Image 1
Image 2

Cutremurul din Arad nu a afectat barajul de la Călineşti-Oaş

Cutremurul din Arad nu a afectat barajul de la Călineşti-Oaş
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cutremurul de 5,2 grade pe scara Richter din judeţul Arad, de marţi, 6 iunie, s-a resimţit în numeroase localităţi din zonă, inclusiv la Cluj-Napoca, Oradea ş.a. Desigur, o asemenea manifestare seismică, obligă autorităţile să dispună măsuri de verificare a anumitor sisteme de apărare, inclusiv verificarea stării barajelor.

Potrivit unei informaţii transmise pe adresa redacţiei noastre de către Apele Române – Administraţia Bazinală Someş-Tisa, a fost evaluată starea tehnică şi funcţională a barajelor încadrate în categoriile de importanţă A şi B din administrarea instituţiei, ca urmare a seismului produs marţi, 6 iunie 2023, în judeţul Arad.

În urma verificărilor realizate, s-a constatat că nu s-au produs modificări în structura de rezistenţă sau deteriorări/ degradări/modificări structurale ale barajelor încadrate în categoriile de importanţă A şi B, respectiv:Colibiţa, judeţul Bistriţa-Năsăud> Gilău, judeţul Cluj> Călineşti-Oaş, judeţul Satu Mare> Vârsolţ, judeţul Sălaj> Strâmtori-Firiza şi Berdu, judeţul Maramureş.

Conform legislaţiei în vigoare, barajele se încadrează în patru categorii de importanţă, după cum urmează< A – baraj de importanţă excepţională> B – baraj de importanţă deosebită> C – baraj de importanţă normală>D – baraj de importanţă redusă.

După cum ne-a spus Vasile Adrieş, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor – SGA Satu Mare, starea barajului se verifică în mod sistematic, dar în urma unor mişcări seismice precum cutremurul de marţi, 6 iunie, din judeţul Arad, înregistrat în vecinătatea municipiului Arad, sunt dispuse noi verificări, peste rând. La Călineşti Oaş a fost o verificare vizuală a barajului, au fost verificate sistemele de monitorizare din turnul de  evacuare, aşa cum rezultă din cele consemnate de echipa de control, nu sunt probleme de siguranţă. Alături de echipa de verificare din partea ABAS Someş-Tisa, la verificări au participat şeful de sistem şi şeful de baraj de la Călineşti-Oaş.

Potrivit celor spuse de inginerul Andrieş, este aproape imposibil ca un cutremur puţin peste 5 grade, precum cel care a avut loc la o distanţă de peste 200 de kilometri de Satu Mare, în judeţul Arad, să producă avarii, să dea bătăi de cap la un baraj precum cel de la Călineşti-Oaş şi nu numai.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with