Image 1
Image 2

Cultura, inteligența artificială și luminițele de Crăciun

Se pare că bazele de date, conținutul din care inteligența artificială își prezintă modelele și-a atins deja limitele. Companiile IA resimt deja lipsa datelor noi.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Internetul nu este destul de încărcat pentru a dezvolta noi formule de conținut.
pe de altă parte, deținătorii de drepturi de autor nu mai doresc să acorde acces nelimitat la lucrările lor pe viitor. Până acum s-au colectat date fără consimțământul autorilor, scriitori, artiști, jurnaliști, fotografi, designeri, ingineri, savanți etc.
Dacă asociațiile de creatori, uniunile de creație, se vor asocia Inteligența artificial rămâne fără materie primă.
La urma urmei noua tehnologie care face furori în lumea întreagă nu este decât rezumatul cunoștințelor acumulate în timp de către omenire. AI nu face altceva decât să ciupească puțin dintr-un mega calculator, puțin din altul, să amestece aluatul și să-i dea o nouă formă. De unde se va lua materie primă pentru modelele din ce în ce mai bune de conținut prelucrat de Inteligența Artificială?
N-aș spune că în fața pericolului pe care îl presupune înlocuirea autorilor cu modele IA guvernele se vor mobiliza și vor acorda creatorilor mai multe fonduri și condiții de muncă mai bune. Ce așteptări poți avea de la un scriitor care își câștigă existența predând la școală, iar cărțile și le scrie în timpul liber? Dar de la artist plastic, pictor, grafician, sculptor care lucrează cine știe unde și doar din când în când intră în atelier? Dacă are atelier.
În țara în care pentru un drum județean se alocă mai mulți bani decât pentru întreaga cultură din România, desigur aportul românesc la alimentarea cu materie primă a calculatoarelor mondiale prelucrătoare de conținut artificial va fi minimă.
Putem da exemple cu nemiluita. Fondurile alocate pentru luminițele de Crăciun, bune și alea, sunt oarecum în contrast cu austeritatea clamată de guvernul Ciolacu.
Ca să ne facem o idee despre ce înseamnă inteligența artificială  pot fi luate în calcul ideile cuprinse în acest mic articol. Conținutul din burțile calculatoarelor din întreaga lumea  ajunge în burțile uriașe ale mega calculatoarelor deținute de giganții tehnologici. Aportul calculatoarelor din România nu reprezintă aproape nimic.
 

Pentru că România nu este digitalizată. Recent China a anunțat că  aproape a terminat de digitalizat întregul conținut al vechilor biblioteci, de acum 5 000 de ani. Cât de digitalizată este biblioteca Academiei Române? Colecții întregi zac în depozitele muzeelor, parte dintre ele vizitate numai de șoareci și șobolani.

 

Majoritatea site-urilor românești, instituții, agenții, dar și site-uri de știri, sunt simpluțe, nerelevante pentru furnizarea datelor concludente pentru mega-calculatoarele care furnizează materie primă pentru inteligența artificială.

Acum câteva zile un profesor universitar, istoric și critic literar consacrat, îmi spunea că a verificat cunoștințele furnizate despre anumite personalități literare și rezultatul a fost mai mult decât amăgitor. Cam la nivelul unui elev mediu de liceu.

În schimb orașele românești pot deja concura cu succes cu târgurile de iarnă din marile metropole europene.

Trăiască Austeritatea! Jos Cultura!

PS. Ar mai fi ceva. Majorarea salariilor demnitarilor cu 5%  este cel mai frumos și neașteptat cadou de Crăciun pe care guvernul Ciolacu îl putea face națiunii române nedigitalizate.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

Iluzoria alternativă de dreapta

Asculta acest articol Interesant anunţul PMP, prin preşedintele Eugen Tomac, reales lider al partidului, de a relansa ideea alternativei de