Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

PROGRAMUL "MASĂ SĂNĂTOASĂ"

Cinci școli sătmărene vor primi în plus  2,445 milioane lei pentru Programul „Masă sănătoasă” în 2024

Cinci școli sătmărene vor primi în plus  2,445 milioane lei pentru Programul „Masă sănătoasă” în 2024
Un proiect de hotărâre aflat pe masa ședinței de guvern alocă 97 de milioane de lei pentru finanțarea Programului național „Masă sănătoasă”, pentru anul 2024,...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

… în completarea celor aproximativ 1,02 miliarde de lei alocați printr-o hotărâre precedentă, adoptată la sfârșitul lunii februarie. Guvernul estimează că numărul beneficiarilor acestei alocări suplimentare va fi de 62.771 de elevi, pe parcursul anului 2024.

Beneficiarii sătmăreni

În județul Satu Mare, numărul de beneficiari este de 1.581 elevi, iar suma alocată de 2.445.000 lei. Beneficiarii sunt: Școala Gimnazială Pișcolt, Școala Profesională „George Coșbuc” Medieșu Aurit, Școala Gimnazială Târșolț, Școala Gimnazială Cămărzana, Școala Gimnazială Cehal.

 

64% dintre școli nu au ajuns să și implementeze programul

 

Măsura intră pe agenda guvernului în vacanța ce precede ultimul modul al actualului an școlar și cu mai puțin de două luni înainte de încheierea acestuia. Și aceasta, în condițiile în care, potrivit unor estimări World Vision România, nu mai puțin de 64% dintre școlile declarate eligibile, inițial, nu au ajuns să și implementeze programul „Masă sănătoasă”, al cărui scop este să sprijine participarea la educație a copiilor din zone cu risc de abandon școlar și de excluziune.

 

 

Potrivit proiectului de HG aflat  pe agenda guvernului, sunt alocați 97.099 mii lei (circa 97 milioane de lei) „pentru finanțarea Programului național ‘Masă sănătoasă’, în perioada desfășurării activităților didactice în anul 2024”. Același proiect modifică ușor cuantumul finanțării stabilit prin HG precedentă – HG 177/2024, adoptată în februarie – ce stabilea finanțarea inițială a programului la circa 1,02 miliarde de lei.
Nota de fundamentare precizează că suma de 97 milioane de lei reprezintă finanțarea pentru 242 de unități suplimentare, proiectul de HG suplimentând și suma pentru șase școli deja incluse în program.
Tot nota de fundamentare arată că suma alocată pentru 2024, pentru implementarea programului „Masă sănătoasă”, este de circa 1,13 miliarde de lei (1.139.400 mii lei), conform ordonanței din decembrie prin care a fost stabilită această finanțare. Dar suma alocată în februarie și cea alocată acum – 1,01 miliarde lei, respectiv 97 milioane lei) însumează mai puțin decât alocarea de 1,13 miliarde lei – anume 1.116.322 mii lei.
În raportul său de acum două săptămâni, „Sunt hrăniți #destul copiii României? Masa la școală și masa acasă”, World Vision România a arătat că Programul Național „Masă Sănătoasă” (PNMS), aplicat în acest an școlar, în continuarea unora similare desfășurate în anii anteriori, a fost implementat în mod real în puțin peste o treime din cele 450 de școli selectate.

 

 

Acest eșec se înregistrează în condițiile în care masa primită de elevi prin „Masa Sănătoasă” reprezintă, potrivit raportului citat, principala masă a zilei pentru jumătate (49%) dintre elevii din școlile incluse în PNMS. Pentru aproape un sfert dintre acești elevi (22%), este singura masă a zilei. Iar această masă s-a transformat, pentru aproape două treimi dintre beneficiari, într-un sandviș (pachet alimentar): 9% dintre școlile din eșantion au optat pentru masă caldă preparată în regim propriu; 28% pentru masă caldă în regim catering; 63% pentru varianta pachet alimentar.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with