Image 1
Image 2

Comasare contra fotoliul de la Cotroceni?

Editorial Informatia Zilei
Una din virtuțile unui politician este să fii în stare să vezi și partea plină și partea goală a paharului. Ocazia s-a ivit la sfârșitul unei lungi campanii duse de PNL și PSD pe marginea celor patru rânduri de alegeri de anul acesta.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Întâmplarea a făcut ca în anul 2024 să coincidă alegerile locale și parlamentare cu alegerile pentru Parlamentul European și cu alegerile prezidențiale. Patru alegeri într-un singur an a pus probleme în special celor două partide aliate, PSD și PNL.
Primul partid care a vorbit despre comasare a fost PNL. Fiind cotat în sondaje mai slab, PNL a ajuns la concluzia că organizându-se concomitent alegerile europarlamentare cu cele locale se vor prezenta la vot mai mulți cetățeni. Se știe că pentru alegerea primarilor se duc bătălii locale aprinse și lumea merge la vot ca la meciurile de fotbal.

PNL, ca principal susținător al comasării, a câștigat această primă bătălie politică. Este adevărat că liberalii au avut un motiv foarte serios. Sondajele nu arată foarte bine. Prin comasarea alegerilor PNL speră să obțină un rezultat mai bun. Și este posibil ca în combinație cu PSD să obțină un scor mai bun la europarlamentare decât dacă ar fi mers pe liste proprii.

Dar ce preț plătește PNL? Cedează funcția de președinte.  PSD va da candidatul prezidențial pe care PNL se obligă să-l susțină. Comasare contra fotoliul de la Cotroceni. Nu cumva este un preț foarte scump?

PNL s-a impus ca partid de primă importanță pentru că s-a știut orienta pe cine să susțină la alegerile prezidențiale. Acum tocmai a renunțat la această armă secretă. Partidul care dă președintele țării își asigură un loc într-o coaliție de guvernare. În asta constă marele câștig obținut de PSD în urma negocierilor cu PNL.

Să vedem și partea mai puțin plăcută. Să presupunem că rezultatele obținute de PSD și PNL pe listele comune la europarlamentare vor fi foarte bune. PNL și-a atins ținta. Dar acest lucru nu înseamnă neapărat că la alegerile prezidențiale din septembrie PNL este obligat să-și țină promisiunea de a  susține un candidat PSD la președinția României. O să-l păcălească Nicolae Ciucă pe Marcel Ciolacu, sau, într-o formulă mai largă, o să fie PNL mai deștept cu cinci minute decât PSD?

Există înțelegeri secrete la nivelul președinților Ciucă și Ciolacu? A pus condiții președintele Klaus Iohannis? Orice protocol, orice tratat, este însoțit de înțelegeri secrete. Cu timpul vor ieși la iveală și aceste eventuale secrete.

Dar să mergem pe ideea că ambele partide sunt de bună credință, că sunt sincere, că nu pornesc la drum cu intenția de a-i băga partenerului cuțitul în spate.

Politica este politică și experiența ne arată că alianțele politice nu țin nici măcar un mandat. Dar să nu ne grăbim să aplaudăm acest protocol, dar nici să nu ne entuziasmăm peste măsură.

La conferința de presă comună cei doi președinți nu au dat prea multe amănunte. Nu a reieșit  foarte clar nici  măcar că PNL va susține candidatul PSD la președinție.

Practic se înțelege doar că PNL a câștigat o primă bătălie cu PSD. Adică a forțat comasarea alegerilor. După această primă rundă de negocieri scorul este în favoarea PNL. Cu mențiunea că PSD a obținut doar 40% din  locurile eligibile pe listele comune pentru alegerile europene.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Se va sparge coaliţia PSD-PNL? 

Până la urmă cineva trebuia să dea cu bâta-n baltă şi să spună: “Până aici!” Că în România nicio alianţă politică, nicio coaliţie de guvernare nu a mers până la capăt se ştie.

Pe marginea demisiei de onoare a președintei Ungariei

O amplă dezbatere, dublată de protestele opoziției, se poartă în Ungaria după ce președintele țării, Katalin Novak, și ministrul Justiției, Varga Judit, au demisionat. Demisia lor a survenit în urma grațierii unui codamnat acuzat de pedofilie.