Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

REGULI ALIMENTARE

Câteva reguli alimentare, după Sărbătorile Pascale, ne pot feri de problemele de sănătate

Câteva reguli alimentare, după Sărbătorile Pascale, ne pot feri de problemele de sănătate
Medicii atrag atenţia că oboseala intensă acumulată în ultimele săptămâni în care am făcut pregătiri pentru a întâmpina cum se cuvine Sărbătorile Pascale, cât şi excesele de toxine din organism slăbesc imunitatea. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Dovada stau chiar statisticile unităţilor spitaliceşti din care a reieşit că anul acesta, în doar patru zile de festin, aproape 700 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Bolile care sunt ascunse ies la iveală cu prilejul exceselor, aşa cum se întâmplă de sărbători. Un exces alimentar substanţial poate solicita aşa de mult pancreasul încât un diabet poate deveni vizibil. E bine ca, timp de câteva zile, să curăţăm organismul de reziduuri.

 

În acest sens, Adriana Filimon, medic specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, oferă câteva sfaturi sătmărenilor care au nevoie să elimine toxinele din organism şi să revină la o stare bună de sănătate.
“În perioada Sărbătorilor Pascale românii, în general, se îngraşă câteva kilograme tocmai datorită specificului alimentaţiei tradiţionale. În primul rând, persoanele care ţin Postul Paştelui  este bine să fie foarte atente la reluarea alimentaţiei şi să nu facă abuzuri. Practic trecerea la o alimentaţie cu conţinut crescut în lipide, cu conţinut crescut de proteine poate duce la suprasolicitarea anumitor organe cum ar fi colecistul, poate produce crize de pancreatită, ca urmare este bine să reluăm alimentaţia treptat şi să nu consumăm deodată multe alimente hiperlipidice, cu multe grăsimi sau cu multe proteine, însă dacă nu am ţinut cont de asta, normal că acum ne trezim că avem diverse probleme de sănătate“, a subliniat medicul specialist, Adriana Filimon.

Trei mese zilnice sunt recomandate, chiar şi dacă am luat în greutate

Şi chiar dacă la prima vedere am fi tentaţi să credem că, după mesele îmbelşugate, ar fi mai bine să reducem din cele trei mese zilnice pentru că în felul acesta ajutăm organismul să îşi revină, medicii specialiştii ne spun că facem contrariul.
“Primul lucru pe care trebuie să îl facem dacă ne dorim să fim mai sănătoşi este să adoptăm un stil de viaţă echilibrat şi să conştientizăm această nevoie.
Dacă vorbim despre o persoană care lucrează poate chiar şi nouă sau zece ore pe zi să ştiţi că nu este imposibil să mănânci sănătos, dar trebuie să îşi dorescă, să aibă voinţă şi să fie bine organizat.
În principal cred că cel mai important lucru este să ne planificăm să mâncăm trei mese pe zi. Chiar dacă ne grăbim către serviciu ar fi bine să nu sărim peste micul dejun şi să optăm pentru alimente uşor de consumat.

Putem servi salată şi la cină

 

Nu cred că e greu să ne rezervăm un minut pentru a bea o cană de lapte sau un iaurt cu cereale, dar o opţiune bună poate fi şi un sandwich din pâine integrală, uns cu un strat subţire de unt, cu legume de sezon, care acum abundă în pieţele noastre.
Cea mai bună opţiune pentru prânz, după o perioadă de festin sunt ciorbele sau supele cremă care ne oferă saţietate, cu un raport caloric redus cantitativ, dar trebuie să oferim atenţie modului de preparare a acestora. De asemenea, pentru prânz, o variantă bună ar fi şi o salată de crudităţi asociată cu carne slabă, de pui sau de curcan. Putem servi salată şi la cină, însă putem să adăugăm şi brânză sau de ce nu, mămăligă cu brânză şi smântână care este o variantă tradiţională şi gustoasă, dar trebuie să fim la cantitatea pe care o consumăm”, a explicat Adriana Filimon, medic specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.
Un alt motiv în plus pentru care ar trebui să profităm de această perioadă şi să ne mai amintim de regulile alimentare ar fi faptul că peste câteva zile, organimsul va mai fi pus la o altă grea încercare. Se ştie prea bine că în mini-vacanţa de 1 mai, de pe masa românilor nu lipsesc micii, grătarele, berea şi cartofii prăjiţi, alimente care îngreunează şi ele procesul digestiv.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with