Image 1
Image 2

ÎNCEPUTUL TRIODULUI

Sfânta Liturghie Arhierească la Negreşti Oaş

Sfânta Liturghie Arhierească la Negreşti Oaş
     Duminică, 25 februarie 2024, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a  oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala din Negreşti Oaş, cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor”, paroh Pr. Marcel Ioan Malanca, protopopul Oaşului.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

„Cu această duminică din 25 februarie 2024, Duminica Vameşului şi Fariseului, începe în Sfânta noastră Biserică Ortodoxă perioada Triodului. Urmează trei săptămâni de pregătire şi patru duminici, inclusiv aceasta, în care suntem chemaţi să conştientizăm că se cuvine să intensificăm postul şi rugăciunea unite cu multă faptă bună, să postim cu multă evlavie şi smerenie, fără să devenim formalişti, şi să avem încredere în Dumnezeu că efortul nostru duhovnicesc nu este unul zadarnic, ci prin evlavia rugăciunilor noastre sporite, prin postul nostru pe măsură, cu multă credinţă şi evlavie, se iartă mulţime de păcate şi ne putem împăca cu noi înşine, cu Dumnezeu şi cu ceilalţi, pentru că, până la urmă, curăţirea de păcate înseamnă intrarea în armonie firească a vieţii creştine şi-L rugăm pe Dumnezeu să ne ajute, pentru că, iată, am venit la Catedrala din Negreşti Oaş, care este inima Ţării Oaşului, o facem în fiecare an înainte de Postul cel Mare, ca să le facem bucurie credincioşilor şi păstorilor de suflete şi autorităţilor, evident, şi să fim împreună în această duminică pregătitoare.

Catedrala aceasta este de o monumentalitate deosebită, s-a născut din necesitate pastorală. A pornit mai greu, era o singură biserică în acest important oraş al Ţării Oaşului, la peste 6.000 de suflete. Sunt 6.200 de suflete în acest oraş, 30-40% sunt plecaţi în străinătate şi era nevoie de încă o biserică şi biserica nu putea fi pe lângă biserica-mamă decât o adevărată catedrală. Ulterior s-a mai construit o biserică înspre Schitul Luna Şes şi sunt trei parohii aici, la aceşti 6.200 de suflete. Această parohie din Negreşti Oaş centru are 3.200 de suflete, peste 700 de familii. Ctitoria Catedralei aparţine Părintelui fost protopop Mihai Feher, care şi-a zidit inima aici, în această ctitorie şi Dumnezeu l-a răsplătit şi cu funcţia de protopop. Nu era protopop atunci când a început ctitorirea, şi cu funcţia de protopop, pe care a exercitat-o până la ieşirea la pensie la limită de vârstă, dar cu bucuria să fi primit trei Patriarhi: în 2003 pe Patriarhul Teoctist al României şi Petros VII al Alexandriei şi, apoi, în 2013, marele eveniment al sfinţirii Catedralei de către Întâistătătorul Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al României, înconjurat de un sobor impresionant de Ierarhi, care, desigur, a venit la invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian.

Astăzi aici slujeşte noul protopop, Părintele Marcel Ioan Malanca, ajutat de Părintele Ioniţă Pop, şi care duc mai departe misiunea păstoririi credincioşilor din Negreşti Oaş, colaborează foarte frumos cu autorităţile şi fac lucruri pentru comunitate. Astăzi vom binecuvânta noua sală socială, care funcţionează pe lângă Protopopiatul Negreşti Oaş, chiar în clădirea impresionantă a Protopopiatului, şi dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate, pentru că, iată, odată cu poporul şi ce face Biserica este un proiect de ţară, un proiect necesar pastoral-misionar, social-filantropic şi cultural-teologic, şi se sprijină, în principal, pe puţinul celor mulţi, adică pe bănuţii văduvei, pe ofrandele credincioşilor, pentru care şi mulţumim lui Dumnezeu că avem un creştinism viu, credincioşi buni, care-şi cresc copiii în duhul şi adevărul credinţei noastre ortodoxe strămoşeşti, pentru că la noi mama, tata şi pruncuţii sunt împreună la biserică, deoarece aici Dumnezeu face parte din familie, deci Dumnezeu este cu noi în familie. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”

 

Sfânta Liturghie Arhierească

Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Pr. Ioan Marcel Malanca, paroh, protopopul Oaşului, Pr. Ioan Socolan, protopopul Sătmarului, Protos. Emanuel Scarlat, egumenul Mănăstirii Bixad, Pr. Ioan Pop, preot II, Pr. Adrian Bucşa, secretar protopopesc, paroh la biserica „Naşterea Maicii Domnului”, Pr. Mihai Feher, protopop onorific al Oaşului, Pr. Ciprian Supuran, paroh la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, Pr. Nicolae Robaş, de la Schitul Luna Şes, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois.

S-au rugat împreună cu credincioşii Radu Roca, prefectul judeţului Satu Mare, Aurelia Fedorca, primarul oraşului Negreşti Oaş, Valer Beşeni, secretar de stat, Mircea Govor şi Ioan Tibil.

Preasfinţitul Părinte Iustin a primit în dar o bederniţă cu icoana Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş şi un coş cu flori.

După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat sala socială „Sfânta Sofia” de pe lângă Protopopiatul Oaş.

 

Cuvântul de învăţătură

„Duminica în care ne găsim este însemnată în calendarul Bisericii noastre Ortodoxe ca Duminica Vameşului şi Fariseului, iar rânduielile noastre bisericeşti ne îndrumă şi ne învaţă că în această duminică intrăm într-o nouă perioadă a anului bisericesc numită perioada Triodului, care ţine de la Duminica Vameşului şi a Fariseului până la vecernia Învierii din sâmbăta Sfintelor Paşti, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Sunt trei săptămâni premergătoare începutului Postului şi patru duminici. Este duminica aceasta a Vameşului şi Feriseului, este următoarea duminică a Întoarcerii Fiului Risipitor, cu o pericopă evenghelică unică şi care arată iubirea milostivă, multa iertare şi îndelunga răbdare, iubirea necondiţionată a lui Dumnezeu faţă de om şi de umanitate, de omul care găseşte calea spre a se întoarce în braţele lui Dumnezeu. Hristos a căutat oaia cea pierdută, dar faptul că Mântuitorul spune această pildă pe care o să o auziţi duminica viitoare înseamnă că aşteaptă ca să ne revenim, să ne căim, să ne întoarcem în braţele iertătoare, să fim îmbrăţişaţi de iubirea lui Dumnezeu.

Cealaltă duminică este cea a Înfricoşătoarei Judecăţi, cu o pericopă evanghelică în care Mântuitorul vorbeşte despre sfârşitul lumii, de sfârşitul istoriei umanităţii, căci lumea are un început şi va avea un sfârşit. Când va fi acesta, Mântuitorul a zis că nu trebuie să ne preocupe, trebuie să ne preocupe sfârşitul nostru, că avem o viaţă limitată. Şi când va fi sfârşitul istoriei şi al lumii a zis Mântuitorul că nu ştiu oamenii, nu ştiu nici îngerii din ceruri, nu ştiu, numai Tatăl când va declaşa mistuirea Universului, transformarea lui în Lumină. Cea de a patra duminică este a alungării lui Adam din Rai, care ne îndeamnă şi ne învaţă că la Dumnezeu din Raiul bucuriilor divine şi al păcii, care începe încă de aici, Raiul nostru începe de aici şi continuă în veşnicie.”

 

Pr. Marcel Ioan Malanca, paroh şi protopopul Oaşului: „Binecredincioşii parohiilor ortodoxe din Negreşti Oaş, Protopopiatul Oaş, nutresc astăzi bucurie sfântă pentru că s-au unit în duhul rugăciunii sub Omoforul Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Întâistătătorul şi Părintele nostru duhovnicesc al tuturor. A fost o zi plină de bucurie sufletească, o zi pe care o trăim de 20 de ani. În fiecare an de la deschiderea protopopiatului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin este alături de noi în duhul rugăciunii, ne povăţuieşte, ne îndrumă, ne înţelege, ne preţuieşte şi ne rugăm înaintea lui Dumnezeu pentru tot sporul duhovnicesc şi pentru înţelegerea şi lucrarea tainelor mântuirii.

Desigur, amintim faptul că se împlinesc puţin peste 20 de ani de la redeschiderea protopopiatului, 20 de ani de la vizita istorică a Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române şi a Preafericitului Părinte Papă şi Patriarh Petros VII al Alexandriei şi al întregii Africi, se împlinesc puţin peste 20 de ani de când Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin este mereu alături de noi şi am socotit să ne bucurăm de acum şi să anticipăm faptul că puţin peste o lună şi jumătate, în data de 17 aprilie, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin va împlini 30 de ani de Arhierie, moment pe care noi l-am înţeles şi astăzi l-am trăit cu multă bucurie sufletească. Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru darul desăvârşit şi pentru binecuvântarea Lui cerească revărsată asupra noastră.”

Andrei Fărcaş

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with