Image 1
Image 2

AFECȚIUNI DE SEZON

Câteva sfaturi pentru o respirație mai ușoară în timpul unei bronșite

1500 de sătmăreni au ajuns la medic din cauza virozelor şi pneumoniilor într-o săptămână
Bronșita, așa  cum este descrisă în literatura de specialitate  reprezintă inflamația mucoasei bronhiilor, de etiologie cel mai adesea infecțioasă.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Bronșita poate fi divizată în două categorii, acută și cronică, fiecare categorie având propriile etiologii, patologii și terapii. În sezonul rece cele mai frecvente infecții respiratorii acute sunt virozele și pneumoniile. Ceea ce am aflat de la specialiști este că bronșita acută apare de obicei în timpul unei viroze. Virusurile cauzează aproximativ 90% din cazurile de bronșită acută iar bacteriile sunt responsabile pentru mai puțin de 10% din cazuri. Deși există tendința din partea pacienților de a apela din start la antibiotice, acestea își fac efectul doar în cazul în care bronșita este provocată de bacterii.

 

Bronșita acută este caracterizată prin apariția tusei, cu sau fără producerea sputei, mucozitate ce este expectorată din tractul respirator. Deși în mod obișnuit o bronșită acută se vindecă de la sine în 1-2 săptămâni, există persoane care pot rămâne cu o respirație hârâită, șuierătoare, extrem de deranjantă care trece destul de greu.  Ceea ce este important de știut constă în faptul că netratată corespunzător, bronșita poate duce în cele din urmă la pneumonie.

 

Iată și câteva sfaturi utile pentru a respira mai ușor în timpul bolii.

 

Opriți fumatul, inclusiv fumatul pasiv ! Medicii spun că această decizie este cea mai importantă de pus în aplicare mai ales dacă sunteți un suferind cronic. Datele unor cercetări arată că între 90 și 95 la sută dintre bronșitele cronice sunt consecința directă a fumatului. S-a constatat că în cazul fumătorilor cu ani vechime o parte din vătămarea  adusă plămânilor poate fi ireversibilă, iar atunci când e vorba de un timp mai scurt există o probabilitate de vindecare completă. Dacă nu sunteți fumător, dar în jurul dumneavoastră aveți persoane fumătoare există riscul ca bronșita să fie cauzată de fumatul pasiv. Cel mai indicat este să evitați locurile în care se fumează, iar dacă propriul partener este fumător, determinați-l să renunțe.

 

Beți lichide ! Aportul de lichide limpezi ajută la fluidizarea mucusului și ușurează tusea. Recomandarea specialiștilor este să beți zilnic între 4-6 pahare de apă sau ceaiuri din plante medicinale.

 

Umeziți aerul din încăpere.Un alt sfat este să asigurați în încăperea în care stați un aer cald și umed. Acest lucru facilitează expectorarea mucusului. Puteți folosi un vaporizator sau o variantă mai ieftină, un vas electric pentru fiert apă, doar atât că necesită o supraveghere mai atentă, departe de copii sau de persoanele aflate în imposibilitatea de a se ajuta.

 

Acordați atenție prevenției. Cel mai mare risc de a contracta o bronșită îl au sugarii, copiii mici, fumătorii, bolnavii cardiaci, cei cu boli pulmonare și vârstnicii. Pentru toate aceste categorii de persoane agravarea unei bronșite poate duce la pneumonie.  Sunt de evitat activitățile extenuante în aer liber sau efectuarea de exerciții fizice unde gradul de poluare este foarte ridicat.

 

De asemenea, este important să vă vaccinați. Dacă  suferiți de o bronșită cronică este recomandabil să vă vaccinați antigripal în fiecare toamnă. Vaccinarea antigripală este recomandată persoanelor cu afecțiuni cronice și celor cu vârsta de peste 65 de ani, persoanelor care suferă de astm, cardiacilor, persoanelor cu deficit imunitar și altor categorii. Cel mai bine este să vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie despre vaccinarea antigripală, dar și despre vaccinul împotriva pneumoniei pneumococice.

 

CITEȘTE ȘI:

 

În județul Satu Mare sute de persoane ajung la medic din cauza virozelor și a pneumoniilor

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with