Image 1
Image 2

EXPLORÂND SATU MARE

Comorile județului Satu Mare

Comorile județului Satu Mare
Satu Mare și împrejurimile sale oferă o varietate de locuri interesante de vizitat și de explorat, inclusiv muzee, monumente istorice, parcuri și evenimente culturale.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Satu Mare nu este un loc de vizitat la îndemâna oricui, mai ales dacă vorbim de cei care locuiesc în sud-estul ţării.

 

Aici vei întâlni, pe lângă români, şi maghiari, ucraineni, romi şi şvabi germani, o oportunitate excelentă să observi tradiţii diferite care se împletesc în armonie. Am pregătit o listă cu obiective turistice în Satu Mare, bună să o ai la îndemână prima dată când ajungi în zonă.

 

Muzeul Ţării Oaşului

Localitatea Negreşti-Oaş este considerată capitala Ţării Oaşului, aşa că pune în program şi o vizită aici. Înfiinţat în 1966, muzeul se întinde pe o suprafaţă de 1,5 hectare, pe malul râului Tur şi îţi oferă o călătorie prin istorie, artă tradiţională şi etnografie. În muzeul în aer liber vei putea admira biserica din lemn construită la începutul secolului al XVII-lea în Lechinţa, casele din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea din Râcşa, Moişeni şi Negreşti, casele moleculare din Gherţa Mică şi casa de olar din Vama. Pe lângă arhitectură, înăuntrul lor vei descoperi colecţii de ţesături, icoane, ceramică, mobilier şi unelte din vechime. Moara, vâltoarea şi piua sunt în continuare în funcţiune şi poţi chiar vedea localnicii în timp ce vin să macine cerealele sau să spele hainele.

 

 

Muzeul Moţilor

Muzeul din Scărişoara Nouă este format din 2 clădiri, una cu o expoziţie etnografică şi cealaltă, de istorie. În vizita de aici vei vedea un interior ţărănesc tradiţional, costume populare, vase din ceramică, unelte agricole şi meşteşuguri, dar şi descoperiri arheologice de pe vremea dacilor şi romanilor şi lucrări de artă contemporană.

 

 

Muzeul Castelul Cserey-Fischer

Muzeul orăşenesc Tăşnad a fost amenajat în 1978 într-un vechi conac nobiliar, reconstruit în a doua jumătate a secolul al XVIII-lea. Expoziţiile permanente te introduc pe un drum marcat cu elemente istorice, creative, materiale şi spirituale, menite să observi evoluţia locului. Vei descoperi aici, prin intermediul atelierelor meşteşugăreşti reconstruite, principalele ocupaţii şi meşteşuguri practicate de-a lungul vremii în zonă, dar şi o colecţie etnografică ce nu trebuie ratată.

 

 

Castelul Wesselényi şi castelul Degenfeld

Două castele din secolul al XVIII-lea se găsesc în localitatea sătmăreană Hodod. Primul, castelul Wesselényi, a fost construit în 1761 la ordinul baronului Ferenc Wesselényi şi al contesei Zsuzsanna Rhédey. Familia Wesselényi era proprietara localităţii încă din 1584, în urma unei donaţii princiare. Retrocedat după 1989, castelul a fost cumpărat nu demult de la moştenitorii familiei de un antreprenor maghiar, însă castelul a continuat să rămână în ruină după ce acesta nu a reuşit să acceseze fondurile europene pe care le viza pentru refacerea clădirii. Castelul Degenfeld a fost construit de aceeaşi familie Wesselényi şi a fost retrocedat moştenitorilor abia în 2006, când şcoala ce funcţiona în clădire a fost mutată. În prezent adăposteşte un centru cultural reformat. Tot la Hodod găseşti şi o biserică reformată construită în secolul al XV-lea în stil gotic, şi ea însă, aflată într-o stare avansată de degradare.

 

Satu Mare și împrejurimile sale oferă o varietate de locuri interesante de vizitat și de explorat, inclusiv muzee, monumente istorice, parcuri și evenimente culturale.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with