Image 1
Image 2

Cum trebuie să înțelegem politica lui Viktor Orban?

Orban a reușit să impună Ungaria pe scena internațională jonglând cu principiul unanimității. Dreptul de veto este o armă cu două tăișuri.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe de o parte dă celui care îl folosește o putere de moment, pe de altă parte pe termen lung pune țara care a uzat de acest instrument într-o poziție deloc onorabilă.

Austria și Olanda s-au folosit de principiul consensului în UE pentru a ține România și Bulgaria la poarta Europei. Acest lucru a costat cele două țări pierderi uriașe, provocând cetățenilor un sentiment de frustrare, de nemulțumire față de cele două țări.

Așa cum Austria a devenit pentru români o țară nesuferită se întâmplă cu Ungaria în cazul Ucrainei. Folosindu-se de dreptul de veto, Viktor Orban a fost curtat de oficiali UE. Președintele Consiliului UE l-a vizitat la Budapesta pe Orban. Președintele Macron l-a primit la Paris. Chiar și Zelenski i-a bătut la ușă cerând o întâlnire, prima de la invazia Ucraine de Rusia.

Această poziție de Gică-Contra a costat Ungaria miliarde de euro. În Europa Ungaria trece drept o țară săracă pentru care fiecare alocație din partea Comisei Europene contează. Pe de altă parte, Orban spune că țările sărace nu au niciun interes să intre în UE  țări mai sărace precum Ucraina pentru că atunci alocațiile vor merge către această țară. Ceea ce și este adevărat.

Pe de altă parte Orban spune că atunci ar trebui să fie acceptate în UE Republica Moldova și țările balcanice.

Din punctul de vedere al multor români premierul Ungariei are dreptate.  Intrarea acestor țări în UE ar crea probleme dacă se menține principiul unanimității. Dreptul de veto ar fi o armă pe care noii veniți o vor folosi.

După unii comentatori Orban gândește pe termen lung. UE pare să fie în dezintegrare și își va pierde influenta, iar noua ordine mondială vor pune Rusia și China în poziții de forță. Deci este recomandat să ai relații bune cu aceste țări, viitoare forțe economice.

În contrapartidă cu poziția anti-UE, Orban tratează separat Germania oferind investitorilor germani condiții atractive, în special energie ieftină. Lucru pe care nu-l poate face decât dacă are o relație bună, privilegiată cu Rusia.
Dacă în politica externă are o viziune proprie jucând tare, ca și când ar fi în fruntea unei țări puternice, în politica internă este problema ungurilor dacă o acceptă sau nu.
Încă de la începutul acestui an Ungaria așteaptă miliardul de euro de la Comisia UE, avansul din primele zece miliarde euro. De fapt fondurile înghețate pentru Ungaria se ridică la 22 de miliarde de euro.

Ce se va întâmpla dacă UE va desființa dreptul de veto? Este cât se poate de clar că Orban vrea să împiedice acordarea unui ajutor de 50 de miliarde de euro Ucrainei.  În acest context Comisia UE a deblochează zece miliarde de euro pentru Ungaria.

Un element care va diminua puterea lui Orban în UE este recenta desemnare a lui Donald Tusk în funcția de premier al Poloniei. Acest lucru înseamnă că Ungaria nu mai beneficiază de ajutorul Poloniei în lupta ei împotriva UE. Un dezastru pentru Orban ar fi activarea articolului 7 din Tratatele UE care permite celor 26 de țări să retragă dreptul de veto al unei țări. A încălcat grav Viktor Orban valorile europene fundamentale? Rămâne de văzut.

Oricum există politicieni români care afirmă că prin extensie, datorită influenței pe care Orban o are asupra UDMR, România ar putea vota pentru ridicarea dreptului de veto al Ungariei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with