Image 1
Image 2

IFPLUSANALIZA DINȚILOR

Cum mâncau primii oameni și urangutanii

Oamenii timpurii aveau obiceiuri alimentare diferite de cele ale urangutanilor, potrivit unei cercetări efectuate de o echipă de oameni de știință. Această concluzie a fost obținută prin examinarea dinților cu ajutorul unui spectrometru de masă.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cercetătorii de la Universitatea Goethe și Institutul Senckenberg au adus la lumină noi perspective asupra obiceiurilor alimentare ale primilor oameni. Sub conducerea lui Wolfgang Müller și Jülide Kubat, oamenii de știință au examinat dinții oamenilor din specia Homo erectus care au trăit pe insula indoneziană Java între 1,4 milioane și 700.000 de ani în urmă. Comparând descoperirile cu analizele dinților urangutanilor și altor animale, cercetătorii au dezvăluit detalii semnificative.

 

Procedând prin tăierea dinților în felii subțiri, asemănătoare napolitanelor, și utilizând tehnici precum bombardarea cu raze laser și spectrometria de masă, echipa a evaluat conținutul de stronțiu și calciu. Proportiile acestor elemente în smalțul dinților au furnizat indicii privind preferințele alimentare, arătând dacă oamenii sau animalele consumă predominant plante sau carne. Deoarece organismul elimina treptat stronțiul, coeficientul stronțiu-calciu din lanțul trofic scade.

 

Rezultatele au indicat că dieta primilor oameni și a urangutanilor a cunoscut schimbări în concordanță cu anotimpurile. Cu toate acestea, fluctuațiile au fost mai semnificative în cazul maimuțelor. Se pare că acestea mâncau în principal fructe în sezonul ploios, în timp ce în sezonul uscat puteau consuma și insecte și ouă. În schimb, oamenii, ca omnivori, aveau o dietă mai variată, incluzând carne ocazional, și erau mai puțin dependenți de rezervele de alimente sezoniere.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with