Image 1
Image 2

Ceaiul verde – cea mai consumata bautura din lume, alaturi de apa

Frunzele de ceai verde contin epigallocatechin gallate (EGCG) care ajuta in lupta organismului cu celulele canceroase fara a influenta in mod negativ tesuturile invecinate. De peste patru mii de ani, chinezii folosesc ceaiul verde pentru tratarea durerilor de cap si chiar a depresiei.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ceaiul verde – cea mai consumata bautura din lume, alaturi de apa, si considerat de specialisti drept o sursa naturala de hidratare, cu rol in prevenirea unor afecţiuni cronice – este mai puţin popular in Romania, unde oamenii prefera cafeaua si laptele, arata un studiu prezentat marţi in Capitala.

In clasamentul bauturilor consumate zilnic de romani conduce apa imbuteliata (66,2%), urmata indeaproape de cafea (64%) – arata Mediafax. Pe locul trei se afla laptele (53,4%), iar ceaiul este a patra opţiune (44,5%), releva aceeasi cercetare, coordonata de prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA).

Majoritatea romanilor nu cunosc beneficiile ceaiului verde si nici compoziţia acestuia, asociind in mod gresit ideea de ceai cu infuziile de plante medicinale sau aromatice, si nu cu bautura provenita din frunzele arbustului de ceai, potrivit studiului.

Obiceiurile de consum ale romanilor in ceea ce priveste ceaiul sunt in favoarea infuziilor din plante, fapt ce demonstreaza o abordare curativa, in timp ce cresterea consumului de ceai verde ar favoriza prevenţia.

“Teanina din ceaiul verde ajuta organismul sa se menţina relaxat si atent pe parcursul intregii zile. Cafeina din ceai acţioneaza ca stimulent usor si, spre deosebire de cafeina din cafea, care isi face efectul imediat, se elibereaza mai incet din organism.

Acest efect mai lent constituie un avantaj, intrucat starea de bine, de revitalizare pe care o induce in organism, se va prelungi cu mult faţa de cea data de cafea. in plus, ceaiul verde reuseste sa combine perfect beneficiile apei pure cu placerea gustului”, a explicat Mencinicopschi.

Cele mai populare tipuri de ceai pe care le beau romanii sunt infuziile de plante medicinale, preferate de 50% dintre bautorii de ceai, si infuziile aromatice (44%).
Doar 19% dintre respondenţi au spus ca au obiceiul de a bea ceai verde cald si doar 6% consuma ceai verde rece, conform studiului.

In mod tradiţional, romanii asociaza ceaiul cu infuziile de plante, incluzand aici si ceaiul verde si pe cel negru. Totusi, 83% dintre romani nu cunosc compoziţia ceaiului verde sau a ceaiului negru, arata cercetarea.

Consumat in Asia de aproape 5.000 de ani, ceaiul verde are proprietaţi deosebite, a subliniat profesorul Mencinicopschi. Beneficiile acestei bauturi la nivel fizic, mental si spiritual au fost confirmate in timp de cercetari stiinţifice.
Ceaiul verde reprezinta, astfel, o importanta sursa naturala de hidratare si este un aliat al sanataţii, susţinand apararea naturala a organismului, susţin specialistii.
“Ceaiului verde este asociat cu scaderea riscului de apariţie a bolilor cardio-vasculare si cu prevenirea unor afecţiuni cronice precum obezitatea, diabetul sau declinul funcţiei cognitive. Este important ca si romanii sa includa cantitaţi mai mari de ceai verde in dieta zilnica, acesta fiind o alternativa mult mai sanatoasa la cafea si un susţinator al sanataţii datorita proprietaţilor de prevenţie a anumitor afecţiuni. Fie ca ne facem un ceai cald acasa sau la birou, fie ca optam pentru varianta tip ice tea, ceaiul verde este o bautura la indemana in orice moment al zilei”, a mai spus Gheorghe Mencinicopschi.

Potrivit aceluiasi Mencinicopschi, apa si ceaiul trebuie “mancate”, adica baute cu inghiţituri mici. Mai mult, si apa se bea cu masura, respectiv cel mult greutatea corporala inmulţita cu 30mg. Peste cantitatea rezultata din acest calcul, apa devine daunatoare, a subliniat specialistul.

In privinţa perioadei din zi cand romanii prefera sa consume ceai, dimineaţa (46,6%) si seara (30,1%) sunt intervalele favorite, conform studiului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with