Image 1
Image 2

POLITIC

CSM: Declarațiile președintelui USR, Cătălin Drulă au afectat grav independența procurorilor

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Insepecția Judiciară după declarațiile președintelui USR, Cătălin Drulă. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Declarațiile președintelui USR, Cătătlin Drulă, în legătură cu ancheta deschisă de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în cazul achiziţiei vaccinurilor anti-COVID au afectat într-un mod grav independența procurorilor. Costatarea a fost făcută de Secția de procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară.

 

 

Urmând ca această instituție să efectueze vererificări.  CSM consideră că aceste declaraţii au depăşit limitele libertăţii de exprimare şi au afectat grav independenţa procurorilor implicaţi în procedurile judiciare.

 

 

 

Secţia pentru procurori din cadrul CSM a emis Hotărârea nr. 1503, concluzionând că afirmaţiile lui Cătălin Drulă, formulate într-o manieră agresivă şi fără bază factuală, au avut un impact negativ asupra independenţei procurorilor. Drulă a fost acuzat de intimidare şi afectarea gravă a independenţei procurorilor implicaţi în anchetă.

CSM a subliniat că libertatea de exprimare trebuie să fie exercitată în limitele admisibile ale discursului public, iar afirmaţiile lui Drulă au depăşit aceste limite.

 

 

 

”Consiliului Superior al Magistraturii apreciază că remarcile proferate, lipsite de suport probator, cu conotaţii grave, depăşesc limitele unor critici admisibile şi constituie, în mod evident, elemente de natură a afecta autoritatea de care magistraţii ar trebui să se bucure în exercitarea funcţiei, cu amplificarea, totodată, a nemulţumirii justiţiabililor şi a lezării considerabile a Ministerului Public”, se arată în Hotărârea CSM.

 

 

 

Potrivit Secţie pentru procurori declaraţiile politicianului au creat o impresie negativă asupra sistemului de justiţie din România şi au influenţat opinia publică în mod nefavorabil.

De asemenea, CSM a subliniat că susţinerile lui Cătălin Drulă privind un presupus “malpraxis judiciar” şi “atac politic” al DNA sunt considerate deosebit de grave. Aceste afirmaţii au fost catalogate ca o acţiune intenţionată de defăimare a activităţii de urmărire penală desfăşurată de DNA, chiar dacă nu au fost susţinute de elemente factuale.

 

 

 

Secţia pentru procurori a CSM a atras atenţia asupra necesităţii respectării separaţiei şi echilibrului puterilor în stat în timpul dezbaterii publice. Documentul a evidenţiat că Cătălin Drulă a depăşit limita eticii în exprimarea opiniilor sale, compromiţând autoritatea procurorilor şi afectând încrederea societăţii în actul de justiţie.

 

 

 

În final, CSM a anunţat că va dispune apărarea independenţei procurorilor din cadrul DNA faţă de afirmaţiile făcute de Cătălin Drulă, iar hotărârea a fost adoptată cu unanimitate.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Cătălin Drulă acuză DNA de malpraxis judiciar

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with