Image 1
Image 2

CERBI LOPĂTARI ÎN SATU MARE: Situaţia este îngrijorătoare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Odinioară, familiile boiereşti, sau cel puţin o parte din ele, deţineau în curţile mari, câteva exemplare de cerb lopătar, animale care se familiarizează relativ repede cu prezenţa omului în proximitatea lor. Obiceiul a dispărut odată cu dispariţia boierilor.

Cerbii lopătari au rămas să vieţuiască doar în păduri sau în crescătorii autorizate. De mai mulţi ani, populaţia de cerbi lopătari din judeţ a scăzut în mod îngrijorător. Au rămas puţine exemplare în Pădurea Noroieni.

Administratorul fondului de vânătoare, dar şi vânătorii amatori, au încercat să conserve acest nucleu. Chiar au fost la nivelul judeţului Satu Mare discuţii în cadrul unor organizaţii de vânătoare ca să se implice în a popula cu această specie şi alte fonduri.Iată că nu a fost necesară intervenţia umană binevoitoare. Aria de răspândire a cerbului lopătar a crescut.

După cum am aflat de la inginerul Marius Cionca, din cadrul Gărzii Forestiere Satu Mare, de puţină vreme, cerbul lopătar a fost văzut şi în pădurile din zona Ardud, fapt îmbucurător. Prezenţa acestei specii se datorează implicării Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi – AJVPS. Au fost făcute eforturi în revigorarea populaţiei de cerbi lopătari şi în Pădurea Noroieni, unde au fost eliberate câteva exemplare, în speranţa că va fi redus treptat fenomenul de consanguinizare şi de degenerare a exemplarelor existente.

Cerbul lopătar (Dama dama) este un mamifer ierbivor din familia Cervidae, subordinul rumegătoare orfinul, originar din ţinuturile mediteraneene. Mai trăieşte sălbatic în Grecia şi semidomestic în cele mai multe ţări din Europa. Cerbul lopătar face parte din genul Dama, nu din genul Cervus, care include cerbul comun (Cervus elaphus) şi cerbul Sika (Cervus nippon). Diferenţele principale dintre aceste genuri constau în faptul că cerbii din genul Dama produc coarne „lăţite”,sunt lipsiţi de părul lung de pe gât în perioada boncănitului şi nu prezintă canini în maxilarul superior. Trăieşte 15-18 ani în libertate şi 20-25 în captivitate.

Cea mai numeroasă populaţie de cerbi lopătari în libertate din Europa este la Socodor, judeţul Arad şi numără aproximativ 1.000 de exemplare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns