Image 1
Image 2

Ce înseamnă malpraxis-ul şi care sunt şansele de reuşită a unui proces?

Sigla Informatia Zilei
Ce înseamnă malpraxis-ul şi care sunt şansele de reuşită a unui proces?
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ce înseamnă malpraxis-ul şi care sunt şansele de reuşită a unui proces?
Ce înseamnă malpraxis-ul şi care sunt şansele de reuşită a unui proces?

Sunt situaţii în care pacientul poate fi victima unui malpraxis. Definiţia atribuită acestui termen constă după cum se arată în DEX este “un tratament  incorect sau neglijent aplicat de un medic unui pacient, care îi produce acestuia prejudicii de orice natură, în relaţie cu gradul de afectare a capacităţii fizice şi psihice.

Potrivit av. Marius Colţuc sunt o serie de proceduri pe care trebuie să le urmeaze un pacient care acuză un medic de malpraxis.

“Orice eroare profesională săvârşită în exercitarea actului medical, generatoare de prejudicii asupra sa, îl legitimează pentru a cere tragerarea la răspundere a personalului medical vinovat. Din nefericire, mulţi dintre pacienţii astfel prejudiciaţi nici nu ştiu măcar faptul că legiuitorul le pune la dispoziţie mijloace pentru a-şi proteja drepturile”, a declarat avocat Coltuc Marius

Un medic poate fi acuzat de malpraxis dacă limita stabilită de textul de lege este depăşită în oricare dintre momentele apariţiei unui prejudiciu asupra pacientului, gravitatea acestui prejudiciu urmând a sta la baza corectei individualizări a pedepselor aplicabile şi aplicate.

“Indiferent că este produs din eroare, din imprudenţă sau din cauza unor cunoştinţe medicale insuficiente în exercitarea profesiunii, prejudiciul există. Dacă eroarea medicală a avut ca rezultat pricinuirea integrităţăf0 ii corporale sau sănătăţii persoanei a unei vătămări care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile, pierderea unui organ sau simţ , încetarea funcţionării acestora, o infirmitate permanentă fizică sau psihică, avortul, punerea în primejdie a vieţii pacientului ori decesul acestuia, limita despre care vorbim este la nivelul superior”, a declarat avocatul Coltuc Marius

Avocatul mai precizează faptul că atunci când se alege o acţiune civilă, pacientul va trebui să se adrese direct instanţei de judecată. Dacă doreşte demararea unei acţiuni penale, plângerea astfel formulată va fi înregistrată fie la politie, fie la Parchet. “Este însă extrem de important a fi avute în vedere toate reglementările legale în vigoare, iar în multe dintre cazuri (mai ales în viitorul context legislativ – noua forma a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii) se impune şi parcurgerea unei proceduri prealabile de mediere (părţile urmează a analiza dacă este oportună o înţelegere amiabilă, care să împiedice ulterior declanşarea de acţiuni civile sau penale). Arăt totodată faptul că nu este obligatorie sesizarea Colegiului Medicilor” a subliniat avocatul.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with