Image 1
Image 2

SISTEMUL UNIVERSITAR

Codul-cadru de etică universitară, care diluează autoritatea de control în cazul abaterilor, a fost adoptat

Codul-cadru de etică universitară, care diluează autoritatea de control în cazul abaterilor, a fost adoptat
Executivul a adoptat, joi, noul Cod-cadru de etică și deontologie universitară, ce detaliază prevederile noii Legi a învățământului superior în acest domeniu, document ...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…. care, după cum Edupedu.ro a semnalat la începutul anului, diluează autoritatea de control în cazul abaterilor etice în instituțiile de învățământ superior. Acest cod-cadru include, în anexă, o serie de standarde de referință și deontologie universitară, limitat însă la managementul universitar.

Tot joi, Guvernul a adoptat Proiectul de lege privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare și inovare, ce revizuiește două legi vechi – cea din 2003 privind statutul personalului de cercetare-dezvoltare și cea din 2004 privind buna conduită în cercetare. Noul proiect de lege, care merge spre aprobare în Parlament și pentru care Guvernul cere analiză în procedură de urgență, redefinește în parte rolul Consiliului Național de Etică (CNECSDTI). Această instituție a avut, până acum, un rol-cheie într-o serie de cazuri de răsunet privind etica în cercetarea universitară, dar rolul său va fi restrâns, spre a se concentra asupra institutelor de cercetare.

 

 

Așa cum prevede și Legea învățământului superior 199/2023, principalul rol în analiza eventualelor abateri de la etica universitară revine, acum, Comisiilor de etică din universități, lucru care se regăsește în noul Cod-cadru de etică. Acest document, va sta la baza codurilor de etică ce vor fi stabilite la nivelul instituțiilor de învățământ superior.

Comisiile de etică vor avea mandat de 4 ani, iar regulamentul-cadru de funcționare a lor trebuie aprobat prin ordin al Ministrului Educației. Codul-cadru prevede că aceste comisii „acționează independent față de orice altă structură sau persoană din cadrul instituției de învățământ superior”, dar nu stabilește niciun instrument de control în acest sens.

 

 

Pe de altă parte, în cazul deciziilor acestor comisii, există instrumente de control: potrivit Codului-cadru, hotărârile lor pot fi contestate la două foruri – Comisia Națională de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU, fostul Consiliu cu același nume), respectiv Comisia Națională de Etică a Managementului Universitar (CNEMU, fostul consiliu CEMU).

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

Controverse la Facultatea de Jurnalism: O anchetă internă dezvăluie acuzații grave împotriva unui cadru didactic

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with