Image 1
Image 2

Criza învinșilor, deruta învingătorilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Indiferent de rezultatele obținute de partidele înscrise în cursa electorală, până la urmă negocierile decid învingătorii și învinșii.

Numărarea voturilor a ajuns la final. Au intrat în parlament cinci formațiuni politice: PSD, PNL, USR-PLUS, AUR și UDMR.

PSD își arogă victoria, deși nu a obținut decât vreo 28-29%.  Cu vreo patru procente mai puțin, PNL nu recunoaște că a pierdut alegerile. Se bazează pe aliați. Spre deosebire de PSD, s-ar părea că poate aduna o majoritate parlamentară care să voteze un guvern.

Așadar, tabăra învingătorilor este formată din PNL, USR-PLUS și UDMR. Alte două partide intră în opoziție. Deci PSD și AUR au obținut un număr semnificativ de voturi, dar  se află în tabăra mai mică, a învinșilor.

Așa se prezintă situația acum. Scorul final al alegerilor: trei la doi. Trei partide vor fi la putere, două în opoziție. În rest nu sunt decât simple discuții, declarații politice, care au menirea să lase impresia că războiul nu s-a încheiat.

Într-un timp record, liberalii au căzut de acord asupra propunerii de prim ministru: Florin Cîțu, ministrul de finanțe în guvernul Orban. USR-PLUS este posibil să meargă la președinte cu o propunere. Cel mai probabil USR-PLUS  îl va propune pe Dacian Cioloș.  UDMR nu are nicio propunere.

Cel ce decide numele celui desemnat cu formarea guvernului este președintele Klaus Iohannis. Cu asta se termină prima etapă de după alegeri. Urmează alcătuirea echipei guvernamentale. Se negociază la greu, ministere, secretari de stat, prefecți, etc, etc. Fiecare partid din cele trei are propriile pretenții.

Odată stabiliți miniștri, se pleacă în parlament, pentru votul de învestire. Acolo se vede raportul de forțe dintre noua putere și viitoare opoziție. Abia atunci PSD este nevoit să accepte că a pierdut alegerile. A te clasa pe primul loc este un moment de glorie trecător. În 2016 a câștigat 45% și după trei ani a intrat în opoziție.

Luat rând pe rând, fiecare partid intrat în parlament are propriile probleme. Rezultatele de la alegerile din 6 decembrie 2020 ne arată că în această perioadă grea, dificilă, nemaiîntâlnită în istorie, nu există o forță politică puternică.

Partide cu procente între 28% și 5,6%  joacă la categoria juniori. Este ca și cum am merge la o gală de box la care nu intră în ring decât categoria muscă, cocoș, pană, și eventual semiușoară sau, să admitem, semimijlocie.

PSD și PNL joacă la aceeași categorie. Nu însă la semigrea, ca să nu mai vorbim de categoria grea și supergrea.

PSD a jucat la supergrea în timpul lui Adrian Năstase. PNL și PDL, în timpul lui Băsescu, de asemenea. USL a rupt tot. PSD-ul lui Liviu Dragnea a luat un scor dincolo de orice imaginație: 45 sau 46%.

  Cu un 26-28% te poți numi învingător? Nici de departe. Vor fi necesari ani de acumulări, muncă multă, o selecție severă a valorilor până două partide se vor ridica la categoria grea.

Care vor fi acestea? Victor Ponta s-a visat viitorul candidat cu șanse reale la alegerile prezidențiale din 2024. S-a dus la fund odată cu alt pretendent la cea mai înaltă funcție în stat, Călin Popescu Tăriceanu.

Partidul lui Traian Băsescu a rămas înafara parlamentului. Scena politică se resetează din mers.

În vremuri de crize morale apar forțe politice obscure. A apărut AUR. A luat zece procente de la votanții altor partide. Dacă nu apărea brusc, o parte din voturile AUR ar fi mers spre PSD, spre PNL, spre USR-PLUS, și mai ales spre PMP.  Fără AUR partidul lui Băsescu ar fi intrat în parlament, cu voturile din străinătate. 

Dar nu din cauza AUR  sunt în criză, practic, toate partidele. Președintele PNL, Ludovic Orban, a plătit cu funcția de prim ministru. Probabil USR și PLUS vor fuziona, iar Dacian Cioloș va prelua toată puterea. UDMR rămâne egal cu sine, în timp ce partidele de sub linie, Pro România, ALDE, PMP, sunt ca dispărute.

Cum vor evolua partidele parlamentare în viitorul apropiat? Ce fel de opoziție va face PSD și AUR?

Cea mai serioasă întrebare rămâne, totuși, una singură: cum va guverna noua coaliție de guvernare? 

Învinșii să-și rezolve crizele, învingătorii să-și depășească singuri momentele de derută.

Că niciunul nu se recunosc învinși, că toți se cred învingători, nu contează absolut deloc. Până când începe tăierea porcilor de Crăciun, lucrurile se vor așeza. Începe vaccinarea anti-Covid și partidele vor intra în plan secund.

În pragul unei crize politice

“Lupul schimbă părul, dar năravul ba”, zice un proverb. Numai că aici este vorba despre doi lupi. Sau poate despre trei lupi, unul pândind din tufișul de la Cotroceni. Sau poate că nu este vorba doar despre un lup tânăr și o vulpe bătrână.

Sigla Informatia Zilei

5 zile până la marea ieftinire, 36 până la marea scumpire

De la 1 august se vor ieftini 14 produse. Este iniţiativa primului ministru Marcel Ciolacu. Nu se ştie cum va respecta vânzătorul din piaţă decizia guvernului. Oricum, măsura este direcţionată către marile magazine. Efectele vor fi nule. Dar poate avea un numit efect din punct de vedere electoral. Nesemnificativ.