Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cîțu: România încă păstrează măsurile cele mai relaxate din Uniunea Europeană

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Premierul Citu

La finalul ședinței de Guvern, Premierul Florin Cîțu a explicat noile restricții. Cîțu susține că toate aceste restricții sunt necesare și că țara noastră are cele mai relaxare măsuri privind reducerea riscului de răspândire a virusului.

“Săptămâna trecută, în şedinţa de Guvern, am aprobat o serie de măsuri și am spus atunci că aceste măsuri au rolul de a ne ajuta să depășim această perioadă dificilă, de a reduce răspândirea coronavirusului. Cred că este important să explic puțin – v-am spus și atunci, dar poate nu am fost foarte clar – cum am ajuns la aceste măsuri, care a fost procedura pe care am urmat-o. În februarie, în ianuarie, țin minte că tot primeam întrebări de la dumneavoastră, de la jurnaliști sau de la persoanele cu care mă întâlneam, referitoare la diferența sau ce se întâmplă în România relativ la ce se întâmplă în Europa; pentru că în Europa vedeam măsuri din ce în ce mai restrictive și România rămânea cu măsuri relaxate. Şi, de fiecare dată, vă spuneam că mă uit la mai mulți indicatori. Dar erau indicatorii la care ne uităm cu toţii:  la numărul de persoane care sunt confirmate, de cazuri confirmate în fiecare zi, dar mă uitam și la alți indicatori, mă uitam la numărul de persoane care ajung la ATI; mă uitam la numărul de persoane care sună la 112 în legătură cu coronavirusul; mă uitam la numărul de decese pe care le vedeam zilnice. Şi am spus de atunci că în acel moment nu se justifica nicio măsură, România are o strategie bună. Din păcate, începând cu finalul lunii februarie, a început să crească ușor numărul cazurilor COVID sau al persoanelor care au fost confirmate cu COVID-19, zilnic, a început să crească numărul cazurilor  persoanelor care au ajuns la ATI, a început să crească şi numărul persoanelor care au decedat din cauza coronavirusului şi a început să crească şi numărul apelurilor la 112 legate de coronavirus. Având în vedere toţi aceşti inidcatori, am luat decizia de a avea consultări cu prefecţii din toate județele, cu Asociația Municipiilor și Orașelor, cu Asociația Consiliilor Județene, pentru a găsi soluții pentru perioada următoare. Am vrut întâi să am discuția cu aceşti oameni pentru că ei sunt liderii locali, sunt oamenii cu cea mai mare rată de încredere, sunt oameni în care lumea are încredere.  Și le-am spus din primul moment, așa cum le-am spus și spun de un an de zile< nu vrem să închidem economia, nu am vrut să închidem economia, am vrut să găsesc soluții, soluții care să se folosească pentru fiecare localitate în parte. Şi am venit cu această variantă, împreună, am discutat cu acești oameni, de a avea soluții care să fie implementate, măsuri care să apară atunci când avem un anumit grad, o anumită rată de incidență, de exemplu, este un mod de a calcula lucrurile. Dar am vrut neapărat să nu avem o soluție unitară pentru toată România, să fie lucrurile aplicate pe fiecare localitate în parte, pentru că fiecare localitate are o particularitate a ei. Acesta a fost primul obiectiv al discuțiilor.

Al doilea obiectiv al discuțiilor a fost acela de a mă asigura că, împreună cu cultele religioase, găsim o soluție pentru a sărbători Paștele anul acesta. Şi știţi foarte bine că am avut această discuție și am găsit o soluție și anul acesta, cu măsurile pe care le vom implementa, care trebuie să fie respectate, vom putea sărbători și Paștele catolic, și Paștele ortodox la biserică, chiar și Paștele evreiesc. Deci, pentru toate acestea am găsit soluţii.

A treia întâlnire pe care am avut-o, pentru că, da, cu toții de uităm la date, dar am vrut să am și întâlnirea, și discuția onestă, cu specialiștii. Și m-am întâlnit cu medici epidemiologi, cu oameni care lucrează în ATI, am avut o întâlnire la Ministerul de Interne, exact pe situația actuală, am vrut să înțeleg exact ce se întâmplă, care sunt diferențele față de celelalte valuri. De exemplu, acum suntem la peste 6000 de cazuri, în decembrie, când situația era dificilă, eram la 4000 de cazuri. De ce am ajuns așa de repede la 1400 de cazuri? Și am aflat câteva lucruri care sunt diferite față de ce s-a întâmplat anul trecut în România. În primul rând – și asta este cel mai îngrijorător – persoanele care ajung la secția ATI, ajung într-o situație mult mai dificilă și mult mai gravă decât anul trecut. Faptul că ne putem testa acasă, avem aceste teste și stăm acasă, e adevărat, când vedem că suntem testați pozitiv, multe persoane nu-și iau medicația, nu sună medicul de familie și atunci ajung într-o situaţie mult mai gravă la ATI. Asta e o mare diferență față de ce aveam anul trecut. Vă spun, trebuie să ascultăm foarte mult ce ne spun medicii, pentru că situația în sistemul medical, presiunea pe specialiştii din sistemul medical este foarte-foarte mare. Nu are sens acum să intrăm discuții despre de ce avem doar 1.400 de paturi în România, 1.500. Vom avea 1.600. Am cerut 1.600, vor fi 1.600. Este un sistem de sănătate care așa a fost construit în ultimii 30 de ani de zile și pe care nu putem să-l schimbăm în două – trei luni de zile sau nici măcar un an. Bineînțeles că alocăm resurse suplimentare – și astăzi am alocat iarăși, şi domnul ministru al sănătății vă va explica unde -, dar nu poți peste noapte să schimbi lucrurile. De aceea era nevoie de aceste măsuri și am cerut soluții de la specialiști ce putem să facem să încetinim răspândirea virusului, o perioadă, ca să ne permită nouă să accelerăm campania de vaccinare. Pentru că trebuie să știm, cu toții, că singura soluție de a ieşi din pandemie o reprezintă de vaccinarea. Nicio altă măsură nu ne ajută să eliminăm pandemia. Suntem conștienți de acest lucru. Tot ceea ce facem este să încetinim răspândirea bolii, ca să putem să ne vaccinăm. Prin vaccinare, după aceea, vom putea să scăpăm de pandemie. Şi au fost multe discuții, e adevărat. Specialiștii au venit cu măsuri mult mai dure. Am venit cu o variantă și am spus și atunci, o spun și acum: am luat această decizie pentru că trebuie să luăm în calcul şi faptul că România și cetăţenii României sunt de un an de zile în această situație dificilă și înțeleg că toți avem această reticenţă pentru noi măsuri care credem că vin împotriva libertăţilor noastre. Dar sunt măsuri care ne ajută – ne ajută pe termen scurt, acum, luna aceasta, luna viitoare – să putem să accelerăm campania de vaccinare. După aceea, veţi vedea că lucrurile se vor schimba.

Am vrut să știți toate acestea pentru că nu a fost o decizie ușoară. Şi, bineînţeles, putem să discutăm despre decizie.

În același timp, vreau să vă aduc aminte că, în continuare, sunt în vigoare regulile de anul trecut, prin care putem să facem decalarea orarului de muncă, deci oamenii pot să ajungă la muncă la diferite ore – a fost o măsură pe care am aprobat-o anul trecut pentru a nu aglomera transportul în comun; telemunca este în vigoare și pentru cei din sectorul privat, și pentru cei în sectorul public.  România are astăzi, zilnic, peste 6.000 de cazuri; în decembrie aveam 4.000 de cazuri. Era clar că trebuia să luăm o măsură, trebuia să venim cu măsuri suplimentare. Și am venit cu măsuri suplimentare care, și astăzi, sunt cele mai relaxate din Uniunea Europeană. Nu printre cele mai relaxate; sunt cele mai relaxate din Europa! România încă păstrează măsurile cele mai relaxate din Uniunea Europeană, astăzi, dacă le luăm în ansamblu. Pe lângă aceste măsuri și aceste reguli, am venit și cu măsuri care susţin mediul economic. Eu sunt cel mai conștient și de aceea am susținut tot anul trecut și susțin în continuare că nu vreau să închidem economia. Da, avem nevoie de oameni sănătoși pentru a avea o economie puternică, dar avem nevoie de o economie puternică pentru a avea oameni sănătoși. Deci, lucrurile merg mână-n mână. Și am venit cu acele măsuri prin care am prelungit o serie de facilități și în 2022 și pentru sectorul HoReCa, dar și pentru celelalte sectoare din economie, măsuri care au funcționat anul trecut și vor funcționa și anul acesta.

Vreau să vă spun că cifrele preliminare pentru luna martie arată clar o creștere a veniturilor la buget mai mare de 10% și un deficit bugetar mai mic decât anul trecut, în aceeași lună. Economia funcționează, oamenii își fac treaba, măsurile pe care le-am luat dau rezultate. Trebuie doar să avem puțină răbdare în lunile martie și aprilie. Dacă respectăm măsurile în aceste două luni de zile și vom accelera campania de vaccinare, veți vedea că, așa cum a fost și anul trecut și în ciuda tuturor criticilor, am spus că vom avea o economie care își va reveni și a revenit, am avut cea mai mare creștere economică, vom avea și locuri de muncă și vom avea și resurse ca să putem să plătim toate nevoile pe care le vom avea anul acesta. Aici voiam să vin să explic puțin aceste măsuri, cred că nu au fost foarte bine explicate, o să iau câte o întrebare de la fiecare jurnalist.” a spus premierul Florin Cîțu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns