul Sănătăţii. Acolo sunt probleme mari şi se anunţă proteste. Ministerul Energiei nu aduce decât belele ministrului care îl conduce, deci partidului din care face parte ministrul respectiv. Virgil Popescu a ajuns cel mai nepopular ministru. PNL este dispus să paseze acest minister UDMR-ului.
Încă înainte de a se vota guvernul Ciolacu s-au făcut speculaţii despre spargerea alianţei prin ieşirea PNL de la guvernare înainte de alegeri.
Un termen deja consacrat pentru desfacerea unor alianţe politice este spargere. USL s-a spart. CDR s-a spart. Alianţa DA s-a spart. Coaliţia PNL-PSD-UDMR va avea până la urmă aceeaşi soartă.

Dar există o formulă prin care cioburile pot fi lipite. Se numeşte compromis politic. PNL a acceptat să colaboreze cu PSD în urma unui compromis făcut în numele stabilităţii politice.
Consultările de la Cotroceni s-au desfăşurat în numele instalării “guvernului stabilităţii”. Aşa a numit preşedintele Iohannis guvernul pe care îl va conduce Marcel Ciolacu.
De ce depinde stabilitatea pe care şi-o doreşte preşedintele? De foarte mulţi factori. În primul rând de performanţele pe care le va atinge guvernul Ciolacu. Dacă guvernul condus de un prim ministru PSD va avea rezultate mai bune decât a avut guvernul condus de un prim ministru PNL îşi va face apariţia invidia. Multe alianţe şi parteneriate politice s-au destrămat din cauza orgoliilor politicienilor.

După instalarea noului guvern, liderii liberali care au fost împotriva alianţei cu PSD îşi vor intensifica atacurile la adresa conducerii partidului. Liberalii au mult de recuperat. Nu stau deloc bine în sondaje. Vor trebui să facă mari eforturi pentru a recupera punctele pierdute. Conducând Ministerul Dezvoltării le va veni mai uşor să se reapropie de electorat, bineînţeles prin intermediul primarilor liberali.

După ce au refuzat să preia două ministere, Mediul şi Energia, cerând insistent menţinerea lui Cseke Attila la Ministerul Dezvoltării, UDMR a rămas de căruţă. Nemulţumitului i se ia darul.

După ce şi-a nominalizat un om, PNL a refuzat să renunţe la Ministerul Mediului. Astfel Kelemen Hunor a anunţat că regretă că s-a ajuns aici şi a anunţat că UDMR nu intră la guvernare în aceste condiţii.

Noaptea fiind un sfetnic bun, până nu se finalizează listele, poate se ajunge la un compromis. Cât de stabil va fi guvernul format acum doar din două partide? Vom vedea după câteva luni de la instalare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Un gest politic semnificativ pentru intențiile lui Ciolacu

Câteva acţiuni ale premierului Marcel Ciolacu din ultima vreme ne îndrituiesc să credem că liderul PSD se pregăteşte pentru cea mai înaltă funcţie în stat. De ce să pleci în Israel printre primii şefi de guvern de la izbucnirea războiului?

Cel mai prost baron local

De unde până mai ieri, adică până la fatidica partidă de pescuit din judeţul Vaslui, Dumitru Buzatu trecea drept unul dintre cei mai isteţi preşedinţi de organizaţii judeţene PSD, dintr-un foc a devenit cel mai prost baron local din România.