Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cele mai scumpe cărţi din lume

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Iubitorii de statistici sunt persoane care se simt bine în lumea cifrelor, chiar dacă uneori informaţiile sunt contradictorii. Acestei categorii de “coleţionari” le aducem în atenţie, cele mai scumpe trei cărţi din lume. Pe un podium ipotetic, cele trei lucrări sunt:

1. Codex Leicester, Leonardo da Vinci – 23,5 milioane de euro
Cea mai scumpă carte din lume se află în posesia lui Bill Gates. Este vorba despre celebrul Codex Leicester al lui Leonardo da Vinci, “o colecţie de 18 documente duble, adică 36 de file scrise faţă-verso, realizată de către Leonardo da Vinci între anii 1506 şi 1510″. Codexul, cea mai cunoscută lucrare a lui Leonardo, conţine gândurile şi teoriile sale despre lumea înconjurătoare, de la fosile la mişcarea apei şi la motivele pentru care luna străluceşte.

În 1994 Bill Gates a cumpărat manuscrisul în cadrul unei licitaţii, transformându-l astfel în cea mai scumpă carte cumpărată vreodată. Şi, pentru a sărbători evenimentul, Gates a scanat manuscrisul şi l-a distribuit, ca screensaver, odată cu pachetul Microsoft Plus! al Windows 95.

2. Evanghelia după Sf. Cuthbert – 10,4 milioane de euro
Evanghelia după Sf. Cuthbert este o copie în latină a Evangheliei după Ioan.
Volumul, de mărimea unei palme, a fost scris în secolul al VII-lea şi este cea mai veche carte din Europa păstrată intactă.

Cartea a fost descoperită în mormântul Sf. Cuthbert din Catedrala din Durham, în 1104, când acesta a fost deschis. În 2012, Biblioteca naţională a Marii Britanii a achiziţionat-o cu echivalentul a 10,44 milioane de euro.

Reprezetanţii bibliotecii spun că micuţul volum, de 9,6 cm lăţime şi 13,6 cm lungime, este una dintre cele mai importante cărţi din lume.

3. Evangheliile lui Henric Leul, Ordinul Benedictin – 9,8 milioane de euro

Comandată iniţial de către Henric Leul, Duce de Saxonia, pentru altarul Fecioarei Maria din Catedrala Brunswick, această carte evanghelică a fost achiziţionată, în 1983, de către guvernul german, în cadrul unei licitaţii la Sotheby, Londra.

Suma plătită a fost de 8.140.000 lire sterline, ceea ce, la cursul de astăzi, ar însemna aproximativ 9,8 milioane de euro.

Cartea, considerată o capodopera a secolului al XII-lea, are 266 de pagini – incluzând 50 de ilustraţii de câte o pagină – şi, până în anul 1994, când Bill Gates a cumpărat Codexul lui Leonardo, a fost considerată cea mai scumpă carte din lume.

Evangheliile lui Henric Leul sunt păstrate în cadrul bibliotecii din oraşul german Wolfenbüttel şi, din motive de securitate, sunt expuse doar o dată la doi ani.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns