Image 1
Image 2

CIOBANII DIN ROMÎNIA AU PRETENȚII

Ciobanii aduşi din Etiopia lucrează pentru jumătate salariul solicitat de români

În ultima parte a anului trecut, consemnam despre interesul investitorilor italieni în fermele de creştere a ovinelor, faţă de ciobani din România.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Interesul de a avea ciobani români, era motivat prin faptul că, în Italia, se fac eforturi de a relansa producţia de brânzeturi produse odinioară după reţetele tradiţionale, acelea care în bună parte seamănă în toată Europa, diferenţele fiind de anume fineţe. Paradoxal, oierii români nu mai găsesc acasă forţă de muncă dispusă să lucreze în acest domeniu, iar cei care mai pricep ceva în ale oieritului, cer sume exorbitante. Ba mai mult, aşa cum susţin unii proprietari de oi, te mai şi fură la brânză, mai vând animale pe care apoi le declară dispărute. Pentru a depăşi această situaţie, după cum menţionează publicaţia Agroinfo, de o vreme se caută şi se aduc oieri tocmai din Etiopia.

 

Publicaţia menţionată îl citează sens pe deputatul Cristian Buican, secretar al Camerei Deputaţilor: “În primul rând este din ce în ce mai greu să găsești localnici sau români care să facă această muncă, apoi cu tristețe spun, cei care o mai fac cer niște salarii uriașe, de la 7 mii de lei net lunar, plus țigări, cafea, alimente și cantități uriașe de bere și alcool. Pe lângă aceste costuri mari, unii dintre ciobanii locali te mai și fură, sunt neserioși, mint că producția a fost mai mică, vând pe ascuns din animale și din brânză, și pleacă de la tine când îți este lumea mai dragă fără să te anunțe. Acum mai rentabil să angajezi legal ciobani din Etiopia care se pricep la această meserie și care solicită un salariu de 500 de dolari net, adică cu taxe cu tot 900 până într-o mie de dolari lunar de om, adică puțin peste jumătate din pretenţiile unui cioban din România”.

 

CITEȘTE ȘI:

LOCURI DE MUNCĂ: Italia caută ciobani care ştiu să prelucreze tradiţional laptele de oaie

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with