Image 1
Image 2

Comuna Bătarci are apă şi canalizare la standarde europene

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vineri, 22 septembrie, la Bătarci a fost zi de “sărbătoare”. A fost organizat seminarul de informare privind terminarea lucrărilor aferente UAT Bătarci, în cadrul „Proiectului Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Satu Mare/Regiunea Nord-Vest, în perioada 2014-2020”.

Evenimentul inaugural a fost organizat la Staţia de epurare a apelor uzate Bătarci (localizată în satul Şirlău), judeţul Satu Mare. La eveniment au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi regionale, antreprenori, mass – media, diverşi beneficiari ai proiectului. Din partea autorităţilor au participat primarul Vasile Adrian Toma, Vasile Adrian Toma, Kovács Maté – administratorul public al judeţului, Octavian Lazin – reprezentant ADI Apă Canal.

Ce s-a construit?

Proiectul de investiţii face parte din contractul cadru POIM-SM-CL 12 „Construcţia staţiei de epurare a apelor uzate Bătarci”. Antreprenorul Strabag SRL a realizat proiectarea şi construirea Staţiei de epurare a apelor uzate, dotarea acesteia cu instalaţiile şi echipamentele aferente epurării apei uzate şi tratării nămolului, astfel încât tratarea apelor uzate şi a nămolului să corespundă cerinţelor privind calitatea efluentului şi nămolului rezultat, aşa cum sunt stipulate în legislaţia românească. Lucrarea a inclus şi dotarea laboratorului staţiei de epurare, respectiv asigurarea unui sistem de automatizare şi SCADA.

Dr. ing. Ioan Leitner, directorul general al furnizorului regional de servicii de apă şi canalizare Apaserv Satu Mare S.A., a subliniat faptul că investiţia inaugurată este inclusă în cadrul contractului POIM-SM-CL-11 „Construire gospodărie de apă Tămăşeni”. Antreprenorul Strabag SRL a realizat Gospodăria de apă, automatizarea şi integrarea în SCADA ale staţiei de tratare a apei potabile Turţ (GA1 Turţ), drumuri, platforme şi împrejmuire, precum şi alte lucrări conexe (instalaţii electrice şi hidraulice). Gospodăria de Apă Tămăşeni va asigura volumele caracteristice de înmagazinare apă potabilă necesare zonei de deservire Bătarci (localităţile Tămăşeni, Bătarci, Comlăuşa şi Şirlău). De săptămâna viitoare se vor monta panouri fotovoltaice pentru a asigura energia necesară staţiei de epurare.

La rândul său, primarul comunei Batarci, Vasile Adrian Toma a menţionat că este vorba despre o investiţie de mare anvergură, care va contribui la ridicarea standardului de confort şi de civilizaţie, o investiţie de peste 9,5 milioane de euro, atât de aşteptată de locuitorii comunei. Este vorba despre o “injecţie” consistentă de capital în folosul comunităţii.

În cadrul contractului POIM-SM-CL-04 „Construire reţele de canalizare în localităţile Comlăuşa, Bătarci, Tămăşeni”, antreprenorul Prodeximp SRL a realizat 19,9 km reţea canalizare PVC DN 250, 16,39 km reţea canalizare PP DN 250, 7,9 km reţea refulare şi 1.292 racorduri.

Proiect cu finanţare europeană

Reamintim că finanţarea proiectului este asigurată din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, iar Apaserv Satu Mare S.A., în calitate de beneficiar al proiectului, a semnat Contractul de finanţare cu Ministerul Fondurilor Europene (în prezent, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene), la data de 19.11.2019.

Valoarea totală a proiectului este de 990.449.833 lei, fără TVA.
Finanţarea nerambursabilă asigurată din Fondul de Coeziune şi Bugetul de Stat este de 901.323.710,70 lei, echivalentă cu 92,12% din valoarea totală eligibilă aprobată.
Valoarea cofinanţării beneficiarului, însumând finanţarea din partea unităţilor administrative teritoriale beneficiare şi contribuţia proprie a operatorului Apaserv Satu Mare S.A., este de 89.126.122,30 lei.

Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Satu Mare prin extinderea şi dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiţii de siguranţă şi protecţie a sănătăţii, în localităţi care au peste 50 de locuitori şi asigurarea colectării şi epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de locuitori echivalenţi, în vederea conformării cu cerinţele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman (Directiva 98/83/CE) şi epurarea apelor uzate (Directiva 91/271/EEC).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns