Image 1
Image 2
După ce s-au certat puțin, mai mult de ochii lumii, PSD și PNL se văd obligate să-și reînnoiască promisiunile de a duce guvernarea până la capăt. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Amenințările cu ieșirea de la guvernare trebuie luate ca o strategie de partid. După luarea măsurilor, dacă se vor lua, fiecare partid va zice că s-a opus cât a putut, dar până la urmă celălalt partid și-a impus voința.
Adevăratele reforme se iau imediat după alegeri. Pornită înainte de alegeri, reforma se face de nevoie.

Nu mai sunt bani suficienți pentru a fi onorate măririle de salarii din sistemul bugetar. Sporurile care rotunjesc salariile sunt destul de consistente.
Cine le-a inventat a fost un adevărat inginer financiar. Nimeni nu poate face o listă definitivă a sporurilor. “Condițiile vătămătoare de muncă” s-ar părea că ocupă un loc central. În medie, după unele informații, eliminarea acestui spor înseamnă o diminuare a venitului lunar cu 700 de lei.
Dacă bugetarii sunt o forță și fiecare protest al lor înseamnă oprirea lucrului într-un domeniu, sectoarele care au primit facilități, IT, construcțiile și agricultura au mijloace de a protesta, însă ele se ridică împotriva lor.
În sectorul privat nu muncești, nu câștigi bani.
O formă de protest ar fi greva fiscală. Adică firmele nu mai plătesc impozitele. O singură lună, sau chiar o întârziere de o săptămână ar însemna un dezastru pentru stat. Se va ajunge și la această formă de protest dacă guvernul continuă să facă reformă cu ochii la interesul de partid.
Că până la urmă își va impune punctul de vedere PSD sau PNL este semnificativ numai din punct de vedere politic. În realitate fiecare măsură lovește în populație fără deosebire de locul de muncă. Majorarea TVA-ului afectează toate prețurile.
Scăderea veniturilor bugetarilor conduce la scăderea puterii de cumpărare și astfel vor suferi toate firmele. Dacă se elimină sporul de 700 de lei exact cu suma respectivă înmulțită cu numărul celor care beneficiază de acest spor vor scădea vânzările.
Eliminarea voucherelor de vacanță este o lovitură indirectă pe care o primește sectorul HORECA. Voucherele au salvat turismul, atâta cât mai este în România.
Economia unei țări este un mecanism complicat în care sectorul bugetar se intersectează cu sectorul privat. Reforma ar fi trebuit făcută de sus în jos, nu de jos în sus.
Ca să aibă un efect de balsam social ar fi trebuit începută cu tăierea pensiilor speciale, cu eliminarea cumulului de pensie cu salariul.
Primul care ar fi trebuit să renunțe este chiar președintele PNL, domnul Nicolae Ciucă, fostul prim ministru. Un exemplu personal  ar fi avut un impact major dacă ar fi venit de la însuși președintele republicii. La ce a renunțat Klaus Iohannis pentru a avea dreptul moral de a promulga eventuala lege a micșorării salariilor, a desființării unor posturi din sectorul bugetar? La nimic până acum.
Lumea trebuie să conștientizeze că primii bugetarii ai țării sunt exact cei care își propun să reformeze sistemul de stat. Dacă ei nu fac niciun gest degeaba vorbim despre reformă.
Cu bugetarii nu te pui! Dar exact cei care vorbesc despre reformă, sunt adevărații bugetari.

Viaţa în containere

Nu-mi aduc aminte ca preşedintele Klaus Iohannis sau primul ministru Marcel Ciolacu să fi vizitat ruinele rămase în urma exploziei de la Crevedia. Motivele sunt evidente. Nu ar fi fost primiţi cu pâine şi sare, ci cu huiduieli şi urlete de durere.

Metamorfozele PSD

Va fi huiduit Marcel Ciolacu la Satu Mare? Sâmbătă, 27 ianuarie, primul ministru Marcel Ciolacu, însoțit de Paul Stănescu, Mihai Tudose și Florin Barbu, ministrul agriculturii, se află la Satu Mare.

Doi politicieni locali: Boc și Buzatu

Ghinionul stă la pândă şi când te aştepţi cel mai puţin, înhaţă câte un baron local. Ultimele victime au fost, din întâmplare, din rândul liderilor PSD.