Image 1
Image 2

APARIȚIE EDITORIALĂ

Dana Criste lansează un volum de critică literară

Un eveniment cultural ce reunește lansare de carte, expoziție de artă plastică și un miniconcert de colinde și cântece de iarnă se va desfășura la Biblioteca Județeană Satu Mare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Este vorba despre o inițiativă a instituției de cultură anterior menționate, care va colabora cu o editură din Baia Mare, pentru ca evenimentul să se desfășoare joi, 14 decembrie 2023, cu începere de la ora 15:00.

 

 

Va fi lansat cel mai recent volum apărut sub semnătura scriitoarei Dana Maria Criste.

Volumul intitulat „Doar cărțile” a ieșit de sub tipar în seara de Sf. Nicolae, în Colecția critică a Editurii eCreator și este prefațată de dr. psih. Adriana Crăciun.

 

 

Ilustrația a fost asigurată de artista Carmen Mihaela Coca. Materialele critice din postfață sunt semnate de drd. Iulia

Maria Ciherean, dr. Marta Cordea, Gelu Drago și prof. Valentin Lupea. Grafica copertei este realizată de Florin Dochia.

 

 

Evenimentul de lansare se va derula la sediul instituței, situat pe Strada Iuliu Maniu, la nr. 2, în Sala mare de conferințe, etajul I, și va beneficia de prezentarea editorului Ioan Romeo Roșiianu și a Martei Cordea.

 

 

În completarea evenimentului editorial va fi prezentă expoziția de artă plastică ce reunește o parte din lucrările care ilustrează volumul „Doar Cărțile”, lucrări semnate de artista Carmen Mihaela Coca.

 

 

În contextul creat de apropiatele sărbători de iarnă și al celebrării zilei aniversare a scriitoarei Dana Criste, invitații și participanții la eveniment vor avea parte și de un miniconcert de colinde și cântece de iarnă în interpretarea cantautoarei Georgeta Govor.

 

 

Vor fi prezente și momente lirice în recitarea Hristinei Daria Rojea, acompaniată de interpretarea instrumentală, la fluier, a artistului Florin Dragomir.

 

 

După ce s-a remarcat în peisajul literar prin cele cinci volume de poeme, prin prezența constantă în volume antologice și în diverse reviste literare și de cultură, Dana Criste schimbă registrul și trece de la genul liric la abordarea critică a literaturii.

 

 

Profitând din plin de propria experiență lirică, de faptul că zbuciumul și temele poetice sunt aceleași indiferent de om și de baștina acestuia, Danei Zen i-a fost ușor să decripteze mesaje-n poeziile altora, să măsoare intensități artistice cu sufletul, să pună-n balanță emoții și trăiri. (…)

 

 

Nu este la îndemâna oricui detașarea de propriul act artistic și strunirea tentației de-a impune sau măcar sugera – prin demersul critic – propria viziune și trăire conceptuală. Dana Zen reușește să se ridice la înălțimea exigențelor în materie prin finețea transmiterii mesajului către cititor”, mărturisește editorul Ioan Romeo Roșiianu.

 

 

La eveniment sunt invitați să participe managerii și directorii instituțiilor de cultură din Sătmar, colegii, prietenii și apropiații scriitoarei Dana Zen (Criste), comunitatea oamenilor de cultură, bibliotecari și jurnaliști, precum și toți sătmărenii care îndrăgesc literatura și muzica.

Citește și:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with